O Kυριάκος Μητσοτάκης σήκωσε το γάντι και μέσα από τη συνέντευξή του στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ, απάντησε στο «δεν θα ξεμπερδέψουν έτσι εύκολα με την Αριστερά» που «πέταξε» ο Αλέξης Τσίπρας κατά την ομιλία του στη Δραπετσώνα.
«Ποια Αριστερά εννοεί ο κ.Τσίπρας;» διερωτήθηκε ο πρόεδρος της ΝΔ. «Δικιά μου δουλειά δεν είναι να ξεμπερδέψω με κανέναν. Ούτε ξεμπερδεύω, ούτε τακτοποιώ λογαριασμούς με τους πολιτικούς αντιπάλους. Η δουλειά μου είναι να ενώσουμε τον ελληνικό λαό. Αναρωτιέμαι όμως σε ποια Αριστερά αναφέρεται, στην Αριστερά του Πολάκη, του Βαρουφάκη, του λαϊκισμού, των παρεμβάσεων στη Δικαιοσύνη, της υπονόμευσης της αστικής μας Δημοκρατίας;»
Ο κ. Μητσοτάκης δήλωσε πως ουδόλως τον ενδιαφέρουν τα εσωτερικά του ΣΥΡΙΖΑ. Αυτό που έχει σημασία, τόνισε, είναι ότι «η χώρα χρειάζεται αποφασιστικότητα και αποτελεσματικότητα. Και αυτό μόνο μία ισχυρή κυβέρνηση μπορεί να το εγγυηθεί». Και εφόσον, όπως είπε, ο ελληνικός λαός τον εμπιστευτεί (για τη διακυβέρνηση της χώρας) και στείλει τον κ. Τσίπρα στην αντιπολίτευση, τουλάχιστον ας μάθει κάτι ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ «από τα λάθη του και να μην επανέλθει σε δοκιμασμένες και αποτυχημένες συνταγές του παρελθόντος».
«Θα είναι γραφικό να ξαναδούμε τον κ. Τσίπρα τον μνημονιακότερο των μνημονιακών πρωθυπουργών, που αύξησε 29 φόρους και περιέκοψε 17 φορές τις συντάξεις, πάνω στο τρακτέρ με ντουντούκα να διαμαρτύρεται κατά των μνημονιακών πολιτικών», ήταν το σχόλιο που επεφύλαξε για τον αντίπαλό του.
Το στοίχημα της ισχυρής εντολής και το μήνυμα στη Φώφη
Για μία ακόμη φορά εξάλλου, ο πρόεδρος της ΝΔ επέμεινε στο στοίχημα της ισχυρής εντολής:
«Εκανα μία αυτονόητη παρατήρηση, ότι εάν η χώρα δεν αποκτήσει κυβέρνηση θα οδηγηθεί σε νέες εκλογές με απλή αναλογική. Και απλή αναλογική ίσον ακυβερνησία. Θα αλλάξουμε τον εκλογικό νόμο, για να ξεφύγουμε από την απλή αναλογική και να έχουμε κυβερνησιμότητα. Μέρος του εκλογικού νόμου θα είναι και η ψήφος των Ελλήνων που ζουν στο εξωτερικό. Χρειάζονται 200 ψήφοι. Δεν μπορώ να φανταστώ ότι δεν θα βρεθούν 200 βουλευτές να στηρίξουν τουλάχιστον αυτά τα άρθρα. Ζητώ από όσους μένουν στο εξωτερικό να έρθουν να ψηφίσουν. Και δεσμεύομαι ότι αυτή θα είναι η τελευταία φορά. Θα τους δώσουμε τη δυνατότητα να ψηφίζουν από τον τόπο διαμονής τους».
«Εάν σχηματιστεί κυβέρνηση με οποιοδήποτε τρόπο, προφανώς και δεν θα γίνουν εκλογές. Το ερώτημα είναι τι κυβέρνηση θέλουμε. Και εγώ επιμένω στην ισχυρή εντολή, για να εφαρμόσουμε το πρόγραμμά μας. Για να κινηθούμε με ταχύτητα.
»Ακουσα την κ. Γεννηματά να λέει ότι δεν θέλει να καταργηθεί το άσυλο. Αλλά, η κατάργηση του ασύλου θα είναι στο πρώτο μας νομοσχέδιο», παρατήρησε θέτοντας θέμα για τη στάση που θα τηρήσει μετά την 7η Ιουλίου η επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής.
Για την κυβέρνησή του
Στη συνέντευξή του, ο Κυριάκος Μητσοτάκης επανέλαβε επίσης πως η στελέχωση της κυβέρνησης του θα είναι αποκλειστικά δική του ευθύνη .
