O Mάθιου Νίμιτς (στη φωτογραφία από παλαιότερη επίσκεψή του στο ΥΠΕΞ το 2014) καλεί και πάλι στο τραπέζι των συνομιλιών τις δύο πλευρές | ΙΝΤΙΜΕnews
Επικαιρότητα

Ο κύβος ερρίφθη: 11&12/12 η συνάντηση με Νίμιτς για το όνομα της ΠΓΔΜ

Στα Σκόπια κατεβάζουν τα αγάλματα του Μεγάλου Αλεξάνδρου και με ορόσημο τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στις 11-12 Ιουλίου 2018 στις Βρυξέλλες, όλα δείχνουν έτοιμα για την οριστική διευθέτηση της χρονίζουσας διαφοράς
Protagon Team

Στην τελική ευθεία μπαίνουν οι διαβουλεύσεις Αθηνών – Σκοπίων για τη διευθέτηση της διαφοράς της ονομασίας. Όπως μετέδωσε το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο προσωπικός απεσταλμένος του γενικού γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Μάθιου Νίμιτς, θα έχει συνάντηση με αντιπροσώπους των κυβερνήσεων της Ελληνικής Δημοκρατίας και της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας στις Βρυξέλλες, στις 11-12 Δεκεμβρίου 2017.

Η συνάντηση αποτελεί μέρος των προσπαθειών του ΟΗΕ ώστε οι δύο πλευρές να καταλήξουν σε μία αμοιβαία αποδεκτή λύση στο θέμα της ονομασίας, αναφέρει σε ανακοίνωσή της η αποστολή των Ηνωμένων Εθνών στις Βρυξέλλες.

Οι νέες διαβουλεύσεις για το ζήτημα της ονομασίας υπό τον Μάθιου Νίμιτς πραγματοποιούνται πλέον με χρονικό ορόσημο τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στις 11-12 Ιουλίου 2018 στις Βρυξέλλες, καθώς ενδεχόμενη οριστική επίλυση του ονοματολογικού θα επιτρέψει στην ΠΓΔΜ να ενταχθεί στην Ατλαντική Συμμαχία.

Αποκηρύσσουν Γκρούεφσκι – Κατεβάζουν τα αγάλματα

Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται και η τακτική «αποκήρυξης» της ατζέντας Γκρούεφσκι (πρώην πρωθυπουργού της γειτονικής χώρα) με πρώτο το σχέδιο «Σκόπια 2014», της αμφιλεγόμενης -στα όρια του κιτς- προσπάθειας της προηγούμενης κυβέρνησης να αλλάξει την εικόνα της πόλης με κτίρια και αγάλματα που δεν έχουν καμία σχέση με την ιστορία της, προσδίδοντάς τη μία ψευδή ταυτότητα.

Με την αλλαγή κυβέρνησης πριν από λίγους μήνες στην ΠΓΔΜ, αλλά και την αλλαγή δημοτικής αρχής πριν από λίγες εβδομάδες, κινήματα πολιτών, αλλά και ο αρχιτεκτονικός κόσμος της χώρας επιχειρούν να ξηλώσουν το έκτρωμα που φέρει τον προγραμματικό τίτλο «Σκόπια 2014». Ενδεικτικό της επιχείρησης αυτής είναι το ρεπορτάζ της εκπομπής «Ιστορίες» του ΣΚΑΪ που προβλήθηκε πριν από λίγες ημέρες (δείτε κάτω)

Επικεφαλής της προσπάθειας, ο νέος δήμαρχος Σάσα Μπογντάνοβιτς, ο οποίος εξελέγη στις δημοτικές εκλογές του Οκτωβρίου, με το κυβερνών κόμμα SDSM (Social Democratic Union of Macedonia), και ανακοίνωσε πρόσφατα τη συγκρότηση επιτροπής για την «ενδελεχή διευθέτηση του σχεδίου ‘Σκόπια 2014’».

«Όλα τα μνημεία τα οποία ανεγέρθησαν χωρίς να υπάρχουν οι αρμόδιες αποφάσεις, θεωρούνται ως παράνομα και θα απομακρυνθούν», ξεκαθάρισε ο Μπογκντάνοβιτς.

Εκ  των σημαινόντων στελεχών του SDSM, ο Μίροσλαβ Γκάρτσεφ (ο επικεφαλής της ομάδας που ορίστηκε από τον πρωθυπουργό Ζόραν Ζάεφ για την επανεξέταση του αμφιλεγόμενου σχεδίου) πήγε ένα βήμα παραπέρα, χαρακτηρίζοντας «εφεύρημα της Γιουγκοσλαβίας» το λεγόμενο «μακεδονικό» έθνος (δείτε το βίντεο κάτω), προκαλώντας έντονες αντιδράσεις στα Σκόπια.

Σε συνέχεια των πρόσφατων επαφών του με τον σκοπιανό ομόλογό του, Νίκολα Ντιμιτρόφ, ο υπουργός Εξωτερικων Νίκος Κοτζιάς έχει ήδη τονίσει πως το ζήτημα θα πρέπει να έχει λυθεί μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2018, υπογραμμίζοντας παράλληλα ότι «πρέπει να κοπεί ο αλυτρωτισμός» από την άλλη πλευρά.

«Αν δεν λυθεί, θα υπάρξουν μεγάλες δυσκολίες. Εάν λυθεί, χρειάζονται τρεις με τέσσερις μήνες γραφειοκρατικής διαδικασίας στον ΟΗΕ. Αρα θα πάει μέχρι το τέλος του 2018, το 2019 ξεκινάει με εκλογές για πρόεδρο στη γείτονα χώρα και μετά, το καλοκαίρι του 2019, θα έχουμε εμείς εκλογές», ανέφερε σε προσφατη συνέντευξή του ο υπουργός Εξωτερικών.

Η σπουδή αυτή όμως του κ. Κοτζιά ενδέχεται να αντιμετωπίσει ένα μεγάλο -και γνωστό ωστόσο- εμπόδιο που ακούει στο όνομα Πάνος Καμμένος. Ο συναρχηγός του Αλέξη Τσίπρα έχει δηλώσει μετ’ επιτάσεως ότι τάσσεται εναντίον κάθε ονομασίας που θα περιλαμβάνει τον όρο «Μακεδονία» και ότι μια συμφωνία με την πΓΔΜ πρέπει να παραπεμφθεί σε δημοψήφισμα.