Τα χαμόγελα του Κυριάκου Μητσοτάκη και της Φώφης Γεννηματά, το μεσημέρι της Παρασκευής, περίσσεψαν, στην συνάντηση τους στο γραφείο του προέδρου της ΝΔ, στη Βουλή. Το κλίμα ήταν εγκάρδιο, όπως συνηθίζεται να λέγεται. Δεν ήταν ωστόσο επαρκές για να κρύψει ότι τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ χωρίζει ευδιάκριτη απόσταση στα περισσότερα από τα καυτά ζητήματα που απασχολούν τη χώρα και συντηρούν τη επταετή οικονομική κρίση. Μάλλον είναι περισσότερα αυτά που τους χωρίζουν και λιγότερα όσα τους φέρνουν κοντά. Το αν η άβυσσος είναι βαθιά και αν μπορούν να υπερπηδηθεί εξαρτάται από ποια σκοπιά το βλέπει ο καθένας.
Οι δύο αρχηγοί σε μεγάλο βαθμό συμφώνησαν στη διάγνωση των προβλημάτων και τις ευθύνες του ΣΥΡΙΖΑ, όμως όπως έγινε σαφές στη συζήτησή τους, δεν υπάρχει κοινός τόπος για την θεραπεία και το περιεχόμενο τους. Τον νέο αρχηγό της ΝΔ και την επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης τους φέρνει κοντά η διαπίστωση για την πολιτική που ασκεί η κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ και οι επιπτώσεις για την πορεία της χώρας.
Κοινή είναι η θέση ότι είναι αδιέξοδη, δεν οδηγεί την χώρα στο ξέφωτο, συντηρεί την αβεβαιότητα και δεν διαμορφώνει τις κατάλληλες συνθήκες για να ξεπερασθεί η κρίση. Συμφώνησαν ότι στα μεγάλα εθνικά ζητήματα χρειάζεται συνεννόηση παρά τις μεγάλες ιδεολογικές και πολιτικές διαφορές που έχουν τα δύο κόμματα. Κοινή είναι η πεποίθηση ότι ο μόνος δρόμος για την Ελλάδα είναι να παραμείνει στον πυρήνα της ευρωπαϊκής οικογένειας και ενεργό μέλος της ΕΕ και αυτό είναι αδιαπραγμάτευτο. Κοινή είναι ακόμη η διαπίστωση ότι ο ΣΥΡΙΖΑ επιδιώκει να εγκαθιδρύσει κομματικό κράτος με τις αμείωτες τοποθετήσεις στελεχών και φίλων του στον κρατικό μηχανισμό.
Πού συμπίπτουν
Επίσης σύμπτωση εκτιμήσεων καταγράφεται στα τρέχοντα ζητήματα. Στις αγροτικές κινητοποιήσεις, επί παραδείγματι, εκτίμησαν ότι ήταν αναμενόμενες και πολλά από τα αιτήματα των αγροτών δίκαια και πως οι εθνικές οδοί πρέπει να παραμείνουν ανοικτές.
Ομως, ο κ. Μητσοτάκης και η κυρία Γεννηματά βλέπουν με διαφορετική οπτική τον τρόπο εξόδου της χώρας από το τέλμα της κρίσης. Από τα διαμειφθέντα ανάμεσά τους προκύπτει ότι άλλο πράγμα η συνεννόηση κι άλλο η συναίνεση. Εχουν αντίθετες απόψεις για τις μεταρρυθμίσεις που πρέπει να γίνουν. Για το εύρος τους και για το ποιες κοινωνικές ομάδες θα σηκώσουν τα βάρη. Αν και δεν μπήκαν σε εκτενή συζήτηση φάνηκε η διαφωνία τους για τον τρόπο ασφάλισης και φορολογίας του αγροτικού πληθυσμού, όπως και για το περιεχόμενο της γενικότερης ασφαλιστικής μεταρρύθμισης.
Στο ζήτημα της αλλαγής του εκλογικού νόμου, η κυρία Γεννηματά ζήτησε από τον κ. Μητσοτάκη να υποστηρίξει τη πρόταση της Δημοκρατικής Συμπαράταξης για κατάργηση του μπόνους των 50 εδρών στο πρώτο κόμμα. Σύμφωνα με συνεργάτες της προέδρου του ΠΑΣΟΚ, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης ήταν επιφυλακτικός για την απόλυτη κατάργησή του.
Διάσταση απόψεων υπήρξε και στο ζήτημα της σύστασης Εξεταστικής Επιτροπής που θα διερευνήσει τα πεπραγμένα στην οικονομία. Η κυρία Γεννηματά κάλεσε τον αρχηγό της ΝΔ να προσυπογράψει τη πρόταση που έχει καταθέσει η Δημοκρατική Συμπαράταξη για έρευνα από το 2001, όταν μπήκε η Ελλάδα στην Ευρωζώνη, μέχρι σήμερα. «Ο Μητσοτάκης δεν δεσμεύτηκε», λένε οι συνεργάτες της προέδρου του ΠΑΣΟΚ.
Η συνάντηση μάλλον είχε εθιμοτυπικό χαρακτήρα και θετική ατμόσφαιρα και ως εκ τούτου το καταστάλαγμα της συζήτησης τους μπορεί να συνοψισθεί ως εξής: Τόσο κοντά αλλά και αρκετά μακριά…