Μπορεί στην Ελλάδα η τοποθέτηση καμερών στα σχολεία για να μπορούν να παρακολουθούν μαθήματα εξ αποστάσεως τα παιδιά να προκάλεσε μεγάλες αντιδράσεις αλλά και απαγορεύσεις από την Αρχή Προστασίας Δεδομένων όμως στην Ρωσία η τοποθέτηση καμερών στα σχολεία βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη. Όχι όμως για εκπαιδευτικούς λόγους αλλά για λόγους ασφαλείας αλλά και ελέγχου των καθηγητών.
Το κρατικό ινστιτούτο ανάπτυξης νέων τεχνολογιών Rusnano ανέπτυξε ένα σύστημα που περιλαμβάνει κάμερες και μία τεχνολογία αναγνώρισης προσώπων την οποία έχει αναπτύξει η εταιρεία NTechLab που ανήκει στον επιχειρηματία Σεργκέι Τσεμέζοφ άνθρωπο του στενού περιβάλλοντος του Βλαντίμιρ Πούτιν. Η τεχνολογία αναγνώρισης της NTechLab αναπτύχθηκε για τον εντοπισμό υπόπτων εγκληματικών ενεργειών και λειτουργεί αυτή την στιγμή σε ένα δίκτυο που περιλαμβάνει 200 χιλιάδες κάμερες στην Ρωσία.
Όπως αναφέρει σε δημοσίευμα της η online εφημερίδα The Moscow Times το σύστημα αυτό θα έχει σε πρώτη φάση αποστολή τον έλεγχο των σχολείων για την παρακολούθηση των κινήσεων των μαθητών αλλά και τον εντοπισμό εξωσχολικών ατόμων που μπορεί να έχουν εισέλθει σε αυτά. Σε επόμενη φάση το σύστημα θα ελέγχει αν οι δάσκαλοι και οι καθηγητές τηρούν το ωράριο τους. Το σύστημα θα μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί αν χρειαστεί και για την πραγματοποίηση εξ αποστάσεως μαθημάτων. Το σύστημα έχει αποφασιστεί να τοποθετηθεί σε 43.000 σχολεία της Ρωσίας και μέχρι στιγμής η εγκατάσταση του έχει γίνει σε περισσότερα από 1600 σε 12 περιοχές της χώρας.
Οι δημιουργοί του αποφάσισαν να μην του δώσουν κάποιο όνομα που να περιλαμβάνει τεχνικούς όρους αλλά λειτουργώντας… προβοκατόρικα το ονόμασαν «Όργουελ» από το όνομα του σπουδαίου βρετανού συγγραφέα Τζορτζ Όργουελ. Στο εμβληματικό «1984» ο Όργουελ περιγράφει ένα εφιαλτικό κόσμο όπου το κράτος ελέγχει και παρακολουθεί τους πολίτες κάνοντας τους παράλληλα πλύση εγκεφάλου με διάφορες μεθόδους, φωτογραφίζοντας σύμφωνα με τους περισσότερους αναλυτές την Ρωσία και τον Στάλιν αλλά για ορισμένους άλλου τον Χίτλερ και την ναζιστική Γερμανία.