Ο Τζορτζ Παπαδόπουλος κατάφερε να αποκτήσει πολλούς ισχυρούς φίλους. Και εχθρούς... | CreativeProtagon
Επικαιρότητα

Ο Τζορτζ Παπαδόπουλος, το Russiagate και οι εφιάλτες των Ιταλών

Ο ομογενής που έλαβε προεδρική χάρη από τον Τραμπ είναι ένας μεγάλος μπελάς για την ιταλική κυβέρνηση, η οποία πολύ θα ήθελε κάποια πράγματα (όπως η πιθανή εμπλοκή των ιταλικών μυστικών υπηρεσιών στο σκάνδαλο με τα κλεμμένα emails της Χίλαρι Κλίντον...) να μείνουν κάτω από τη σκόνη τού Χρόνου
Protagon Team

Μεταξύ των χριστουγεννιάτικων δώρων που μοίρασε ο Ντόναλντ Τραμπ αυτές τις ημέρες με στόχο να «τακτοποιήσει» τις όποιες πολιτικές και νομικές του εκκρεμότητες πριν εγκαταλείψει τον Λευκό Οίκο, συγκαταλέγεται κι ένα το οποίο φαίνεται πως προκαλεί πονοκέφαλο και στο Παλάτσο Κίτζι, την έδρα της ιταλικής κυβέρνησης.

Πρόκειται για τη χάρη που απένειμε στον Ελληνοαμερικανό Τζορτζ Παπαδόπουλο, η οποία σύμφωνα με το σχετικό ρεπορτάζ της Repubblica ενδέχεται να αποτελέσει αφορμή για να ανοίξει εκ νέου μία υπόθεση που ο ιταλός πρωθυπουργός θα ήθελε να ξεχαστεί, καθώς αφορά μία από της πιο ευαίσθητες χορδές της ιταλικής κυβέρνησης: τον έλεγχο των μυστικών υπηρεσιών της χώρας.

Ωστόσο φαίνεται πως ο Ντόναλντ Τραμπ θα συνεχίσει να προσπαθεί, έως την τελευταία ημέρα που θα βρίσκεται στον Λευκό Οίκο, να αποδείξει πως «υπήρξε το θύμα μιας συνωμοσίας ονόματι Russiagate.

H επιείκεια προς τον νεαρό μάνατζερ ελληνικής καταγωγής αποτελεί ένα καίριο βήμα σε αυτήν την παρτίδα η οποία παίζεται στις ΗΠΑ αλλά ενδέχεται να έχει αντίκτυπο στην Ιταλία», σημειώνει στο ρεπορτάζ του ο Τζανλούκα Ντι Φέο, αποκαλύπτοντας πως ο 33χρονος Τζορτζ Παπαδόπουλος ήταν «ο πρωταγωνιστής του ιταλικού βραχίονα του Russiagate».

Ενας μαλτέζος καθηγητής…

Το 2016, όταν ο Παπαδόπουλος, όταν ήταν ακόμα σύμβουλος της προεκλογικής εκστρατείας του Ντόναλντ Τραμπ, συνάντησε κάποια στιγμή στο Link Campus University της Ρώμης «έναν μυστηριώδη καθηγητή από την Μάλτα» ονόματι Τζόζεφ Μιφσούντ. Αναπτύχθηκε μια σχέση μεταξύ των δύο ανδρών, χάρη και στη διαμεσολάβηση μιας «γοητευτικής ρωσίδας φοιτήτριας» η οποία συστηνόταν ως «ανιψιά του Πούτιν».

Εως ότου, έπειτα από την επιστροφή του από ένα συνέδριο στη Μόσχα, ο Μιφσούντ ενημέρωσε τον Παπαδόπουλο πως υπήρχε η δυνατότητα να αποκτήσουν πρόσβαση σε χιλιάδες μηνύματα ηλεκτρονικής αλληλογραφίας που είχαν υποκλαπεί από χάκερ της Ρωσίας και ήταν επιβαρυντικά για τη Χίλαρι Κλίντον, υποψήφια, εκείνη την περίοδο, των Δημοκρατικών για την προεδρία των ΗΠΑ.

