Ο Νίκος Κοτζιάς (δεξιά) χειροκροτεί κατά την υπογραφή της Συμφωνίας μαζί με τον Αλέξη Τσίπρα (πίσω του), τον ομόλογό του της γείτονος, Νίκολα Ντιμιτρόφ (αριστερά) και τον πρωθυπουργό Ζόραν Ζάεφ που την Τρίτη μίλησε για αδυναμία υλοποίησης της | INTIMEnews
Επικαιρότητα

Ο Κοτζιάς υπερασπίζεται τη Συμφωνία των Πρεσπών και κατηγορεί τη ΝΔ

«Διαβάστε πρώτα τι προβλέπει η Συμφωνία», η απάντηση από τον πρώην υπουργό Εξωτερικών στις αντιδράσεις για τις εξελίξεις με το «πάγωμα» της Συμφωνίας που ανακοίνωσε ο Ζόραν Ζάεφ. Ποιο το σχόλιο της Κομισιόν
Protagon Team

Η δήλωση Ζάεφ περί «παγώματος» της Συμφωνίας των Πρεσπών (εδώ) μετά το «όχι» του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στην έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με τη Βόρεια Μακεδονία προκάλεσε  ήδη τις πρώτες αντιδράσεις από την πλευρά της Νέας Δημοκρατίας, με στελέχη του κυβερνώντος κόμματος να υπογραμμίζουν ότι πλέον τίθεται εν αμφιβόλω ο όρος του erga omnes στην ισχύ της Συμφωνίας – όρο τον οποίο η κυβέρνηση Τσίπρα παρουσιάζε ως το μεγαλύτερο κέρδος για την Ελλάδα.

Ηδη από το Σάββατο -πριν καν δηλ. τη δήλωση Ζάεφ- ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής είχε σημειώσει με νόημα για τις Πρέσπες, ότι «το κεκτημένο που πετύχαμε στο Βουκουρέστι, τον Απρίλιο του 2008, με πολύ κόπο και κόστος, δεν αξιοποιήθηκε όπως θα έπρεπε και οι εξελίξεις κατέδειξαν τις μεγάλες αδυναμίες αυτής της Συμφωνίας».

Ακολούθησαν το πρωί της Τρίτης  επικριτικές δηλώσεις στελεχών της ΝΔ που κλήθηκαν να σχολιάσουν σε τηλεοπτικές τους εμφανίσεις την είδηση περί «παγώματος» της Συμφωνίας από τον πρωθυπουργό της γείτονος, για να έρθει λίγο αργότερα η απάντηση από τον ίδιο τον πρώην υπουργό Εξωτερικών  Νίκο Κοτζιά που επιτέθηκε με δριμύτητα στο κυβερνών κόμμα μέσω ανάρτησής του στο Twitter:

«Η ΝΔ έκανε μπάχαλο την εξωτερική πολιτική. Παράγει μόνο ψέματα. Ας διαβάσει Συμφ.Πρεσπών: άρθρα 1.7,1.8.,1.9., 1.10α,1.11. Προβλέπουν άμεσα αλλαγή ονόματος σε όλα τα έγγραφα (παλια+νεα) και θεσμούς, ανεξάρτητα από πορεία ΒΜ σε ΕΕ, μόνη εξαίρεση τα παλιά έγγραφα μεταξύ υπουργείων», υπογράμμισε.

Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Χαρίτσης, σε δηλώσεις του στον Αlpha, κάλεσε την κυβέρνηση «να αναλάβει πρωτοβουλίες για την εφαρμογή της Συμφωνίας από όλα τα εμπλεκόμενα μέρη» και «να σταματήσει να έχει το ρόλο του παρατηρητή των εξελίξεων».

«Η ενταξιακή πορεία της Βόρειας Μακεδονίας είναι προς το συμφέρον της Ελλάδας», τόνισε.  «Δυστυχώς στην πρόσφατη Σύνοδο Κορυφής ο κ. Μητσοτάκης επέλεξε να παραμείνει κομπάρσος. Αντίθετα, είναι η Ιταλία που σήμερα αναλαμβάνει πρωτοβουλία να επανεκκινήσει τη συζήτηση για την ενταξιακή πορεία της Βόρειας Μακεδονίας», επεσήμανε (την ώρα που ρόλο διασώστη της ευρωπαϊκής πορείας των Σκοπίων και της Συμφωνίας αναλαμβάνει και η κροατική προεδρία της ΕΕ), υπενθυμίζοντας ότι η κυβέρνηση του Ζόραν Ζάεφ «δεν υπέγραψε απλώς μια συμφωνία, αλλά άλλαξε το Σύνταγμα και το όνομα της χώρας. Κάτι που καμία ελληνική κυβέρνηση στο παρελθόν δεν τόλμησε να ζητήσει και το πέτυχε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ».

Στις Βρυξέλλες, η εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αρμόδια για τα διεθνή θέματα, Μάγια Κοτσίγιανσιτς,  κληθείσα να σχολιάσει τις δηλώσεις Ζάεφ, εξέφρασε την πεποίθηση της ΕΕ ότι  αμφότερα τα μέρη της Συμφωνίας παραμένουν δεσμευμένα ως προς την εφαρμογή της.

Ερωτηθείσα συγκεκριμένα για τον αντίκτυπο που θα έχει το «όχι» στην έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων,  η εκπρόσωπος της Επιτροπής υπενθύμισε ότι η ΕΕ χαιρέτισε την επίτευξη της «ιστορικής συμφωνίας», χαρακτηρίζοντάς τη «σημαντικό επίτευγμα» που αποτελεί ένα «θετικό παράδειγμα» για την περιοχή των Βαλκανίων και την Ευρώπη γενικότερα.

«Εξήραμε το κουράγιο και την αποφασιστικότητα των δύο εμπλεκόμενων πλευρών» και στο πλαίσιο αυτό, πρόσθεσε, «πιστεύουμε ότι οι αρχές παραμένουν δεσμευμένες στη Συμφωνία και είμαστε βέβαιοι ότι θα συνεχίσουν να την εφαρμόζουν καλή τη πίστει».