Τα μέτρα φεύγουν, οι μάσκες παραμένουν σε αρκετούς χώρους | George Vitsaras / SOOC
Επικαιρότητα

«Διαφωνία» κυβέρνησης- Επιτροπής για τα πιστοποιητικά εμβολιασμού στην εστίαση

Την κατάργηση της υποχρέωσης πιστοποιητικού εμβολιασμού στους εξωτερικούς χώρους των εστιατορίων και καφέ από Μεγάλη Δευτέρα έχει ζητήσει το υπ. Υγείας, όμως στην Επιτροπή είναι επιφυλακτικοί λόγω της αύξησης στις εισαγωγές στα νοσοκομεία
Γιάννης Δεβετζόγλου

Σε σταδιακή άρση των περιοριστικών μέτρων προχωράει η κυβέρνηση, με ορίζοντα επαναφοράς τους το ερχόμενο φθινόπωρο, οπότε και αναμένεται νέα έξαρση της πανδημίας του κορονοϊού, ειδικά αν εμφανιστεί νέα μετάλλαξη.

Οπως δήλωσε την Πέμπτη ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης, «προχωράμε σιγά-σιγά στην αποκλιμάκωση των μέτρων. Ξεκινήσαμε από κάποιους χώρους που θεωρούμε ότι είναι πιο ελεγχόμενοι. Βγάλαμε τη μάσκα από τους εξωτερικούς χώρους, αλλά παραμένει στους εσωτερικούς χώρους. Αυτή τη στιγμή δεν επιτρέπεται η πρόσβαση των ανεμβολίαστων στους κλειστούς χώρους και στους ανοιχτούς επιτρέπεται μόνο με τεστ».

Επιθυμία της κυβέρνησης είναι το μεγάλο βήμα για την απελευθέρωση, δηλαδή η κατάργηση του πιστοποιητικού ανοσίας και της μάσκας ακόμη και σε κάποιους εσωτερικούς χώρους, να γίνει πριν από το Πάσχα. Εξάλλου, στην περιφέρεια τα μέτρα δεν τηρούνται και τόσο αυστηρά.

Υπό αυτό το πρίσμα, η κυβέρνηση έχει ζητήσει από την Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας να καταργηθεί το πιστοποιητικό εμβολιασμού στους εξωτερικούς χώρους της εστίασης από τη Μεγάλη Δευτέρα.

Ομως οι ειδικοί της Επιτροπής έχουν τις επιφυλάξεις τους, καθώς οι εισαγωγές ασθενών με Covid-19 στα νοσοκομεία έχουν αυξηθεί την τελευταία εβδομάδα και ακολουθούν την αυξητική τάση των κρουσμάτων. Μάλιστα, είναι χαρακτηριστικό ότι πολλοί σχολιάζουν ότι «με 50 νεκρούς καθημερινά κάθε άλλο παρά κανονικότητα είναι».

Σύμφωνα με τον κ. Πλεύρη η κυβέρνηση έχει κάνει ένα συνολικό σχεδιασμό μέχρι το τέλος του καλοκαιριού, ο οποίος βέβαια θα εξαρτάται και από τυχών εξάρσεις της πανδημίας. Επ’ αυτού του πλάνου, θα γίνουν οι τοποθετήσεις και οι αξιολογήσεις από την Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων και η κυβέρνηση θα λάβει τις τελικές αποφάσεις μετά από τις εισηγήσεις που θα καταθέσουν οι ειδικοί την Τετάρτη.

Ποια μέτρα και πότε αίρονται

«Μας παρουσιάστηκε, ως πρόταση συνολική, ένα πλέγμα μέτρων το οποίο έχει κάποιες ημερομηνίες για την υλοποίηση κάποιων πραγμάτων. Και αυτή την πρόταση θα τη συζητήσουμε την επόμενη εβδομάδα. Εφόσον καταλήξουμε, θα είμαστε σε θέση να σας πούμε πως θα εξελιχθούν τα πράγματα έως τις 31 Αυγούστου. Και πάντοτε υπό την αίρεση ότι δεν θα συμβεί κάτι που θα φέρει ανατροπή στα δεδομένα. Πρέπει να γνωρίζει όλη η κοινωνία ποιος είναι ο ορίζοντας μπροστά μας», εξηγεί στο Protagon ο Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ) και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας.

