Ερντογάν και Μακρόν το 2018. Έκτοτε οι σχέσεις τους πέρασαν από χίλια κύματα αλλά τελευταία δείχνουν να βρίσκουν ένα πεδίο διαλόγου | Arif Hudaverdi Yaman/Pool via REUTERS
Επικαιρότητα

Ο Ερντογάν ζήτησε από τον Μακρόν να μπει σε ευρωπαϊκό σύστημα αεράμυνας

Κατά τη συνομιλία των δύο ηγετών, ο πρόεδρος της Τουρκίας ζήτησε από τον γάλλο ομόλογό του να βοηθήσει την Τουρκία να συμμετάσχει στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα αντιπυραυλικών συστημάτων, με τον τελευταίο να ζητεί προηγουμένως απαντήσεις για τα σχέδια της Αγκυρας στη Μέση Ανατολή
Protagon Team

Ενώ μέχρι πριν δέκα ημέρες οι σχέσεις Γαλλίας και Τουρκίας βρίσκονταν ίσως στο χειρότερο σημείο των τελευταίων δεκαετιών και ενώ ο Ταγίπ Ερντογάν καταφερόταν μανιωδώς («ανίκανος», «μικρός Ναπολέων» κλπ) κατά του Εμανουέλ Μακρόν, τώρα αποκαλύπτεται ότι οι δυο τους βρήκαν ένα πεδίο διαλόγου: ο τούρκος πρόεδρος πίεσε τον γάλλο για… πολεμικές μπίζνες.

Το Bloomberg μετέδωσε ότι κατά τη συνομιλία που είχαν την Τρίτη ο Ερντογάν ζήτησε από τον Μακρόν να βοηθήσει την Τουρκία ώστε να ενταχθεί στη συμπαραγωγή των συστημάτων πυραυλικής άμυνας SAMP/T της Eurosam.

Το ρεπορτάζ, που επικαλείται ανώνυμους αξιωματούχους, αναφέρει ότι ο Μακρόν ζήτησε από τον Ερντογάν «να κάνει ξεκάθαρους τους στόχους της Τουρκίας στη Συρία προτού εξεταστεί οτιδήποτε αφορά στα ευρωπαϊκά συστήματα». Αυτό μετέφερε στο Bloomberg αξιωματούχος της γαλλικής προεδρίας, ο οποίος επίσης μίλησε υπό καθεστώς ανωνυμίας.

Είναι μια από τις πολλές αλλαγές διαθέσεων από τον Ερντογάν. Μόλις λίγες ημέρες νωρίτερα, είχε απειλήσει ευθέως τον Μακρόν «να μην μπλέξει με τον τουρκικό λαό και την Τουρκία» γιατί θα «έχει προσωπικά προβλήματα μαζί μου».

Η Τουρκία έχει επανειλημμένα ζητήσει από τις ΗΠΑ να αγοράσει τα αντιαεροπορικά συστήματα Patriot (τα οποία κατέχει και η Ελλάδα), ενώ τώρα ζητά συμμετοχή και άρα αγορά του ευρωπαϊκού συστήματος.

Αυτό δείχνει ότι η Αγκυρα ζητεί από τους δυτικούς συμμάχους της τα δικά τους συστήματα για να μην καταφύγει στην αγορά (περισσότερων) ρωσικών συστημάτων, πέρα από τα S-400 που ήδη κατέχει.

Αυτή ακριβώς η αγορά των S-400, τα οποία κατά την Τουρκία δεν έχουν ενεργοποιηθεί, διέρρηξε τις σχέσεις της Αγκυρας με τους ΝΑΤΟΪκούς συμμάχους και ιδίως τις ΗΠΑ οι οποίες υποστήριξαν ότι οι S-400 θα μπορούσαν να βοηθήσουν τη Μόσχα να συγκεντρώσει κρίσιμες πληροφορίες για το μαχητικό F-35. Οι ΗΠΑ έχουν απορρίψει το αίτημα της Τουρκίας για μεταφορά τεχνολογίας ως μέρος της αγοράς Patriot.