Θεωρείται υπεύθυνος για τα καλά –αλλά και τα πολλά κακά– των social media, κοντολογίς υπεύθυνος εν πολλοίς για το πώς είναι ο κόσμος μας σήμερα. Τώρα ο Μαρκ Ζάκερμπεργκ, ο 35χρονος ιδρυτής του Facebook και επικεφαλής της αυτοκρατορίας που έχει δημιουργήσει λέει ότι οραματίζεται τον κόσμο μας το 2030.
Ο διευθύνων σύμβουλος της Facebook Inc. αποκάλυψε την Παρασκευή το όραμά του για την κοινωνία το 2030: η επαυξημένη πραγματικότητα θα έχει επιβληθεί, κάτι που θα αποτελέσει μια επανάσταση στις ανταλλαγές, σύμφωνα με τον ίδιο, στην οποία θα συμβάλει πολύ η κοινωνική δικτύωση.
Μέχρι τώρα οι αποφάσεις που ο επιχειρηματίας δημοσιοποιούσε για τη νέα χρονιά ήταν προσωπικές: πέρυσι είχε δεσμευθεί να μάθει μια γλώσσα, να μην τρώει κρέας παρά μόνο αυτό που προέρχεται από ζώα που έχει σκοτώσει ο ίδιος και να επισκεφθεί όλες τις αμερικανικές Πολιτείες – κάτι που είχε τροφοδοτήσει εικασίες για ενδεχόμενη υποψηφιότητά του στις προεδρικές εκλογές.
«Αυτή τη δεκαετία, θα επικεντρωθώ σε μακροπρόθεσμα ζητήματα. Αντί να θέσω στον εαυτό μου προκλήσεις με ορίζοντα ενός χρόνου, προσπάθησα να σκεφτώ πώς ελπίζω να είναι ο κόσμος και η ζωή μου το 2030, ώστε να εξασφαλίσω ότι θα αφιερώσω όλη την προσοχή μου σ’ αυτό», έγραψε ο Ζάκερμπεργκ –πού αλλού– σε ανάρτησή του στο Facebook.
«Θα έχουμε την τεχνολογία για να αισθανόμαστε πλήρως την παρουσία ενός άλλου προσώπου, ανεξάρτητα από το πού θα βρίσκεται αυτό, και η επιστημονική έρευνα θα έχει βοηθήσει να γιατρευτούν και να προληφθούν ασθένειες ώστε το μέσο προσδόκιμο ζωής να παραταθεί κατά 2,5 χρόνια», πρόσθεσε.
Για τον ιδρυτή του Facebook, μέχρι το τέλος της δεκαετίας οι άνθρωποι θα αντικαθιστούν το κινητό τηλέφωνο με γυαλιά επαυξημένης πραγματικότητας και θα έχουν ευρέως πρόσβαση στην εικονική πραγματικότητα.
«Η τεχνολογική πλατφόρμα της δεκαετίας του 2010 ήταν το κινητό τηλέφωνο. Η πλατφόρμα για τη δεκαετία του 2000 ήταν για το Internet, και για τη δεκαετία του 1990 ο ηλεκτρονικός υπολογιστής. Κάθε νέα πλατφόρμα γίνεται πιο προσιτή και πιο φυσιολογικό για εμάς να αλληλεπιδρούμε μαζί της. Μολονότι περιμένω ότι τα κινητά τηλέφωνα θα συνεχίσουν να είναι οι κυρίαρχες συσκευές σε αυτή τη δεκαετία, κάποια στιγμή θα κάνουμε το άλμα με τα γυαλιά επαυξημένης προσωπικότητας, τα οποία θα επαναπροσδιορίσουν τη σχέση μας με την τεχνολογία», έγραψε, για να συμπληρώσει:
«Η ικανότητα του να είμαστε “παρόντες” οπουδήποτε θα μας βοηθήσει να ανταποκριθούμε σε ορισμένα από τα μεγαλύτερα κοινωνικά προβλήματα του σήμερα, όπως είναι η εκτόξευση του κόστους στέγασης και η ανισότητα στις ευκαιρίες για λόγους γεωγραφικούς. Σήμερα πολλοί άνθρωποι νιώθουν ότι πρέπει να μετακομίσουν στις πόλεις επειδή εκεί υπάρχουν δουλειές. Αλλά δεν υπάρχουν εκεί πολλά σπίτια και έτσι το κόστος στέγασης έχει εκτοξευθεί στα ύψη, ενώ η ποιότητα ζωής επιδεινώνεται. Φανταστείτε να μπορείτε να ζείτε σε όποιο μέρος θέλετε και να εργάζεσθε εύκολα αλλού. Αν καταφέρουμε να παραδώσουμε αυτό για το οποίο τώρα εργαζόμαστε, η δυνατότητα αυτή θα είναι πολύ πιο κοντά στην πραγματικότητα το 2030».
O Ζάκερμπεργκ έσπευσε επίσης να αναφερθεί στο ζήτημα της διακυβέρνησης, ένα θέμα για το οποίο ο ίδιος έχει πολλάκις κατηγορηθεί. Ο τρόπος που το δημιούργημά του, το Facebook, πούλησε τα στοιχεία των χρηστών σε σκοτεινά συμφέροντα, καθορίζοντας πολιτικές εξελίξεις (σκάνδαλο Cambridge Analytica), η ανοχή που έχει επιδείξει η πλατφόρμα στη διασπορά μηνυμάτων μίσους αλλά και ο πουριτανισμός του, τον έχουν φέρει αντιμέτωπο με το πολιτικό σύστημα.
Ο ίδιος στο σημείωμά του για το 2030 παραδέχτηκε πως «ένα από τα μεγάλα ερωτήματα για την επόμενη δεκαετία είναι το πώς πρέπει να κυβερνηθούν οι μεγάλες νέες ψηφιακές κοινότητες που έχει δημιουργήσει το Διαδίκτυο. Πλατφόρμες όπως το Facebook πρέπει να βρουν μια συμφωνία ανάμεσα σε αξίες που όλοι ασπαζόμαστε, όπως ανάμεσα στην ελευθερία της έκφρασης και την ασφάλεια, ή ανάμεσα στην ιδιωτικότητα και την επιβολή του νόμου, ή ανάμεσα στη δημιουργία ανοιχτών συστημάτων και περιορισμένης πρόσβασης στα προσωπικά δεδομένα. Είναι σπάνιο να υπάρξει μια ξεκάθαρα “σωστή” απάντηση και σε πολλές περιπτώσεις είναι εξίσου σημαντικού οι αποφάσεις να ληφθούν με τέτοιο τρόπο που να θεωρείται νομιμοποιημένος στα μάτια της κοινότητας. Υπό αυτό το πρίσμα, δεν πιστεύω ότι οι εταιρείες θα πρέπει να παίρνουν τόσο σοβαρές αποφάσεις που αγγίζουν τις θεμελιώδεις αξίες της Δημοκρατίας. Μια λύση είναι να υπάρξουν κανόνες. Και όσο οι κυβερνήσεις μας θεωρούνται νόμιμες, κανόνες που θα θεσπίζονται μέσω δημοκρατικών διαδικασιών προσθέτουν μεγαλύτερη νομιμότητα και εμπιστοσύνη από κανόνες που ορίζονται μόνο από τις εταιρείες».
Ωραίο το ευχολόγιο με έναν μικρό αστερίσκο. Ο 35χρονος σήμερα Ζάκερμπεργκ αναφέρεται «σε κυβερνήσεις που θεωρούνται νόμιμες»…