Είναι η στιγμή που ο Μπαράκ Ομπάμα καταθέτει στεφάνι στη μνήμη των θυμάτων του πυρηνικού ολοκαυτώματος στη Χιροσίμα | Reuters
Επικαιρότητα

Ο φόρος τιμής του Ομπάμα και η συγγνώμη που δεν είπε

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ επισκέφθηκε το μνημείο των θυμάτων της ατομικής βόμβας, συνομίλησε με επιζώντες και μίλησε κατά της χρήσης των πυρηνικών όπλων. Αλλά συγγνώμη δεν είπε
Protagon Team

Εγινε ό,τι ακριβώς αναμενόταν να γίνει. Αυτά που είχαν προ ημερών εικάσει όλοι οι παρατηρητές σε ΗΠΑ και Ιαπωνία, επιβεβαιώθηκαν μέχρι κεραίας.  Ο Μπαράκ Ομπάμα επισκέφθηκε το μνημείο των θυμάτων του πυρηνικού ολοκαυτώματος στη Χιροσίμα (το λεγόμενο «Πάρκο της Ειρήνης»), έκλεισε το γόνυ στη μνήμη τους, κατέθεσε στεφάνι, αλλά η λέξη «συγγνώμη» δεν βγήκε από το στόμα του.

«Αυτή είναι μια ευκαιρία να τιμήσουμε τη μνήμη όλων όσοι χάθηκαν στο Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο Είναι μια ευκαιρία να επιδιώξουμε ειρήνη και ασφάλεια σε έναν κόσμο που τα πυρηνικά όπλα δεν θα είναι πλέον απαραίτητα», τόνισε ο αμερικανός πρόεδρος κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στο Iwakuni Marine Air Station, όπως αναφέρει το BBC.

«Διακηρύσσουμε τη συμμαχία ανάμεσα στις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ιαπωνία, μία από τις ισχυρότερες στον κόσμο», δήλωσε ο Μπαράκ Ομπάμα ενώπιον των αμερικανικών στρατιωτών στη βάση του Ιουακούνι, που βρίσκεται σε απόσταση σαράντα περίπου χιλιομέτρων από τη Χιροσίμα.

«Δεν μπορούμε ποτέ να ξεχάσουμε εκείνους που έδωσαν τα πάντα για την ελευθερία μας», πρόσθεσε θέλοντας να στείλει ένα μήνυμα στις αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις τι στιγμή που πραγματοποιεί μία επίσκεψη που φέρνει στην επιφάνεια την ανάμνηση ενός σφοδρού και ανηλεούς πολέμου.

Στο «Πάρκο της Ειρήνης»

Στη συνέχεια, όμως, πήρε πάνω την ευθύνη να σπάσει το ταμπού δεκαετιών (για όλους τους επιτελάρχες της Ουάσιγκτον), να επισκεφθεί το σημείο της καταστροφής στη Χιροσίμα και να καταθέσει στεφάνι. Αλλωστε, έγινε ο πρώτος εν ενεργεία πρόεδρος των ΗΠΑ που κάνει κάτι.

«Ηρθαμε για να αναλογιστούμε την τρομοκρατική δύναμη που εξαπολύθηκε στο όχι και τόσο μακρινό παρελθόν, ήρθαμε για να θρηνήσουμε τους νεκρούς» είπε ο Ομπάμα από το βήμα. Ο αμερικανός πρόεδρος υπογράμμισε επίσης την έκκλησή του να περιοριστεί το πυρηνικό οπλοστάσιο διεθνώς.


«Θυμούμαστε όλους τους αθώους που σκοτώθηκαν σε εκείνον τον τρομερό πόλεμο, έχουμε κοινή ευθύνη για κοιτάξουμε κατάματα την Ιστορία» υπογράμμισε. «Πρέπει να αναρωτηθούμε τι πρέπει να κάνουμε αλλιώς ώστε να μην υπάρξει ποτέ ξανά τέτοιος πόνος» τόνισε.

Μετά την ομιλία του, ο Ομπάμα συνοδευόμενος από τον ιάπωνα πρωθυπουργό  Σίνζο Αμπε, συνομίλησε με γηραιούς επιζώντες της 6ης Αυγούστου 1945.

Ο Λευκός Οίκος είχε εξαρχής δείξει πως ο Ομπάμα δεν επρόκειτο να ζητήσει συγγνώμη για τη βόμβα στη Χιροσίμα στο τέλος του Β’ Παγκοσμίου. Η πλειονότητα των Αμερικανών θεωρεί πως οι δύο βόμβες σε Χιροσίμα και Ναγκασάκι ήταν απαραίτητες για τη λήξη του Πολέμου στο μέτωπο του Ειρηνικού, όμως οι Ιάπωνες θεωρούν πως οι δύο βομβαρδισμοί δεν ήταν δικαιολογημένοι.

Ακόμη και η απόφαση του Ομπάμα να επισκεφθεί τη Χιροσίμα, και μάλιστα σε προεκλογική περίοδο για τις ΗΠΑ, είχε προκαλέσει αντιδράσεις -ωστόσο ο ίδιος και το επιτελείο του επέλεξαν να κλείσουν τα αυτιά σε φωνές που επέκριναν την κίνηση, υπογραμμίζοντας πως η επίσκεψη δεν θα αμφισβητήσει τις αποφάσεις του ’45 για τα δύο πλήγματα.

Ο Ομπάμα, ακόμη, κατέθεσε στεφάνι από λουλούδια μπροστά στο κενοτάφιο, μέσα στο οποίο υπάρχουν δεκάδες τόμοι με τα ονόματα των θυμάτων της ατομικής βόμβας που έριξαν οι Αμερικανοί στην πόλη στις 6 Αυγούστου του 1945.