Μπαράκ Ομπάμα και Ραούλ Κάστρο σε μια ιστορική χειραψία στην έδρα του ΟΗΕ τον περασμένο Σεπτέμβριο | Photo by Anthony Behar-Pool/Getty Images/Ideal Images
Επικαιρότητα

Ο Ομπάμα ετοιμάζει βαλίτσες για την Κούβα

Ο 44ος πρόεδρος των ΗΠΑ θα γίνει ο πρώτος που θα επισκεφθεί την Κούβα έπειτα από 88 ολόκληρα χρόνια. Αντιδρούν οι Ρεπουμπλικανοί με την απόφαση του Λευκού Οίκου
Protagon Team

Ο τελευταίος πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών που επισκέφθηκε επισήμως την Κούβα ήταν ο Κάλβιν Κούλιντζ, στο μακρινό 1928. Υπήρξε αντιπρόεδρος των ΗΠΑ επί προεδρίας Χάρντινγκ και στη συνέχεια έγινε ο 30ος πρόεδρος της χώρας (1923-1929). Τώρα, έπειτα από 88 χρόνια, μια περίοδο κατά την οποία συνέβησαν πολλά ανάμεσα στις δύο χώρες και ακόμα περισσότερα στον κόσμο ολόκληρο – από το μεγάλο Κραχ και την Υφεση ως τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, τον Ψυχρό Πόλεμο και την 11η Σεπτεμβρίου -, ο Μπαράκ Ομπάμα αναμένεται να ταξιδεύσει στο νησί τις επόμενες εβδομάδες.

Τούτο επιβεβαίωσε υψηλόβαθμο στέλεχος του Λευκού Οίκου στους New York Times και στη βρετανική εφημερίδα Guardian, σημειώνοντας πως η επίσημη ανακοίνωση αναμένεται να γίνει εντός της Πέμπτης.

Από τα τέλη του 2014, ο Μπαράκ Ομπάμα μαζί με τον κουβανό πρόεδρο Ραούλ Κάστρο είχαν ανακοινώσει ότι ξεκινούν τις διαδικασίες για να ομαλοποιήσουν τις σχέσεις ανάμεσα στις δύο χώρες, οι οποίες εδώ και πάνω από μισό αιώνα – από τότε που ο Φιντέλ Κάστρο ηγήθηκε της κουβενικής επανάστασης – βρίσκονται στο ναδίρ και κόντεψαν να προκαλέσουν Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Φροντίζοντας πλέον την πολιτική του υστεροφημία και κληρονομιά, λίγους μήνες προτού αποχωρήσει από τον Λευκό Οίκο, ο Ομπάμα επιθυμεί να προχωρήσει άμεσα στην οικοδόμηση διπλωματικών και εμπορικών σχέσεων με την Κούβα. Είναι χαρακτηριστικό ότι την Τρίτη οι δύο χώρες υπέγραψαν συμφωνία για αποκατάσταση της εμπορικής εναέριας κυκλοφορίας, κάτι που έχει να συμβεί εδώ και 50 χρόνια.

Ο Κάλβιν Κούλιντζ, δεύτερος από αριστερά, ήταν ο τελευταίος πρόεδρος των ΗΠΑ που επισκέφθηκε την Κούβα

Δεν θα είναι εύκολο ζήτημα. Για να εξομαλυνθούν οι σχέσεις των δύο κρατών και να μπορέσουν οι αμερικανικές επιχειρήσεις να προβούν σε συστηματικές επενδύσεις στην Κούβα, θα πρέπει να αρθεί το καθεστώς του εμπάργκο που είχαν επιβάλει οι ΗΠΑ. Την άρση μπορεί να την αποφασίσει μόνο το Κογκρέσο και αυτό ελέγχεται από τους Ρεπουμπλικάνους, που ειδικά αυτήν την εποχή της προεκλογικής περιόδου δεν είναι διατεθειμένοι να κάνουν εύκολα υποχωρήσεις προς τον πρόεδρο.

Ηδη ο υποψήφιος για το προεδρικό χρίσμα των Ρεπουπλικάνων, Μάρκο Ρούμπιο, με καταγωγή από την Κούβα, καταδίκασε την απόφαση του Ομπάμα να επισκεφθεί την Αβάνα χαρακτηρίζοντάς την «βλακώδη». Από την πλευρά του, ο Τεντ Κρουζ (ο οποίος επίσης έχει κουβανικές ρίζες) είπε πως θα πήγαινε στην Κούβα μόνο σε περίπτωση που δεν θα ήταν πια ο Κάστρο ηγέτης της χώρας. Σημείωσε, δε, εκνευρισμένος ότι η φήμη για την επίσκεψη του Μπαράκ Ομπάμα στην Κούβα τον δυσαρέστησε, αλλά δεν τον εξέπληξε με την έννοια ότι τα σημάδια ήταν ορατά εδώ και καιρό.

Να σημειωθεί ότι ο Χάρι Τρούμαν είχε επισκεφθεί ως πρόεδρος των ΗΠΑ τις φυλακές του Γκουαντάναμο, οι οποίες βρίσκονται στο νησί αλλά αποτελούν αμερικανικό έδαφος, επομένως δεν θα μπορούσε να χαρακτηριστεί η συγκεκριμένη επίσκεψη ως διακρατική. Αλλωστε, δεν συναντήθηκε με κανέναν κυβερνητικό εκπρόσωπο της Κούβας.