Ο Κιμ αγορεύει στην Κεντρική Επιτροπή του κόμματος, στις 15 Ιουνίου - φωτογραφία που κυκλοφόρησε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων της Βόρειας Κορέας KCNA | ΕΡΑ
Επικαιρότητα

Ο Κιμ βρυχάται πάλι, λέγοντας ότι θέλει διάλογο…

Η Βόρεια Κορέα πεινάει, όμως κάνει πυρηνικές δοκιμές και κατασκευάζει νέους πυραύλους. Οι ΗΠΑ θα την πιέσουν για κάποια πρόοδο, ωστόσο ο Κιμ ανεμίζει τη σημαία της εθνικής ανεξαρτησίας. Ολα τα σενάρια είναι πιθανά - και η σύγκρουση
Protagon Team

Ο βορειοκορεάτης δικτάτορας Κιμ Γιόνγκ-Ουν δήλωσε σε αξιωματούχους του καθεστώτος του ότι η χώρα του πρέπει να προετοιμαστεί τόσο για διάλογο όσο και για αντιπαράθεση με τις ΗΠΑ, υπογραμμίζοντας βέβαια τη δεύτερη λέξη. Βάσει όσων μετέδωσε το κρατικό τηλεοπτικό κανάλι, ο Κιμ συνέδεσε την εν λόγω προετοιμασία με την εθνική αξιοπρέπεια και τα εθνικά συμφέροντα. Συνεπώς, η νέα «γραμμή» του Κιμ στην ουσία αφορά το χειρότερο σενάριο, δηλαδή τη σύγκρουση με τις ΗΠΑ.

Το BBC έγραψε ότι η δήλωσή του «συνιστά σχολιασμό της διοίκησης Μπάιντεν, κάτι που ο Κιμ κάνει πρώτη φορά». Οι ΗΠΑ ζητούν από τη Βόρεια Κορέα να εγκαταλείψει τα πυρηνικά της όπλα, αλλά αυτή αρνείται και συνεχίζει τις πυρηνικές δοκιμές. Για την εμμονή της στο πυρηνικό πρόγραμμά της έχει υποστεί αυστηρές νομικές κυρώσεις από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Οι εξελίξεις αυτές συνέβησαν λίγες ώρες αφ’ ότου ο ίδιος ο Κιμ παραδέχθηκε πρόβλημα σιτοδείας στην επικράτειά του, όπως και λίγες ημέρες αφ’ ότου οι πλούσιοι Δυτικοί του G7 κάλεσαν τη Βόρεια Κορέα να εγκαταλείψει οριστικά το πυρηνικό και πυραυλικό πρόγραμμά της και να συνεχίσει τον διάλογο με τη διεθνή κοινότητα. Σημασία απέδωσε το βρετανικό Μέσο και στις αναφορές της βορειοκορεατικής κρατικής τηλεόρασης ότι το ασιατικό κράτος «θα αντιδράσει αστραπιαία» σε οποιαδήποτε εξέλιξη και ότι «θα επικεντρωθεί στον μόνιμο έλεγχο της κατάστασης στη Χερσόνησο της Κορέας», κάτι που ακούγεται πολύ ανησυχητικό για τη Νότια Κορέα.

Ο Μπάιντεν όταν ήταν υποψήφιος είχε αποκαλέσει τον Κιμ «κακοποιό», αλλά λίγες ημέρες προτού αναλάβει καθήκοντα στον Λευκό Οίκο ο Κιμ τού απάντησε με μεγάλη στρατιωτική παρέλαση στην οποία παρουσίασε τον καινούργιο πύραυλο της χώρας.

Καρέ από βίντεο του BBC που δείχνει το «υπεθέαμα» της στρατιωτικής παρέλασης των Βορειοκορεατών

Τον περασμένο Απρίλιο ο αμερικανός πρόεδρος χαρακτήρισε τη Βόρεια Κορέα «σοβαρή απειλή για την παγκόσμια ασφάλεια» και προκάλεσε την οργή της. Το καθεστώς των Κιμ του απάντησε ότι οι ΗΠΑ συνεχίζουν την εχθρική πολιτική τους.

Ο Μπάιντεν υποσχέθηκε μία προσέγγιση του Βορειοκορεατικού, έγραψε το BBC, η οποία θα συνδυάζει την αποτελεσματική διπλωματία με το δόγμα της «αυστηρής αποτροπής». Η εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου Τζένιφερ Ψάκι προσέθεσε περισσότερο αλατοπίπερο: «Η πολιτική μας δεν θα επικεντρωθεί στην επίτευξη κάποιας μεγάλης συμφωνίας, ούτε όμως θα βασιστεί στη στρατηγική υπομονή. Θα επιδιώξουμε πρακτική πρόοδο», με απτά αποτελέσματα δηλαδή.

Οι αναλυτές κρίνουν ότι οι ΗΠΑ θα επιχειρήσουν τη βαθμηδόν διπλωματική προσέγγιση παράλληλα με την ενίσχυση των στρατιωτικών μέσων αποτροπής.