«Εναι σημαντικό», είπε, «να υπάρχει συναντίληψη. Δε θα έχουμε αναπληρωτές υπουργούς. Εχω καταλήξει σε πρόσωπα για άνω του 50% του υπουργικού συμβουλίου. Δεν θα είναι μικρό υπουργικό συμβούλιο. Δεν θα είναι μεγάλο. Αλλά, θα έχει και πολλά εξωκοινοβουλευτικά στελέχη. Θα υπάρχουν αναγνωρισμένοι τεχνοκράτες. Ελπίζω και κάποιοι εκτός Ελλάδας, που θα έρθουν να υπηρετήσουν την προσπάθεια ανάταξης της χώρας. Νομίζω ότι δεν θα αναλάβω προσωπικά κάποιο υπουργείο».
«Είμαστε προετοιμασμένοι για την επόμενη ημέρα. Έχει γίνει σοβαρή προετοιμασία για νομοσχέδια. Θα γνωρίζουμε από τον Ιούλιο μέχρι το Νοέμβριο πώς θα νομοθετήσουμε. Πρέπει να πιάσουμε τον ταύρο από τα κέρατα. Θα βρεθούμε σε μία καλή συγκυρία. Πρέπει αυτό το παράθυρο ευκαιρίας να το αξιοποιήσουμε με ταχύτητα», τόνισε ο πρόεδρος της ΝΔ.
Στο σημείο αυτό εμφανίστηκε βέβαιος «ότι θα πιάσουμε τους στόχους του 2019». Εκτακτα μέτρα δεν πρόκειται να πάρουμε, ξεκαθάρισε και εγκάλεσε την κυβέρνηση Τσίπρα για μείγμα ανικανότητας, αλαζονείας και αδιαφορίας.
Το μείγμα ανικανότητας, αλαζονείας και αδιαφορίας για το μέλλον του τόπου, όπως αποτυπώνεται στην εξιστόρηση των γεγονότων του 2015, είναι συγκλονιστικό. Υπάρχουν ευθύνες για το τεράστιο κόστος που επιβλήθηκε στην ελληνική οικονομία, για το 3ο Μνημόνιο και τα capital controls. pic.twitter.com/NnJTbmNkr4
— Kyriakos Mitsotakis (@kmitsotakis) June 27, 2019
Στόχος, τόνισε, είναι, σε συνεννόηση με την Τράπεζα της Ελλάδας, τα capital controls να εξαλειφθούν το συντομότερο δυνατόν, ενώ κατηγόρησε τον κ. Τσίπρα για διαστρέβλωση των θέσεων της Νέας Δημοκρατίας και για αυτοσχεδιασμούς που προέρχονται από το σοκ της ήττας των ευρωεκλογών.
«Το γαρ πολύ της θλίψεως γεννά παραφροσύνη. Ενοχλούνται κάποιοι που έχουμε ισχυρό λαϊκό πρόσημο. Επιμένουν στις ίδιες αναμασημένες σαχλαμάρες. Εγώ όμως θα μιλάω για το πρόγραμμά μας», ανέφερε χαρακτηριστικά.
«Οι πολίτες ανάμεσα σε αυτά που λέω εγώ και αυτά που λέει η ‘Αυγή’, ξέρω ποιον θα πιστέψουν», σχολίασε για το χθεσινό πρωτοσέλιδο της εφημερίδας – κομματικό όργανο του ΣΥΡΙΖΑ με θέμα το υποτιθέμενο σχέδιο της ΝΔ για το Ασφαλιστικό και την εκχώρηση της επικουρικής ασφάλισης στους ιδιώτες (περισσότερα εδώ).
Δεν ισχύει τίποτα από αυτές τις σαχλαμάρες που διαβάζω στον φιλοκυβερνητικό τύπο. Επιμένουν στο ίδιο αποτυχημένο αφήγημα κι εγώ επιμένω να μιλάω για το πρόγραμμά μας. Αν οι πολίτες πρέπει να διαλέξουν μεταξύ του τι λέω εγώ και τι λέει η ΑΥΓΗ, νομίζω ότι ξέρω τι θα διαλέξουν. pic.twitter.com/gk8BLOGCQ5
— Kyriakos Mitsotakis (@kmitsotakis) June 27, 2019
«Εγγυώμαι για τις επικουρικές συντάξεις, θα υπάρξουν μεταβατικές διατάξεις . Μόνο ωφελημένοι θα είμαστε από μια ρωμαλέα μεταρρύθμιση σε βάθος χρόνου που θα οδηγήσει σε αυξήσεις των συντάξεων», διαβεβαίωσε.
