Από τη μία ο Παναγιώτης Λαφαζάνης λέει ότι ετοιμάζει νέο πολιτικό φορέα στα αριστερά του ΣΥΡΙΖΑ (εδώ), από την άλλη ο Νίκος Κοτζιάς φτιάχνει και αυτός κίνημα. Τη μετεξέλιξη του ΠΡΑΤΤΩ σε πολιτικό κίνημα, ανακοίνωσε τη Δευτέρα ο πρώην υπ. Εξωτερικών, με στόχο την αποτροπή περαιτέρω συρρίκνωσης της Ελλάδας, όπως ανέφερε στη σχετική δήλωσή του.
«Η απόφαση και οι προτάσεις του ΠΡΑΤΤΩ αποτελούν άμεση απάντηση στην ανάγκη αναστροφής της πορείας της Ελλάδας προς τη συρρίκνωση (ΑΕΠ, δημογραφικά, βιομηχανική και πρωτογενή παραγωγή, υπερχρέωση, διεθνή υποβάθμιση) και την όξυνση της πολύπλευρης κρίσης που τη διαπερνά.
Είναι μια έκκληση, η χώρα να σταματήσει με το κουτσομπολιό και την μικροπολιτική, με προσωπικές διαμάχες και προσβολές και να ασχοληθεί με τα μεγάλα της προβλήματα και το μέλλον. Να συγκροτήσει με σοβαρότητα, υπευθυνότητα και παρρησία ένα όραμα, ένα σχέδιο και ένα πρόγραμμα για ν’ αλλάξει ριζικά ο τρόπος παραγωγής στη χώρα, ο τρόπος σκέψης που κυριαρχεί και να διαμορφωθεί μια διαφορετική ατμόσφαιρα αισιοδοξίας.
Η υλοποίηση αυτών των προτάσεων απαιτούν δημοκρατικό διάλογο, συνεργασίες και πρακτική δημοκρατική συμπαράταξη των δυνάμεων της προόδου και του πατριωτισμού», σημείωσε.
Το ΠΡΑΤΤΩ έδωσε στη δημοσιότητα διακήρυξη, στην οποία αυτοπροσδιορίζεται ως «πατριωτική δημοκρατική οργάνωση της Αριστεράς. Φορέας ιδεών του σοσιαλισμού με δημοκρατία (που) παλεύει για την εθνική ανεξαρτησία, τη λαϊκή κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της χώρας. Για την ειρήνη και σταθερότητα στην περιοχή της ΝΑ Ευρώπης και την Ανατολική Μεσόγειο. Για τη φιλία και συνεργασία των λαών. Για την πλήρη αξιοποίηση των δικαιωμάτων του λαού και της πατρίδας, παντού και πάντα. Για Κύπρο ενιαία και ελεύθερη, πατρίδα όλων των Κυπρίων, χωρίς κατοχικά στρατεύματα και συστήματα εγγυήσεων».
Σε άλλο σημείο της διακήρυξης επισημαίνεται για τη σχέση του με άλλα κόμματα και πολιτικούς φορείς: «Το ΠΡΑΤΤΩ πιστεύει στη συμμαχία της Αριστεράς και της προόδου, των δημοκρατικών δυνάμεων. Στη μεγάλη δημοκρατική παράταξη. Καταπολεμά ηγεμονισμούς και αλαζονεία. Ουδείς περισσεύει. Ουδείς έχει παραπάνω δικαιώματα από τους άλλους. Όλοι ίσοι ενώπιον του λαού, με τον λαό για τον λαό, ανάλογα με τη δύναμη, την ικανότητα, τις ιδέες του καθενός. Επεξεργάζεται λύσεις στα προβλήματα του λαού και του τόπου. Τάσσεται υπέρ ενός κοινού προγράμματος όλων των δυνάμεων που μπορούν και πρέπει να συναποτελέσουν τη μεγάλη Δημοκρατική Συμπαράταξη».