Αριστερά, ο Αντρέ Μπάουμα με τους γορίλες Ντακάσι και Ντέζε που διέσωσε. Δεξιά, ο ίδιος άνθρωπος κρατά στην αγκαλιά του την Ντακάσι κατά τις τελευταίες της στιγμές | Virunga National Park/ Facebook
Επικαιρότητα

Ο γορίλας που έγινε σταρ από μία selfie πέθανε στην αγκαλιά του ανθρώπου που τον διέσωσε

Η 14χρονη Ντακάσι έγινε διάσημη μέσα από μία viral φωτογραφία του 2019, τραβηγμένη από φύλακα του πάρκου που διαχειρίζεται ο Αντρέ Μπάουμα. Ο άνθρωπος που έχει αφιερώσει τη ζωή του στην προσπάθεια να σωθούν αυτά τα ζώα από τους λαθροκυνηγούς
Protagon Team

Η Ντακάσι, ένας θηλυκός ορεινός γορίλας που έγινε αστέρας του Διαδικτύου από μία selfie που τραβήχτηκε στο παλαιότερο εθνικό πάρκο της Αφρικής, πέθανε στην αγκαλιά του δασοφύλακα που την είχε σώσει όταν ήταν βρέφος.

Ο γορίλας εμφανίστηκε στη selfie που έγινε viral το 2019, δίπλα σε έναν άλλο ορφανό γορίλα, την Ντέζε, και έναν φύλακα του πάρκου. Οι δυο τους ήταν τα πρώτα ορφανά που φρόντισαν οι εργαζόμενοι στο κέντρο για ορφανούς γορίλες που διαχειρίζεται ο 49χρονος πλέον Αντρέ Μπάουμα, στο εθνικό πάρκο Βιρούνγκα, στο Κονγκό.

Η εικόνα του γορίλα που αφήνει την τελευταία του πνοή δίπλα στον Μπάουμα δείχνει τον δεσμό μεταξύ των απειλούμενων πιθήκων και εκείνων που διακινδυνεύουν τη ζωή τους για να τους προστατέψουν από τις ομάδες λαθροκυνηγών.

Ο Μπάουμα είχε βρει την Ντακάσι το 2017 δίπλα στην νεκρή μητέρα της, η οποία είχε δεχτεί πυρά από πιστόλι στο πίσω μέρος του κεφαλιού της.

Τότε, ελάχιστοι πίστευαν ότι η μικρή θα επιζούσε, αλλά τελικά τα κατάφερε: έφτασε τα 65 κιλά και έζησε 14 χρόνια υγιής. Η Ντακάσι πάντα έβλεπε τον Μπάουμα ως μπαμπά της. «Οποτε με βλέπει, ανεβαίνει στην πλάτη μου, όπως θα έκανε με τη μητέρα της» είχε πει σε συνέντευξή του ο άνδρας.

Σύμφωνα με τους Times του Λονδίνου, περισσότεροι από 200 φύλακες του πάρκου έχουν σκοτωθεί τα τελευταία 20 χρόνια προστατεύοντας τον μειωμένο πληθυσμό των πιθήκων στην εμπόλεμη ανατολική πλευρά της Λαϊκής Δημοκρατίας του Κονγκό.

Οσο για την 14χρονη Ντακάσι, πέθανε την περασμένη εβδομάδα ύστερα από παρατεταμένη ασθένεια. «Αφησε την τελευταία της πνοή στην αγκαλιά του φροντιστή και διά βίου φίλου της, Αντρέ Μπάουμα», ανέφερε σχετική ανακοίνωση.