Ο Κιμ Γιονγκ Ουν παρακολουθεί την προηγούμενη πυραυλική δοκιμή | KCNA/via REUTERS
Επικαιρότητα

Ο Κιμ ξαναπάτησε το κουμπί – Δεύτερη βαλλιστική δοκιμή σε μια εβδομάδα

Πρόκειται για τη δεύτερη δοκιμή σε μια εβδομάδα, γεγονός που προβληματίζει τους αναλυτές για τις προθέσεις της Πιονγιάνγκ την ώρα που εξακολουθεί να τείνει χείρα συνεργασίας με τις ΗΠΑ
Protagon Team

Βαλλιστικοί πύραυλοι διαφορετικού τύπου από όλους τους προηγούμενους που είχαν δοκιμαστεί ως σήμερα ήταν αυτοί που εκτόξευσε το πρωί της Τετάρτης η Βόρεια Κορέα.

Πρόκειται για την δεύτερη εκτόξευση μέσα σε μία εβδομάδα, γεγονός που ανησυχεί τους αναλυτές για το είδος των οπλικών συστημάτων που αναπτύσσει η χώρα.

Οι πύραυλοι διένυσαν απόσταση περίπου 250 χιλιομέτρων και έφθασαν σε ύψος έως και 30 χιλιομέτρων, ανακοίνωσαν το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Αμυνας και το υπουργείο Αμυνας της Νότιας Κορέας. Οι πύραυλοι κινήθηκαν προς τα ανατολικά και έπεσαν στην Θάλασσα της Ιαπωνίας, αλλά εκτός ιαπωνικής ΑΟΖ.

Σύμφωνα με τη Σεούλ, ο πρώτος πύραυλος εκτοξεύθηκε στις 05:06 (τοπική ώρα, 23:06 την Τρίτη ώρα Ελλάδας) και ο δεύτερος στις 05:27 από τη Γουονσάν.

Οι αμερικανικές δυνάμεις στις ΗΠΑ είναι ενήμεροι για την εκτόξευση των πυραύλων, αλλά δεν σχολίασαν αν τα κοινά γυμνάσια των δυνάμεων της Ουάσινγκτον και της Σεούλ, που προβλέπεται να διεξαχθούν τον Αύγουστο, θα γίνουν κανονικά.

Παραδοσιακά η Πιονγκγιάνγκ εκφράζει την οργή της για αυτά τα γυμνάσια που βλέπει σαν προετοιμασία για πόλεμο σε βάρος της.

Τον Ιούνιο ο Ντόναλντ Τραμπ με μια αιφνιδιαστική απόφαση συνάντηση τον δικτάτορα της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιονγκ Ουν ακριβώς πάνω στη γραμμή που χωρίζει τα δύο κράτη. Τα ελάχιστα βήματα που έκανε μέσα στον βορά ήταν μια περισσότερο συμβολική παρά ουσιαστική ενέργεια.