Η Ολομέλειας της Βουλής σε παλαιότερη συνεδρίαση | INTIMEnews
Επικαιρότητα

Κίνδυνος παραγραφής 17 υποθέσεων αν δεν σχηματιστεί κυβέρνηση!

Γιατί στον ΣΥΡΙΖΑ επιζητούν τη μη αυτοδυναμία της ΝΔ, καλοβλέποντας την προοπτική νέων εθνικών εκλογών τον Αύγουστο
Protagon Team

Οχι μία, όχι δύο, αλλά 17 είναι οι υποθέσεις που αφορούν ενδεχόμενη εμπλοκή πολιτικών προσώπων και καλούνται να διερευνηθούν από την επόμενη Βουλή.

Οπως όμως σημειώνουν «Τα Νέα», οι εκκρεμείς υποθέσεις που αφορούν πρόσωπα της περιόδου 2015-2019 βασίζονται, υπό μια έννοια, στην πολιτική σταθερότητα της επόμενης Βουλής. Και αυτό διότι αν δεν προκύψει κυβέρνηση και η Βουλή συγκροτηθεί για να διαλυθεί λίγο αργότερα, ενδέχεται να παραγραφούν οι πιθανές ευθύνες εμπλεκόμενων πολιτικών προσώπων (βάσει του άρθρου 86 του Συντάγματος, περί ευθύνης υπουργών).

Με το άρθρο 86 ορίζεται πως η διάλυση της επόμενης Βουλής φέρνει αυτόματα την παραγραφή αδικημάτων για τους κατέχοντες κυβερνητική θέση. Ακόμα δε και αν αλλάξει στο πλαίσιο της συνταγματικής αναθεώρησης, η τροποποίησή του αυτή δεν πρόκειται να έχει  αναδρομική ισχύ.

Ως παράθυρο στη συνταγματική νομοθεσία, η εφημερίδα επικαλείται το προηγούμενο της περίπτωσης Παπακωνσταντίνου. Συγκεκριμένα, το 2012, με την παραπομπή του πρώην υπουργού Οικονομικών στο Ειδικό Δικαστήριο, θεωρήθηκε πως οι δύο μέρες συγκρότησης του Κοινοβουλίου δεν αρκούσαν για να διερευνηθεί επαρκώς η υπόθεση, οπότε δεν υπήρξε παραγραφή. Το ίδιο ισχύει και στην περίπτωση που δεν συγκροτηθεί Βουλή ανάμεσα σε δύο εκλογικές αναμετρήσεις – και πάλι, δηλαδή, ενδεχόμενα αδικήματα δεν παραγράφονται.

Η λίστα των υποθέσεων έχει σύμφωνα με «Τα Νέα» ως εξής:

1. Η υπόθεση ΔΕΠΑ, η σύνδεση με τον Μανώλη Πετσίτη και οι παρεμβάσεις υπουργών στο χρέος 115 εκατ. ευρώ.
2. Η διαχείριση των κονδυλίων 1,6 δισ. ευρώ που προορίζονταν για το μεταναστευτικό.
3. Η κατάσταση της ΔΕΗ, η εξαγορά της ιδιωτικής εταιρείας ενέργειας ιδιοκτησίας του αντιπροέδρου του Ζάεφ στα Σκόπια.
4. Τα βλήματα στη Σαουδική Αραβία.
5. Η μη τιμολόγηση φαρμάκων κατά το α’ εξάμηνο του 2015 και η ζημιά 166 εκατ. ευρώ.
6. Τα κονδύλια του υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής.
7. Η πώληση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ με αντίτιμο 45 εκατ. ευρώ.
8. Η υπόθεση του Θριάσιου Εμπορευματικού Κέντρου.
9. Οι καταγγελίες που έγιναν στο περίφημο υπουργικό: Ο -κατά Κοτζιά- ισχυρισμός του Πάνου Καμμένου για χρηματοδότηση της κυβέρνησης από τον Τζορτζ Σόρος.
10. Οι κατατμήσεις έργων και οι απευθείας αναθέσεις, όπως του Καλογρίτσα στον αυτοκινητόδρομο Πάτρα-Πύργος.
11. Οι διαγραφές δεκάδων εκατομμυρίων σε υποθέσεις λαθρεμπορίου.
12. Η απόκρυψη της απόφασης του Συμβουλίου Εφετών το 2017 για τις τροποποιήσεις συμβάσεων και την παραλαβή του C4i.
13. Oι αποκαλύψεις του Βαγγέλη Μαρινάκη για το αίτημα ΣΥΡΙΖΑ να πληρώσει τη δική του τηλεοπτική άδεια, αλλά και αυτή του Καλογρίτσα.
14. Οι συμβάσεις του «Ελευθέριος Βενιζέλος» (επέκταση κατά 20 χρόνια χωρίς ανοικτό διεθνή διαγωνισμό).
15. Οι αποκαλύψεις για την καταστροφή στο Μάτι με τους 102 νεκρούς.
16. Οι αποκαλύψεις του αντεισαγγελέα Αγγελή για την υπόθεση Novartis.
17. Τα «ρουσφέτια» και οι τροπολογίες στο παρά πέντε της διάλυσης της Βουλής και η επιλογή της νέας ηγεσίας της Δικαιοσύνης από ένα Υπουργικό Συμβούλιο που τελούσε υπό παραίτηση.

Ειδικά για την υπόθεση της Νοvartis, μετά και τις αποκαλύψεις του αντεισαγγελέα Αγγελή για τις μεθοδεύσεις που ακολουθήθηκαν εκ μέρους της κυβέρνησης, τα κόμματα είναι ξεκάθαρα εν όψει της νέας κοινοβουλευτικής περιόδου.

«Η υπόθεση θα φτάσει στην επόμενη Βουλή από τη στιγμή που εμπλέκονται υπουργοί», ξεκαθάρισε ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Είναι βαρύτατες οι ευθύνες του Αλέξη Τσίπρα (…) Η Δικαιοσύνη οφείλει να κάνει το έργο της», ανέφερε και η Φώφη Γεννηματά.

Πειραιώς και Χαριλάου Τρικούπη κάνουν λόγο για διερεύνηση «χωρίς ρεβανσισμό», δίνοντας τον πρώτο λόγο στη Δικαιοσύνη και αργότερα στο Κοινοβούλιο, εφόσον χρειαστεί.

Απαραίτητη προϋπόθεση όμως για τη διερεύνηση των εν λόγω υποθέσεων αποτελεί, όπως προαναφέρθηκε, η συγκρότηση κυβέρνησης, έτσι ώστε να μην υπάρχει ο κίνδυνος παραγραφής. Και όπως σημειώνουν «Τα Νέα»,  αυτός είναι και ένας από τους λόγους που ο ΣΥΡΙΖΑ έχει βάλει στόχο τη μη αυτοδυναμία της ΝΔ, βλέποντας την προοπτική μίας δεύτερης εκλογικής αναμέτρησης τον Αύγουστο ως σανίδα σωτηρίας .