Μια Ευρωπαϊκή Επιτροπή που θα εστιάσει στις προκλήσεις της εποχής, ιδίως την κλιματική αλλαγή και την προσαρμογή στην ψηφιακή εποχή, παρουσίασε την Τρίτη η νέα επικεφαλής της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.
Η γερμανίδα πολιτικός παρουσίασε τα μέλη της Επιτροπής, η οποία έχει διαφορετική δομή από την απερχόμενη του Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, καθώς αριθμεί περισσότερους αντιπροέδρους επιφορτισμένους με συγκεκριμένους τομείς έργου.
Ο Μαργαρίτης Σχοινάς θα είναι εκτελεστικός αντιπρόεδρος, ένας από τους εννέα της Επιτροπής, με αρμοδιότητα την Προστασία του Ευρωπαϊκού Τρόπου Ζωής (Protecting Our European Way of Life). Στην εποπτεία του θα έχει τους τομείς της απασχόλησης, της εκπαίδευσης, της ασφάλειας και της εκπαίδευσης.
Σε ένα τομέα που καλώς ή κακώς μας ενδιαφέρει, επίτροπος Οικονομικών, στη θέση του «φίλου» Πιέρ Μοσκοβισί, αναλαμβάνει ο ιταλός Πάολο Τζεντιλόνι, του κεντροαριστερού Δημοκρατικού Κόμματος, που είχε διαδεχθεί τον Ρέντσι στην πρωθυπουργία της Ιταλίας το 2016. Θα εποπτεύεται πάντως από τον Βάλντις Ντομπρόβσκις, που αναλαμβάνει εκτελεστικός αντιπρόεδρος υπεύθυνος για τον τομέα της Οικονομίας.
Ο ολλανδός σοσιαλδημοκράτης Φρανς Τίμερμανς θα είναι εκτελεστικός αντιπρόεδρος υπεύθυνος για περιβαλλοντικά ζητήματα.
Εκπληξη, αλλά ενδεχομένως και ενδεικτική της πυγμής που θέλει να επιδείξει η Ευρωπαϊκή Ενωση, πρέπει να θεωρείται το γεγονός ότι η Μαργκρέτε Βεστάγκερ θα διατηρήσει ως το 2024 το χαρτοφυλάκιο του Ανταγωνισμού, θέση που την περασμένη πενταετία την έφερε σε ευθεία σύγκρουση με αμερικανικούς ψηφιακούς κολοσσούς, όπως το Facebook και τη Google.
Παράλληλα, η δανή επίτροπος θα είναι εκτελεστική αντιπρόεδρος με αρμοδιότητα την προσαρμογή της Ευρώπης στην Ψηφιακή Εποχή και εποπτεία στα ζητήματα κυβερνοασφάλειας και καινοτομίας.
Ο ισπανός πρώην πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Χοσέπ Μπορέλ αναλαμβάνει το πόστο της Μαργκαρίτα Μογκερίνι ως ύπατος Εκπρόσωπος Εξωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ενωσης.
Η Κυπρία Στέλλα Κυριακίδη αναλαμβάνει επίτροπος Υγείας.
Προκειμένου να αναλάβουν τα καθήκοντά τους όλοι οι επίτροποι θα πρέπει να λάβουν την έγκριση των αρμόδιων επιτροπών του Ευρωκοινοβουλίου. Οι ακροάσεις θα πραγματοποιηθούν το επόμενο διάστημα και θα αναλάβουν καθήκοντα την 1η Νοεμβρίου.
Το νέο Κολέγιο των Επιτρόπων
Η σύνθεση της νέας Επιτροπής υπό την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν έχει ως εξής:
Μαργκρέτε Βεστάγκερ – Δανία – Επίτροπος Ανταγωνισμού και εκτελεστική αντιπρόεδρος για την Ψηφιακή Εποχή
Γιάνους Βοϊτσιεχόφσκι – Πολωνία – Αγροτικά Ζητήματα
Ιλβα Γιόχανσον – Σουηδία – Εσωτερικές Υποθέσεις
Βέρα Γιούροβα – Τσεχία – Αντιπρόεδρος για τις Αξίες και τη Διαφάνεια
Μαρία Γκαμπριέλ – Βουλγαρία – Καινοτομία και Νεολαία
Σιλβί Γκουλάρ – Γαλλία – Εσωτερική Αγορά. Θα είναι επίσης αρμόδια για τη νέα Γενική Διεύθυνση Αμυντικής Βιομηχανίας και Διαστήματος.