Οταν στις ΗΠΑ άρχισε η έρευνα του ομοσπονδιακού ειδικού εισαγγελέα Ρόμπερτ Μόλερ για την εμπλοκή της Ρωσίας στις προεδρικές εκλογές του 2016 σε βάρος της Χίλαρι Κλίντον και υπέρ του Ντόναλντ Τραμπ, το FBI στράφηκε σχεδόν αμέσως στον Τζορτζ Παπαδόπουλο. Ο οποίος αρχικά, τον Ιανουάριο του 2017, είπε ψέματα σε πράκτορες του FBI για τη σχέση και τις επαφές του με τον μαλτέζο καθηγητή.

Ωστόσο τον Οκτώβριο της ίδιας χρονιάς παραδέχτηκε τα ψέματά του και τον Δεκέμβριο του 2018 εξέτισε ποινή φυλάκισης 12 ημερών. Στη συνέχεια, μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα, κατέστη ένας από τους πιο σφοδρούς επικριτές της έρευνας Μόλερ, υποστηρίζοντας (έγραψε, μάλιστα, και βιβλίο) μεταξύ άλλων ότι τον παγίδεψαν αξιωματούχοι διάφορων μυστικών υπηρεσιών της Δύσης, στο πλαίσιο μιας συνωμοσίας με στόχο την υπονόμευση του απερχόμενου αμερικανού προέδρου.

Αγνοούμενος

Το 2019 η κυβέρνηση Τραμπ έδωσε εντολή για τη διεξαγωγή μιας «μιας έρευνας για την έρευνα Μόλερ» με επικεφαλής τον τότε υπουργό Δικαιοσύνης Γουίλιαμ Μπαρ και τον ειδικό σύμβουλό του Τζον Ντάραμ, με στόχο να διαπιστωθεί εάν όντως ο Τραμπ και η προεκλογική του εκστρατεία αποτέλεσαν στόχο συνωμοσίας, όπως υποστηρίζει ο Παπαδόπουλος, σύμφωνα με τον οποίο ο καθηγητής Μιφσούντ εργαζόταν για λογαριασμό των βρετανικών και ιταλικών μυστικών υπηρεσιών. Σε κάθε περίπτωση αποτελεί γεγονός πως ο μαλτέζος καθηγητής αγνοείται από τον Αύγουστο του 2018, όταν εκμυστηρεύτηκε στον ελβετό δικηγόρο του Στέφαν Ρο, πως στελέχη των ιταλικών μυστικών υπηρεσιών του διεμήνυσαν κάποια στιγμή πως θα ήταν καλύτερο να εξαφανιστεί.

Το καλοκαίρι του 2019, ο πρωθυπουργός της Ιταλίας Τζουζέπε Κόντε, έπειτα από συνομιλία του με τον Γουίλιαμ Μπαρ, εξουσιοδότησε τον επικεφαλής της ιταλικής υπηρεσίας πληροφοριών να αναλάβει την υπόθεση. Μετά την πρώτη συνάντησή του με τον Μπαρ και τον ειδικό σύμβουλό του Τζον Ντάραμ, ο Λευκός Οίκος εξέφρασε την ικανοποίησή του. Ακολούθησε μια δεύτερη συνάντηση στην οποία συμμετείχαν και άλλοι ανώτατοι αξιωματούχοι των ιταλικών υπηρεσιών πληροφοριών οι οποίοι αρνήθηκαν οποιαδήποτε σχέση με τον Μιφσούντ.

