To ρεπορτάζ κάνει λόγο τη μία για διπλωματικό μαραθώνιο και την άλλη για διπλωματικό σπριντ. Σε κάθε περίπτωση, αφού το εικονογραφούμε έτσι, μοιάζει με μια διαδικασία κατά την οποία ο Νίκος Δένδιας, επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας, κόβει το νήμα – και μετά συνεχίζει.
Την Κυριακή, ο υπουργός Εξωτερικών ταξίδεψε αυθημερόν σε Λιβύη, Αίγυπτο και Κύπρο, τις προηγούμενες ημέρες είχε επισκεφθεί τη Γενεύη για συνάντηση με τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες (εδώ), έπειτα τις μισές χώρες του αραβικού κόσμου –Σαουδική Αραβία, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και Ιορδανία–, από το πρωί της Παραμονής των Χριστουγέννων βρίσκεται στην Κωνσταντινούπολη (!) και ακολουθεί μια νέα σειρά κινήσεων σε διπλωματικό επίπεδο με αποκορύφωμα τετραμερή συνάντηση στο Κάιρο μεταξύ Αιγύπτου, Κύπρου, Ελλάδας και Γαλλίας (!) κατά πάσα πιθανότατα στις 4 Ιανουαρίου. Και όλα αυτά ενώ στις 2 Ιανουαρίου θα υπογραφεί η συμφωνία Ελλάδας – Κύπρου – Ισραήλ για τον αγωγό EastMed.
Ο EastΜed θα υπογραφεί από τον Κυριάκο Μητσοτάκη, τον ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου και τον Πρόεδρο της Κύπρου Νίκο Αναστασιάδη, στις 2 Ιανουαρίου στην Αθήνα. Για αυτό το θέμα υπήρξε την τηλεφωνική συνομιλία του κ. Μητσοτάκη με τον κ. Νετανιάχου, αλλά και του κ. Αναστασιάδη με τον ισραηλινό πρωθυπουργό.
«Είναι μια εναλλακτική οδός που οδηγεί στην ενεργειακή αυτονομία της Ευρώπης και της Ευρωπαϊκής Eνωσης», είπε ο κ. Δένδιας σε συνέντευξή του στον Alpha το βράδυ της Δευτέρας. Ο ίδιος προεξόφλησε ότι πολύ σύντομα τη συμφωνία θα υπογράψει και η Ιταλία, καθώς εκεί είναι και η κατάληξη του αγωγού. Προσπαθώντας να αποκρούσει τις αιτιάσεις ότι η επιτάχυνση των διαδικασιών για τον EastMed είναι μια απάντηση στο τουρκολιβυκό μνημόνιο, ο κ. Δένδιας εξήγησε ότι «ο East Med δεν είναι αντίδραση, απλώς η Τουρκία, επειδή έχει μια εγγενή ανασφάλεια, οποιαδήποτε κίνηση την ερμηνεύει με τον τρόπο αυτόν».
Η ημέρα του ΥΠΕΞ δεν περιελάμβανε μόνο τη συνέντευξη. Το πρωί ενημέρωσε το Υπουργικό Συμβούλιο για το αποτέλεσμα των επαφών του όλη την προηγούμενη εβδομάδα – ένα ταξίδι που ξεκίνησε από την Ελβετία, έφτασε ως τα Εμιράτα και συνεχίστηκε στην Ανατολική Μεσόγειο μέσα σε επτά ημέρες. Επιπλέον ο υπουργός Εξωτερικών υποδέχθηκε τη Δευτέρα τους πρέσβεις του Ισραήλ Γιόσι Αμράνι και της Γερμανίας Ερνστ Ράιχελ (κάτω), ώστε να τους ενημερώσει για την κατάσταση στην περιοχή, μετά και τις επαφές που είχε σε Βεγγάζη –όπου συναντήθηκε με τον στρατηγό Χαφτάρ (εδώ)–, Κάιρο και Λάρνακα την Κυριακή.