Στέλλα Κυριακίδη – Κύπρος – Υγεία
Γιάνες Λέναρτσιτς – Σλοβενία – Διαχείριση Κρίσεων
Χοσέπ Μπορέλ – Ισπανία – Υπατος εκπρόσωπος της ΕΕ για τις Εξωτερικές Υποθέσεις, επίσης εκτελεστικός αντιπρόεδρος
Ελένα Ντάλι – Μάλτα – Ισότητα
Βάλντις Ντομπρόφσκις – Λετονία – Εκτελεστικός αντιπρόεδρος με αρμοδιότητα την Οικονομία στην Υπηρεσία του Ανθρώπου ενώ θα εκτελεί χρέη επιτρόπου αρμόδιου για τις χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες, με τη στήριξη της Γενικής Διεύθυνσης για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα, τις χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες και την ένωση κεφαλαιαγορών
Γιούτα Ουρπιλάινεν – Φινλανδία – Διεθνείς Συνεργασίες
Ροβάνα Πλουμπ – Ρουμανία – Μεταφορές
Ντιντιέ Ρέιντερς – Βέλγιο – Δικαιοσύνη
Μάρκος Σέφτσοβιτς – Σλοβακία – Αντιπρόεδρος για τις Διαθεσμικές Σχέσεις
Κάντρι Σίμσον – Εσθονία – Ενέργεια
Βιργκίνιους Σινκεβίτσιους – Λιθουανία – Περιβάλλον και Ωκεανοί
Νίκολας Σμιτ – Λουξεμβούργο – Απασχόληση
Ντούμπραβκα Σούιτσα – Κροατία – Αντιπρόεδρος με αρμοδιότητα τη Δημοκρατία και τη Δημογραφία
Μαργαρίτης Σχοινάς – Ελλάδα – Αντιπρόεδρος για την Προστασία του Ευρωπαϊκού Τρόπου Ζωής με εποπτεία σε ζητήματα απασχόλησης, παιδείας και μετανάστευσης
Πάολο Τζεντιλόνι – Ιταλία – Οικονομία
Φρανς Τίμερμανς – Ολλανδία – Εκτελεστικός αντιπρόεδρος για την Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία
Λάζλο Τρότσανι – Ουγγαρία – Σχέσεις Γειτονίας και Διεύρυνση
Ελίζα Φερέιρα – Πορτογαλία – Συνοχή και Μεταρρυθμίσεις
Γιοχάνες Χαν – Αυστρία – Προϋπολογισμός και Διοίκηση. Θα υπάγεται απευθείας στην πρόεδρο Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν
Φιλ Χόγκαν – Ιρλανδία – Εμπόριο
Το (μικρο)πολιτικό παρασκήνιο
H τοποθέτηση του κ. Σχοινά στη θέση του αντιπροέδρου της Κομισιόν έχει σημασία και για το εσωτερικό καθώς είναι ένα μήνυμα: στο πρόσωπό του συμβολίζεται μια επιλογή που δεν υπακούει σε αμιγώς πολιτικά κριτήρια, όπως, πλην ελαχίστων εξαιρέσεων, είχε συμβεί στο παρελθόν.
Ο κ. Σχοινάς διατέλεσε τα τελευταία πέντε χρόνια εκπρόσωπος της προεδρίας της Επιτροπής και του Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, είναι ένας άνθρωπος που γνωρίζει τα πρόσωπα και τους μηχανισμούς της γραφειοκρατίας των Βρυξελλών. Η επιλογή του από την κυβέρνηση Μητσοτάκη –προτού καν οριστεί ως αντιπρόεδρος της Κομισιόν– δεν ήταν αυτή της εξόφλησης εσωκομματικών γραμματίων, αλλά της «λογικής», ασχέτως αν προέκυψε μάλλον από τύχη.
Διότι το μικροπολιτικό ενδιαφέρον της περίπτωσης του κ. Σχοινά είναι ότι, κατά το ρεπορτάζ, αρχική επιλογή της κυβέρνησης για τη θέση του έλληνα επιτρόπου ήταν αυτή του πρώην Πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά (σε μια αντήχηση των εσωκομματικών συσχετισμών στη ΝΔ). Μόνο που η υποψηφιότητα του κ. Σαμαρά είχε προβλήματα: οι συσχετισμοί στις Βρυξέλλες δεν ευνοούσαν τον διορισμό ενός τόσο υψηλού πολιτικού προσώπου σε θέση αντιπροέδρου και ο ίδιος φέρεται να μη δεχόταν ένα «απλό» χαρτοφυλάκιο. Ετσι προέκυψε η τεχνοκρατική –και ως αποδείχτηκε ορθότερη– επιλογή του κ. Σχοινά.
Σε μια πρώτη αντίδραση, μετά την επιβεβαίωση του ορισμού του στη θέση του αντιπροέδρου της Κομισιόν, ο κ. Σχοινάς δήλωσε «ενθουσιασμένος».