Ο Κώστας Βαξεβάνης, αγαπημένος εκδότης-δημοσιογράφος του Μαξίμου, δεν είχε πρόβλημα να ρίξει την εφιαλτική επιγραφή του στρατοπέδου του Αουσβιτς στο πολιτικό παιχνίδι. Αυτό προκάλεσε την αντίδραση της ισραηλιτικής κοινότητας στην Ελλάδα | ΙΝΤΙΜΕΝΕWS/Reuters/CreativeProtagon
Επικαιρότητα

Εκθετος ο Τσίπρας για το «Arbeit macht frei» του Βαξεβάνη

Οργή του Κεντρικού Ισραηλιτικού Συμβουλίου για τη χρήση της εφιαλτικής επιγραφής του Αουσβιτς από τον δημοσιογράφο-εκδότη ο οποίος θέλησε έτσι να... σχολιάσει τα όσα είπε ο πρόεδρος της ΝΔ για την επταήμερη λειτουργία των επιχειρήσεων. Η Πειραιώς εγκαλεί τον Πρωθυπουργό για το... φερέφωνό του
Protagon Team

Πολιτικές διαστάσεις εξέλαβε η ενέργεια του αγαπημένου δημοσιογράφου-εκδότη της κυβέρνησης, Κώστα Βαξεβάνη, ο οποίος είχε την «έμπνευση» να αναρτήσει την εφιαλτική επιγραφή «Arbeit Macht Frei», παραπέμποντας στα στρατόπεδα θανάτου των Ναζί για να «σχολιάσει» το πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας και τα όσα είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη διακαναλική της Κυριακής.

Ηταν ένα απελπιστικά ανιστόρητο «σχόλιο» του δημοσιογράφου, το οποίο έγινε νωρίς τη Δευτέρα και αφορούσε τη συνέντευξη του προέδρου της ΝΔ και την αντιπαράθεση της Πειραιώς με το Μαξίμου για τα περί «επταήμερης εργασίας».

Σε άλλες περιπτώσεις, όπως αυτή του άλλοτε κυβερνητικού βουλευτή Δημήτρη Καμμένου, μέσα ενημέρωσης που πρόσκεινται στον ΣΥΡΙΖΑ, όπως επί παραδείγματι η «Εφημερίδα των Συντακτών», είχαν καταδικάσει τη χρήση αυτής της φράσης-έμβλημα του Ολοκαυτώματος. Τώρα τι θα κάνουν για τον κ. Βαξεβάνη;

Διότι η ανάρτηση του εκδότη της φιλοκυβερνητικής «Documento» προκάλεσε την εύλογη οργή του Κεντρικού Ισραηλιτικού Συμβουλίου που εξέδωσε τη Δευτέρα και ανακοίνωση. Χωρίς να κατονομάζει τον κ. Βαξεβάνη αναφερόταν σαφώς σε αυτόν: «Η χρήση αυτής της επιγραφής στο πλαίσιο της πολιτικής αντιπαράθεσης και του δημοσιογραφικού σχολιασμού, είναι απαράδεκτη γιατί υποβαθμίζει, υποτιμά και ευτελίζει  ένα σύμβολο της φρίκης και της ναζιστικής βαρβαρότητας», ανέφερε το ΚΙΣ.

Επειτα, τη σκυτάλη των αντιδράσεων πήρε ο Κυριάκος Μητσοτάκης καθώς ο συγκεκριμένος δημοσιογράφος θεωρείται –αν όχι «φερέφωνο της κυβέρνησης» όπως τον χαρακτηρίζει η Πειραιώς– εκφραστής των αντιλήψεων και του ύφους του Μαξίμου.

Ο κ. Μητσοτάκης έγραψε σχετικά στο Facebook αργά τη Δευτέρα: «Είδα από το πρωί την ανάρτηση του επίσημου φερέφωνου της κυβέρνησης που ταύτισε το πρόγραμμα της ΝΔ με την φράση “Arbeit macht frei” (Η εργασία απελευθερώνει) με την οποία υποδέχονταν οι ναζιστές τους Εβραίους στο Άουσβιτς. Απέφυγα σκόπιμα να την σχολιάσω αναμένοντας από τον κ. Τσίπρα το αυτονόητο: Να την καταδικάσει. Δεν το έπραξε.

» Αναρτώ το σχόλιο του Κεντρικού Ισραηλιτικού Συμβουλίου για την ανάρτηση του κ. Βαξεβάνη. Και επιφυλάσσομαι για τα περαιτέρω που με αφορούν».

Η ανακοίνωση του Κεντρικού Ισραηλιτικού Συμβουλίου Ελλάδος, η οποία καταδίκασε την ανάρτηση του κ. Βαξεβάνη, ήταν η εξής:

«Προ ολίγων μόλις ημερών, διαβήκαμε μαζί με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο, τον Πρόεδρο της Ελληνικής Βουλής κ. Νίκο Βούτση και χιλιάδες προσκυνητές, την πύλη του Αουσβιτς, τιμώντας την μνήμη των 6.000.000 Εβραίων θυμάτων του Ολοκαυτώματος, μεταξύ των οποίων και 65.000 Ελλήνων Εβραίων. Με δέος και θλίψη.

» Η επιγραφή “Arbeit macht frei”, δηλαδή “η εργασία δημιουργεί ελευθερία”, υποδεχόταν τους Εβραίους στην πύλη του στρατοπέδου συγκέντρωσης στο Άουσβιτς προκειμένου να οδηγηθούν λίγο αργότερα στο φρικτό θάνατο των κρεματορίων, και υπάρχει ακόμη εκεί…

» Η χρήση αυτής της επιγραφής στο πλαίσιο της πολιτικής αντιπαράθεσης και του δημοσιογραφικού σχολιασμού, είναι απαράδεκτη γιατί υποβαθμίζει, υποτιμά και ευτελίζει  ένα σύμβολο της φρίκης και της ναζιστικής βαρβαρότητας. Εκεί όπου χανόταν κάθε ίχνος ανθρωπιάς, εκεί όπου κυριαρχούσε η απανθρωπιά, ο βασανιστικός θάνατος. Εκεί όπου εκατομμύρια άνθρωποι θανατώθηκαν επειδή ήταν Εβραίοι ή “διαφορετικοί”.

» Και επειδή η υπόμνηση με τη χρήση της επιγραφής αναφερόταν στον Αρχηγό της Αξιωματικής αντιπολίτευσης, το Κεντρικό Ισραηλιτικό Συμβούλιο Ελλάδος αισθάνεται το ηθικό χρέος να υπογραμμίσει ότι η Ευαγγελία Γεωργιάδου, μέλος της οικογένειας Μητσοτάκη, έχει τιμηθεί με τον τίτλο του “Δικαίου των Εθνών” από το Ίδρυμα “Γιαντ Βασέμ” για τη διάσωση της Ιβέτ Εύας Βεντούρα, εκ των λιγοστών Εβραίων των Χανίων που διασώθηκαν από τη ναζιστική λαίλαπα, και συγκαταλέγεται ανάμεσα στους 330 Έλληνες “Δικαίους των Εθνών”, που διέσωσαν Εβραίους συμπολίτες τους».