Οπως ήδη συμβαίνει σε πολλές χώρες της Ευρώπης, και στη χώρα μας πλησιάζει η εποχή που θα καταργήσουμε τη χρήση της μάσκας σε ορισμένους εσωτερικούς χώρους, αλλά και την υποχρέωση της επίδειξης πιστοποιητικού εμβολιασμού σε κλειστούς δημόσιους χώρους (εμπορικά καταστήματα, εστιατόρια, εστίαση κ.λπ.).

Ωστόσο, η άρση των μέτρων είναι αρκετά σύνθετη και παραμένει σταυρόλεξο για δυνατούς λύτες. «Πρέπει να καταλήξουμε για τη χρήση της μάσκας διαφόρων επιπέδων σε διάφορους εσωτερικούς χώρους. Υπάρχουν, επίσης, τα rapid και τα self tests, τα PCR σε διάφορες κοινωνικές δραστηριότητες και εργασιακές υποχρεώσεις. Υπάρχουν πιστοποιητικά, τα οποία χρησιμοποιούνται σε διαφορετικούς χώρους και είναι και δύο ταχυτήτων, ειδικά στον τουρισμό, αφού έχουν διαφορετικό χρόνο λήξης στην Ελλάδας και στο εξωτερικό. Είναι, επίσης, η λειτουργία των σχολείων και πολλά άλλα…», τονίζει ο κ. Εξαδάκτυλος.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Protagon, η κυβέρνηση σχεδιάζει η κατάργηση της χρήσης μάσκας και των πιστοποιητικών εμβολιασμού, να έρθει πριν από το Πάσχα. Ωστόσο, οι ειδικοί δεν είναι και ιδιαίτερα αισιόδοξοι για την υλοποίηση αυτού του σεναρίου, καθώς ο αριθμός των νοσηλευόμενων με Covid-19 έχει αρχίσει τις δύο τελευταίες εβδομάδες να αυξάνεται. Καθώς το Πάσχα είναι σε περίπου τρεις εβδομάδες, οι ειδικοί θα έχουν πιο καθαρή εικόνα στη συνεδρίαση της επόμενης Τετάρτης, οπότε και θα πρέπει να λάβουν τις τελικές τους αποφάσεις.

«Πρέπει την περίοδο του Πάσχα να έχουμε μια στοιχειώδη προσοχή, διότι είναι η περίοδος που υπάρχουν πολλές ευκαιρίες για τον ιό και μάλιστα διαρκείς ευκαιρίες. Πάσχα δεν θα κάνουμε, όπως πέρυσι, σε καμία των περιπτώσεων. Θα ταξιδέψουμε ελεύθερα, θα διασκεδάσουμε ελεύθερα, θα κινούμαστε ελεύθερα, δεν θα έχουμε την περσινή κατάσταση», όπως  εξηγεί ο κ. Εξαδάκτυλος.

Ολα αυτά θα συμβούν υπό την αίρεση πως δεν θα υπάρξει μια νέα μετάλλαξη, προσθέτει και τονίζει πως δεν έχουμε τελειώσει με την πανδημία. Ωστόσο, πλέον μπορούμε να κάνουμε προβλέψεις και σχεδιασμούς μεγαλύτερης κλίμακας σε σχέση με το παρελθόν. «Με βάση τις προβλέψεις, ναι, είμαστε σε θέση να σχεδιάζουμε τα επόμενα βήματα. Αν βέβαια δεν έχουμε μια νέα μετάλλαξη. Αν κάτι ανατραπεί βέβαια, εδώ είμαστε να το διορθώσουμε», καταλήγει ο κ. Εξαδάκτυλος.

Σύμφωνα πάντως με στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα ο υπουργός Υγείας, τα περιοριστικά μέτρα ήταν αρκετά αποτελεσματικά, καθώς η επιβολή προστίμου είχε ως αποτέλεσμα από τις περίπου 560.000 ανεμβολίαστους συμπολίτες μας άνω των 60 ετών, να εμβολιαστούν περισσότεροι από 250.000 και η εμβολιαστική κάλυψη σε αυτό τον ευάλωτο πληθυσμό να έχει ξεπεράσει το 90%.

Πάντως, υπάρχουν αρκετά μέλη της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων που εμφανίζονται αρνητικά στο να καταργηθούν τα πιστοποιητικά εμβολιασμού πριν από το Πάσχα, καθώς ακόμα και καλός να είναι η καιρός, ενδέχεται να υπάρξει μεγάλη έξαρση στα κρούσματα. Ως χαρακτηριστικό αναφέρουν το παράδειγμα της Γαλλίας, όπου καταργήθηκαν τα πιστοποιητικά ανοσίας και σε μία εβδομάδα τα κρούσματα εκτοξεύθηκαν κατά 36% (εδώ).