Αναφερόμενος στην επίσκεψή του στη Βεγγάζη, ο υπουργός Εξωτερικών σημείωσε πως «η ελληνική πλευρά θεώρησε ότι πρέπει να έχει μια σαφή επικοινωνία με τον αρχηγό του Εθνικού Λιβυκού Στρατού, που δια του αρχηγού του έχει εκφράσει την πλήρη αντίθεσή του κατά των δύο συμφωνιών μεταξύ Τουρκίας και κυβέρνησης της Τρίπολης».
Σημείωσε δε ότι «ήθελε από πρώτο χέρι να ακούσει τις απόψεις του και να έχουμε μια κοινή αντίληψη και ίσως αν χρειαστεί στο μέλλον και ένα συντονισμό ενεργειών ως προς την ακύρωση εν τη πράξει αυτών των απαράδεκτων και ανύπαρκτων μνημονίων».
Το ταξίδι στην Πόλη
Ξεχωριστό ενδιαφέρον αποκτά το γεγονός ότι ο υπουργός Εξωτερικών βρίσκεται από το πρωί της Τρίτης στην Κωνσταντινούπολη. Η επίσκεψη είναι ιδιωτική αλλά σε κάθε περίπτωση αποκτά άλλη βαρύτητα εν μέσω κρίσης με την Τουρκία. Ο κ. Δένδιας θα παραστεί στην Πατριαρχική Θεία Λειτουργία των Χριστουγέννων, στον Πατριαρχικό Ναό του Αγίου Γεωργίου, ενώ στη συνέχεια θα γίνει δεκτός στο Οικουμενικό Πατριαρχείο από τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο.
Μετά τα Χριστούγεννα, στις 30 Δεκεμβρίου, τεχνικά κλιμάκια του υπουργείου Εξωτερικών αναχωρούν για τη Ρώμη, με στόχο την επικαιροποίηση της συμφωνίας του 1977 και ορισμό ΑΟΖ με την Ιταλία. Στις 8 Ιανουαρίου τεχνικά κλιμάκια Ελλάδας και Αιγύπτου επίσης θα συναντηθούν προκειμένου να προχωρήσουν οι συνομιλίες για καθορισμό ΑΟΖ, με τις δύο χώρες να δίνουν επίσης σαφές μήνυμα απόρριψης των προσπαθειών της Τουρκίας για τετελεσμένα.
O γαλλικός… δάκτυλος
Στο πλαίσιο των τριμερών συνεργασιών, 4 και 5 Ιανουαρίου, δρομολογείται η υλοποίηση διευρυμένης τριμερούς Αιγύπτου – Κύπρου – Ελλάδας με τη συμμετοχή και της Γαλλίας, καθώς το Παρίσι διεκδικεί ρόλο στις εξελίξεις στην περιοχή και οι γαλλικές ενεργειακές εταιρείες, όπως η Total, ήδη δραστηριοποιούνται στην κυπριακή ΑΟΖ και προετοιμάζονται για τα οικόπεδα νοτιοανατολικά της Κρήτης. Η παρουσία των Γάλλων σε ένα σχήμα 3+1 θεωρείται ως μήνυμα στήριξης από το Παρίσι και ως ένα ακόμη δείγμα αλληλοκατανόησης της κυβέρνησης Μακρόν με την κυβέρνηση Μητσοτάκη ως προς την ανάγκη προώθησης κοινής πολιτικής σε θέματα ενεργειακά αλλά και άμυνας. Υπό αυτό το πρίσμα δρομολογείται νέα συνάντηση του κ. Μητσοτάκη με τον κ. Μακρόν στο Παρίσι στις 29 Ιανουαρίου.
Πολλά βέβαια θα έχουν κριθεί νωρίτερα. Στις 7 Ιανουαρίου ο κ. Μητσοτάκης θα συναντηθεί με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ στην Ουάσιγκτον. Στις 8 Ιανουαρίου ο Ταγίπ Ερντογάν θα υποδεχτεί στην Τουρκία τον Βλαντίμιρ Πούτιν…