O Κιμ Γιονγκ Ουν στη συνεδρίαση της ΚΕ του Εργατικού Κόμματος της Βόρειας Κορέας | KCNA/via REUTERS
Επικαιρότητα

Ο Κιμ Γιονγκ Ουν παραδέχτηκε ότι οι Βορειοκορεάτες είναι αντιμέτωποι με λιμό

Σε κομματική συνεδρίαση, ο δικτάτορας της Βορείου Κορέας ομολόγησε ότι η χώρα του βρίσκεται σε μια «τεταμένη διατροφική κατάσταση» –ένας ευφημισμός για το οξύ επισιτιστικό πρόβλημα που αντιμετωπίζει η Πιονγιάνγκ
Protagon Team

Υπάρχει πείνα στον κομμουνιστικό παράδεισο; Υπάρχει. Και το παραδέχτηκε ο ίδιος ο δικτάτορας της Βόρειας Κορέας, Κιμ Γιονγκ Oυν, ο οποίος, όπως μετέδωσαν την Τετάρτη τα επίσημα μέσα ενημέρωσης, ομολόγησε ότι η χώρα του είναι αντιμέτωπη με μια «τεταμένη διατροφική κατάσταση» –ένας ευφημισμός για το επισιτιστικό πρόβλημα.

Η Βόρεια Κορέα, η οικονομία της οποίας έχει πληγεί από τις διεθνείς κυρώσεις που έχουν επιβληθεί λόγω των πυρηνικών και βαλλιστικών προγραμμάτων της, αντιμετωπίζει εδώ και χρόνια σοβαρές ελλείψεις τροφίμων. Πέρυσι η πανδημία του κορονοϊού, αλλά και ακραία καιρικά φαινόμενα, όπως τυφώνες και πλημμύρες, επέφεραν ακόμη ένα πλήγμα.

Στη διάρκεια της συνεδρίασης της Κεντρικής Επιτροπής του Εργατικού Κόμματος της Βόρειας Κορέας, ο Κιμ Γιονγκ Ουν δήλωσε αρχικά ότι η οικονομική κατάσταση της χώρας έχει βελτιωθεί, καθώς η βιομηχανική παραγωγή σημείωσε αύξηση κατά 2% σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά.

Ωστόσο, όπως μετέδωσε το επίσημο πρακτορείο KCNA, ο νεαρός δικτάτορας παραδέχθηκε ότι υπάρχει «μια σειρά δυσκολιών» εξαιτίας πολλών «προκλήσεων».

«Η διατροφική κατάσταση είναι πλέον τεταμένη, διότι ο αγροτικός τομέας δεν κατάφερε να πετύχει τους στόχους του στην παραγωγή σιτηρών, εξαιτίας των ζημιών που προκάλεσαν πέρυσι οι τυφώνες», δήλωσε ο Κιμ.

Το καλοκαίρι του 2020 χιλιάδες σπίτια και καλλιεργήσιμες εκτάσεις καταστράφηκαν από τυφώνες που συνοδεύτηκαν από πλημμύρες.

Ο Κιμ ζήτησε να υιοθετηθούν μέτρα για να περιοριστούν οι επιπτώσεις των φυσικών αυτών καταστροφών, δηλώνοντας ότι η διασφάλιση «καλών σοδειών» αποτελεί «πρώτη προτεραιότητα».

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης αυτής, έγινε αναφορά και στην κατάσταση με την επιδημία του κορονοϊού, μετέδωσε το KCNA.

Η Βόρεια Κορέα ήταν μία από τις πρώτες χώρες που επέβαλαν αυστηρούς υγειονομικούς περιορισμούς, μεταξύ των οποίων και το κλείσιμο από νωρίς των συνόρων της χώρας, κυρίως με τη γειτονική της Κίνα, προκειμένου να αποφευχθεί η εξάπλωση της  Covid-19 στο έδαφός της.

Το καθεστώς ισχυρίζεται ότι δεν έχουν καταγραφεί κρούσματα κορονοϊού στη Βόρεια Κορέα, κάτι για το οποίο αμφιβάλλουν οι ειδικοί.

Εξάλλου, οι εμπορικές συναλλαγές με την Κίνα, τη βασική χώρα που στηρίζει οικονομικά και πολιτικά τη Βόρεια Κορέα, έχουν μειωθεί στο ελάχιστο.

Oμως αυτή η απομόνωση είχε μεγάλο οικονομικό κόστος, σε τέτοιο σημείο, που ο Κιμ παραδέχθηκε τον Απρίλιο τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει η χώρα. Για τον λόγο αυτό ζήτησε από τους αξιωματούχους να «ξεκινήσουν μια ακόμη “επίπονη παρέλαση”, ακόμη πιο σκληρή, για να βοηθήσουν τους πολίτες να αντιμετωπίσουν τις δυσκολίες».

«Επίπονη παρέλαση» είναι η έκφραση που είχαν χρησιμοποιήσει οι Aρχές στη Βορεια Κορέα για να αντιμετωπίσουν τον λιμό της δεκαετίας του 1990, που κόστισε τη ζωή σε χιλιάδες ανθρώπους, λόγω μείωσης της βοήθειας που παρείχε στη χώρα η Μόσχα, μετά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης.

Είναι «πολύ πιθανό» η πανδημία «να επιδείνωσε» την ανθρωπιστική κατάσταση στη Βόρεια Κορέα, όπου 10,6 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν ανάγκη από βοήθεια, είχε εκτιμήσει πρόσφατα το Γραφείο Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων του ΟΗΕ (OCHA).