Μέσι, ο βασιλιάς της Βαρκελώνης | REUTERS/Albert Gea
Επικαιρότητα

Ο Μέσι στην καλύτερή του έκδοση

Ο αργεντινός σούπερ-σταρ υπέγραψε και τα τρία γκολ ενός ματς για τους «16» του Champions League χωρίς, καν, να ιδρώσει. Αυτός ο «σατανάς» μπορεί να ανατρέψει τις ισορροπίες δυνάμεων υπέρ της ομάδας του, ακόμη και... περπατώντας. Ο Βαλβέρδε τον έκανε, πάλι, ευτυχισμένο
Sportscaster

Στο πρώτο γκολ, μόλις στο τρίτο λεπτό του αγώνα, πέρασε την μπάλα από το κεφάλι της βελόνας και κάτω από τα πόδια του Τιμπό Κουρτουά. Στο δεύτερο έκανε μια φοβερή κούρσα και σέρβιρε στον Ντεμπελέ το παρθενικό του τέρμα με τη φανέλα της Μπαρτσελόνα. Στο τρίτο ντρίμπλαρε όποιον βρήκε μπροστά του και «τρύπησε» τον βέλγο τερματοφύλακα ακριβώς όπως στο 1-0. Στο «Καμπ Νου» η Τσέλσι έπαιξε πολύ καλά. Είχε σχέδιο, πάθος, ευκαιρίες και δύο δοκάρια. Εχασε, όμως, 3-0. Γιατί η Μπαρτσελόνα είχε τον Λιονέλ Μέσι.

Το πιο εξωφρενικό είναι πως ο αργεντινός σούπερ-σταρ υπέγραψε και τα τρία γκολ ενός παιχνιδιού για τους «16» του Champions League χωρίς, καν, να ιδρώσει. Αυτός ο μικρόσωμος «σατανάς» μπορεί να ανατρέψει την ισορροπία δυνάμεων υπέρ της δικής του ομάδας, ακόμη και περπατώντας. Η Μπαρτσελόνα του Ερνέστο Βαλβέρδε δεν είναι «εξωγήινη», όπως ήταν οι βερσιόν του Γκουαρντιόλα ή των «MSN» (Μέσι, Σουάρες, Νεϊμάρ) στα καλύτερά τους, όμως καθαρίζει τα παιχνίδια εξίσου άνετα. Και ο Μέσι του Βαλβέρδε είναι, ίσως, η πιο πετυχημένη εκδοχή του πλέον απίθανου σύγχρονου ποδοσφαιριστή.

Ο Ντεμπελέ πέτυχε χθες το πρώτο του γκολ στην Ευρώπη με την φανέλα της Μπάρτσα μετά από μαγική ενέργεια του Μέσι

Το τρίτο του γκολ, στο 63′, ήταν το εκατοστό του στο Champions League. Δεκατρία χρόνια μετά το πρώτο, που το είχε σκοράρει εναντίον του Παναθηναϊκού στις 2 Νοεμβρίου 2005. Μόλις 11 από αυτά τα 100 γκολ προήλθαν από την άσπρη βούλα. Αλλα τρία μπήκαν με απευθείας εκτέλεση φάουλ. Ολα τα υπόλοιπα τα πέτυχε με σουτ (κυρίως με το μαγικό του αριστερό πόδι), και τέσσερα με κεφαλιά. Η Τσέλσι ήταν μια από τις ελάχιστες ομάδες της Ευρώπης που του είχαν αντισταθεί. Αλλά, στην εφετινή τους αναμέτρηση, της έβαλε τρία γκολ σε δύο αγώνες.

«Θείο δώρο» τον χαρακτήρισε μετά τον χθεσινό (Τετάρτη) αγώνα ο τεράστιος Αντρές Ινιέστα. Οι λέξεις του είναι τόσο πετυχημένες, όσο και οι πάσες του. Ακόμη και αυτή τη σεζόν, που το περασμένο καλοκαίρι προμηνυόταν καταστροφική για τους «Μπλαουγκράνα», ο Μέσι έχει πάρει την Μπαρτσελόνα από το χέρι και την οδηγεί στην απόλυτη επιτυχία. Στην Primera División μπορεί να θεωρείται, ήδη, πρωταθλήτρια. Απομένουν δέκα αγωνιστικές και η διαφορά της από την Ατλέτικο Μαδρίτης είναι οκτώ βαθμοί (στην ουσία εννιά, αφού η ισοβαθμία ευνοεί την Μπαρτσελόνα). Στο Copa del Rey (Κύπελλο Ισπανίας) έχει εξασφαλίσει την παρουσία της στον τελικό της 21ης Απριλίου (με αντίπαλο τη Σεβίλλη). Στο Champions League έφτασε στους «8».

Ο Μέσι έχει μόλις πετύχει το 3ο γκολ της Μπάρτσα μετά από μία από τις υπέροχες – συνηθισμένες του ενέργειες

Από τις 20 Αυγούστου, που άρχισε το πρωτάθλημα στην Ισπανία, σε 44 επίσημα ματς (σε Πρωτάθλημα, Κύπελλο και Champions League) η Μπαρτσελόνα μετρά 33 νίκες, 10 ισοπαλίες και μόλις μια ήττα (από την Εσπανιόλ στο Κύπελλο). Εχει σκοράρει 104 γκολ και έχει δεχθεί μόλις 17. Τα περισσότερα από αυτά τα παιχνίδια εξελίχθηκαν σε ένα προσωπικό σόου του Μέσι, ακόμη κι όταν ο ίδιος δεν σκόραρε. Κατά γενική ομολογία, διανύει την πιο ώριμη, την πιο αποτελεσματική φάση της καριέρας του. Ποιος; Ο παίκτης που, το περασμένο καλοκαίρι, έμεινε μάλλον απρόθυμα στη Βαρκελώνη -περισσότερο για συναισθηματικούς λόγους- πιστεύοντας ότι η αυτοκρατορία των «Μπλαουγκράνα» έχει, πλέον, παρακμάσει.