Τι ειπώθηκε ή δόθηκε από τους Ιταλούς στους Αμερικανούς αποτελεί κρατικό απόρρητο, ωστόσο, η ειδική επιτροπή της ιταλικής Βουλής που εποπτεύει τις μυστικές υπηρεσίες, ασχολήθηκε ιδιαίτερα με την υπόθεση, κρίνοντας τη συνεργασία με τους Αμερικανούς ασυνήθιστη. Ο Κόντε, ωστόσο, υποστήριξε πως επρόκειτο για «τυπικές ανταλλαγές πληροφοριών μεταξύ συμμάχων».

Η όλη υπόθεση στην Ιταλία ξεχάστηκε. Στον Λευκό Οίκο, ωστόσο, όχι – με τον Ντόναλντ Τραμπ να επιδιώκει έως και μερικές ημέρες πριν από τις προεδρικές εκλογές του περασμένου Νοεμβρίου να κοινοποιήσει τα ντοκουμέντα της έρευνας για την έρευνα του Russiagate. Το αίτημά του απορρίφθηκε υπό το φόβο ότι οι όποιες αποκαλύψεις θα μπορούσαν να βλάψουν τις σχέσεις των ΗΠΑ με τους συμμάχους τους.

Αλλά ακόμα και σήμερα, παρά την ήττα του στις εκλογές, λιγότερο από έναν μήνα πριν εγκαταλείψει τον Λευκό Οίκο, ο Τραμπ κάνει ό,τι μπορεί για να αποκαλυφθεί η δική του «αλήθεια» για το Russiagate, σύμφωνα με την οποία κάποιοι συνωμότησαν με στόχο να πλήξουν τον ίδιο και την κυβέρνησή του. Το ότι απένειμε χάρη στον Τζορτζ Παπαδόπουλο, τον κύριο υποστηρικτή της εν λόγω θεωρίας, σίγουρα δεν είναι τυχαίο.

Κάποτε στην Αθήνα

Ως καλός ομογενής ο Τζορτζ Παπαδόπουλος δεν μπορούσε να αγνοήσει την πατρίδα, τότε που βρέθηκε στον πολύ κλειστό κύκλο του προέδρου Τραμπ. Μα είχε ήδη φίλους στην Αθήνα που μιλούσαν σε όλα τα μέσα ενημέρωσης για τον «ισχυρό τους φίλο στον Λευκό Οίκο», τον «εξ απορρήτων σύμβουλο του Τραμπ» κ.λπ. Παρότι υπήρχε μια δόση υπερβολής σε όλο αυτό, το απολάμβανε.

Ο Τζορτζ Παπαδόπουλος το 2017 στην Αθήνα με τον Πάνο Καμμένο (Seth Abramson/Twitter)

Ενας από τους καλύτερους «διαφημιστές» του Τζορτζ, ήταν ο Πάνος Καμμένος. «Ευχάριστος τύπος», φέρεται να είχε σχολιάσει σχετικά ο Παπαδόπουλος για τον τότε υπουργό Αμυνας. Οι συναντήσεις τους δεν ήταν σπάνιες. Σύμφωνα με όσα αναφέρει στο βιβλίο του «Deep State Target» («Στόχος του Βαθέος Κράτους»), ο Καμμένος επιθυμούσε τη μεταφορά του πυρηνικού οπλοστασίου των ΗΠΑ από τη βάση του Ιντσιρλίκ, στη Σούδα, του είχε προτείνει την Κάρπαθο για νέα αμερικανική βάση και είχαν συζητήσει την πιθανότητα μείωσης του ελληνικού χρέους με αντάλλαγμα την πρόσβαση των ΗΠΑ σε εθνικούς πόρους της Ελλάδας (!), συζήτηση την οποία ο Παπαδόπουλος μετέφερε στον Μάικλ Φλιν, σύμβουλο Εθνικής Ασφαλείας του Τραμπ στον Λευκό Οίκο (αυτόν που κατόπιν καταδικάστηκε για το Russiagate και προσφάτως έλαβε χάρη από τον απερχόμενο πρόεδρο).