Ακολουθούν ορισμένα σημεία της συνέντευξης Μητσοτάκη στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ:
Για Βελόπουλο και Χρυσή Αυγή: «Τα κόμματα της οργής πέθαναν ή θα πεθάνουν σε αυτήν την κάλπη. Γιατί η κοινωνία δεν είναι πλέον οργισμένη», παρατήρησε δείχνοντας ξανά το στόχο να μείνουν τέτοιου είδους κομματικοί σχηματισμοί εκτός της επόμενης Βουλής.
Για την παρέμβαση Καραμανλή: «Ο Κώστας Καραμανλής τα είπε πολύ ωραία χθες (σ.σ. την Τετάρτη στο Βελλίδειο), λίγο που τον άκουσα. Καραμανλής και Σαμαράς στηρίζουν χωρίς αστερίσκους την προσπάθεια που κάνει η ΝΔ. Δεν είναι ώρα για κριτική. Λίγο που τον άκουσα μίλησε με αυτοκριτική διάθεση. Δεν νομίζω ότι αυτή τη στιγμή ο ελληνικός λαός ενδιαφέρεται να γυρίσει πίσω στο 2007, το 2008 ή το 2009, αλλά τον ενδιαφέρει τι θα συμβεί το 2021»
Για υποθέσεις με ενδεχόμενες ευθύνες πολιτικών προσώπων την περίοδο 2015-19: «Εφόσον έρθουν στοιχεία στη Βουλή για μία σειρά από υποθέσεις, η Βουλή θα πρέπει να τα ελέγξει. Αλλά, αυτά που είδαμε τα τελευταία χρόνια, με τις ωμές παρεμβάσεις υπουργών, δεν πρόκειται να ξαναγίνουν. Για αυτό έχω πει ότι οι επόμενες εκλογές αφορούν και στην ποιότητα της Δημοκρατίας μας».
- Διαβάστε επίσης: Κίνδυνος παραγραφής 17 υποθέσεων αν δεν υπάρξει κυβέρνηση
Για τη Δικαιοσύνη: «Αποτελεί προνόμιο της επόμενης κυβέρνησης να διορίσει την ηγεσία του Αρείου Πάγου. Οι επιλογές μας θα είναι υπεράνω κριτικής».
Για το πανεπιστημιακό άσυλο: «Το άσυλο θα καταργηθεί. Και αυτό θα περιλαμβάνεται επίσης στο πρώτο νομοθέτημα».
Για τον Κουφοντίνα και τον Ρουβίκωνα: «Θα κινηθούμε νομοθετικά ώστε το συμβούλιο που αποφασίζει για άδειες κρατουμένων να λαμβάνει υπόψη παράγοντες που θα είναι επιβαρυντικοί, ανάλογα με τα εγκλήματά τους. Ετσι όπως θα αλλάξει το καθεστώς των αδειών, θα είναι σχεδόν αδύνατο να πάρει νέα άδεια (…) Καμία ανοχή σε συμπεριφορές που δεν είναι γραφικές, αλλά σε ευθύ δίαυλο επικοινωνίας με την τρομοκρατία. Οι ομάδες αυτές (σ.σ. Ρουβίκωνας κτλ) είναι οι πρώτες που δέχονται τον Κουφοντίνα όταν βγαίνει από τη φυλακή».
Μια από τις πρώτες πρωτοβουλίες της επόμενης Κυβέρνησης θα είναι η αλλαγή του εκλογικού νόμου για να ξεφύγουμε από την απλή αναλογική και για να δώσουμε τη δυνατότητα να ψηφίζουν οι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους που κατοικούν στο εξωτερικό από το τόπο διαμονής τους.
— Kyriakos Mitsotakis (@kmitsotakis) June 27, 2019
Για το «αυτοδυναμία ή εκλογές Δεκαπενταύγουστο»: «Είναι ενδιαφέρον ότι κατηγορούμαι εγώ για κινδυνολογία επειδή κάνω μία αντικειμενική διαπίστωση από αυτόν που προκάλεσε το πρόβλημα γιατί ψήφισε την απλή αναλογική», παρατήρησε. Και επέλαβε ότι μία από τις πρώτες πρωτοβουλίες της επόμενης κυβέρνησης θα είναι η αλλαγή του εκλογικού νόμου, όχι με την επαναφορά του μπόνους των 50 εδρών, αλλά ώστε η χώρα να ξεφύγει από την απλή αναλογική και να εξασφαλίσει κυβερνησιμότητα.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News