Τι ήταν αυτό που μεταμόρφωσε τον απογοητευμένο «Λέο» του Αυγούστου και του έδωσε, πάλι, φτερά; Η εξαιρετική δουλειά, ο ρεαλισμός, η ψυχραιμία και η ηρεμία του Ερνέστο Βαλβέρδε – εδώ όλοι οι αναλυτές συμφωνούν. Ο πρώην προπονητής του Ολυμπιακού παρέλαβε μια Μπαρτσελόνα που είχε χάσει τον ισπανικό τίτλο από τη Ρεάλ Μαδρίτης και είχε αποκλειστεί στο Champions League στα προημιτελικά, από τη Γιουβέντους. Αμέσως μετά, τα πράγματα έγιναν ακόμη χειρότερα. Ο Νεϊμάρ «την κοπάνησε» στο Παρίσι, η διοίκηση Μπαρτομέου τα θαλάσσωσε στις μετεγγραφές, ενώ οι δύο ήττες από τη Ρεάλ Μαδρίτης στο ισπανικό Σούπερ Καπ (με συνολικό σκορ 5-2) θεωρήθηκαν ως το… πιστοποιητικό θανάτου της ομάδας που την τελευταία δεκαετία είχε κλέψει τις καρδιές όλων των φιλάθλων. Αλλά, οι Κασσάνδρες διαψεύστηκαν σε χρόνο – ρεκόρ.

Ο Βαλβέρδε μπορεί να χαμογελάει…

Σήμερα, ο Βαλβέρδε είναι ο πρώτος προπονητής στα χρονικά του συλλόγου που κατάφερε να μείνει αήττητος στα 28 πρώτα ματς του ισπανικού πρωταθλήματος, ενώ στην Ευρώπη έχει, ήδη, ξεπεράσει τα ιστορικά σερί του Ελένιο Ερέρα και του Ρίνους Μίχελς, που κρατούσαν από τις δεκαετίες των ’60s και των ’70s. Η «δική του» Μπαρτσελόνα δεν είναι τόσο κυριαρχική όσο εκείνη του Γκουαρντιόλα, ούτε τόσο θεαματική όσο αυτή του Βιλανόβα και της πρώτης σεζόν του Λουίς Ενρίκε, όμως, όποιος θέλει να τη νικήσει, θα πρέπει να «φτύσει αίμα». Ο βάσκος τεχνικός έμαθε την Μπάρτσα να παίζει με ρεαλισμό, να προσέχει τα νώτα της, να μην ντρέπεται να παίξει άμυνα όταν οι συνθήκες το απαιτούν, και να εξοικονομεί δυνάμεις. Στο rotation μπήκε -για πρώτη φορά- και ο ίδιος ο Μέσι. Οσο για τον Ινιέστα, θυμήθηκε τα νιάτα του.

Ο οποίος, εάν το προσέξατε, αρχίζει τις προσπάθειές του από πιο πίσω. Για να εκμεταλλευθεί η ομάδα του τα επιτελικά του προσόντα, αλλά και για να βγαίνουν οι αντίπαλες άμυνες από το καβούκι τους. Η ντίβα της Μπαρτσελόνα δεν διαμαρτυρήθηκε, όπως και ο Σουάρες, ο οποίος μετατέθηκε από τη θέση του καθαρόαιμου φορ. Οι ποδοσφαιριστές μπορούν να αντιληφθούν πότε ο προπονητής τους έχει δίκιο. Οι φίλαθλοι το καταλαβαίνουν από τα αποτελέσματα. Ετσι, ο Βαλβέρδε έχει κερδίσει την απόλυτη εμπιστοσύνη του Μέσι (πράγμα που φαίνεται από το κέφι με το οποίο αγωνίζεται), ενώ η εξέδρα τον έχει, ήδη, αγαπήσει σχεδόν όσο τον Γκουαρντιόλα και τον Βιλανόβα.

Η οπαδοί της Μπάρτσα αποθέωναν τον Μέσι ακόμα και πριν τον αγώνα. Κάτι παραπάνω ήξεραν

Οι ευτυχισμένες ημέρες που ζει το «Καμπ Νου» είναι ζωγραφισμένες στο πρόσωπο του Μέσι, που ξαναβρήκε το χαμένο του χαμόγελο. Από τις υπόλοιπες επτά ομάδες που συνεχίζουν στο Champions League (Ρεάλ Μαδρίτης, Σεβίλλη, Λίβερπουλ, Μάντσεστερ Σίτι, Γιουβέντους, Ρόμα και Μπάγερν Μονάχου), μόνον η Σίτι του Γκουαρντιόλα δείχνει ικανή να «τρομάξει» την Μπαρτσελόνα. Ισως και ο «κυνισμός» της Ρεάλ του Ζιντάν. Τον επόμενό της αντίπαλο θα τον μάθει αύριο (Παρασκευή 16/3) στις 13:00. Αλλά, αυτό που πάνω απ’ όλα την ενδιαφέρει, είναι να ‘χει ο Θεός καλά τον παίκτη που έκανε την απουσία του Νεϊμάρ… αόρατη: τον Λίο Μέσι.