Ολα στον βωμό της προεκλογικής μάχης: O Tαγίπ Ερντογάν χαιρετά από το βήμα του συνεδρίου του κόμματός του, AKP | REUTERS/Osman Orsal
Επικαιρότητα

Ο Ερντογάν συνεχίζει το πογκρόμ – Γιατί κλείνει όλες τις σχολές γαλλικής φιλολογίας

Η προεκλογική τρέλα έχει κατακυριεύσει τον τούρκο πρόεδρο που κάνει ό,τι μπορεί για να κερδίσει τη λαϊκή στήριξη
Protagon Team

Όσο πλησιάζει η ημερομηνία των εκλογών στην Τουρκία (24 Ιουνίου) ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν εντείνει τα μέτρα καταστολής -και ικανοποίησης του λαϊκού αισθήματος- κατά των αντιφρονούντων και των «κακών ξένων που δεν σέβονται τον τουρκικό λαό».

Στο στόχαστρο για μία ακόμη φορά, οι γκιουλενιστές, με τη σύλληψη και κράτηση τουλάχιστον 65 υπόπτων για διασυνδέσεις με τον αυτοεξόριστο στις ΗΠΑ ιμάμη Φετουλάχ Γκιουλέν, τον οποίο η Aγκυρα κατηγορεί ότι ενορχήστρωσε το αποτυχημένο πραξικόπημα το 2016.

Όπως μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu, όλοι οι συλληφθέντες είναι μέλη του προσωπικού της τουρκικής πολεμικής αεροπορίας.

Συνολικά, οι εισαγγελείς του Ερντογάν εξέδωσαν 96 εντάλματα σύλληψης  εκ των οποίων 91 αφορούν στελέχη της πολεμικής αεροπορίας. Όσοι εξακολουθούν να διαφεύγουν της σύλληψης αναζητούνται από την τουρκική αστυνομία στο πλαίσιο ευρείας επιχείρησης η οποία επικεντρώνεται στη Σμύρνη και  έχει επεκταθεί σε ακόμα 15 επαρχίες, μετέδωσε το πρακτορείο.

Σημειώνεται ότι μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα, οι τουρκικές αρχές έχουν προφυλακίσει -σύμφωνα με στοιχεία της υπηρεσίας του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα- 160.000 ανθρώπους και έχουν απολύσει ή θέσει σε διαθεσιμότητα περίπου ισάριθμους δημόσιους υπαλλήλους. Επισήμως έχουν απαγγελθεί κατηγορίες κατά περισσότερων από 50.000. Ολοι τους έχουν προφυλακιστεί και παραμένουν έγκλειστοι στις τουρκικές φυλακές μέχρι την εκδίκαση της υπόθεσής τους.

«Ερντογάν σημαίνει Μουσουλμανική Αδελφότητα», σχολίασε σε συνέντευξή του στον δημοσιογράφο Αλέξη Παπαχελά, ο σύρος πρόεδρος Μπασάρ αλ Ασαντ, κατηγορώντας ευθέως τον τούρκο ομόλογό του για δεσμούς με τρομοκράτες

Ο Ταγίπ Ερντογάν όμως δεν σταματά μόνο στην καθυπόταξη των διαφωνούντων, αλλά περνάει και σε αντίποινα κατά των δυτικών που τολμούν να τα βάζουν μαζί του. Με αφορμή το μανιφέστο που υπέγραψαν 300 προσωπικότητες στη Γαλλία, στα τέλη Απριλίου, ζητώντας την αφαίρεση από το Κοράνι αναφορών που θεωρούνται προσβλητικές ή και απειλητικές για τους Εβραίους (και γενικότερα τους μη μουσουλμάνους), ο τούρκος πρόεδρος ανακοίνωσε το κλείσιμο όλων των πανεπιστημιακών σχολών γαλλικής φιλολογίας στην Τουρκία.

Στο μανιφέστο που δημοσιεύθηκε στις 22 Απριλίου από την εφημερίδα Le Parisien, οι υπογράφοντες, μεταξύ των οποίων ο πρώην πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί, τρεις πρώην πρωθυπουργοί και ο ηθοποιός Ζεράρ Ντεπαρντιέ, καταγγέλλουν έναν «νέο αντισημιτισμό» στη Γαλλία που χαρακτηρίζεται όπως λένε, από την «ισλαμιστική ριζοσπαστικοποίηση».

Εξαλλος ο Ερντογάν, αναρωτήθηκε αν «οι υπογράφοντες αυτό το μανιφέστο έχουν διαβάσει τα δικά τους (ιερά) κείμενα», γιατί όπως είπε, «αν τα είχαν διαβάσει, θα ήθελαν χωρίς αμφιβολία να απαγορεύσουν την Καινή Διαθήκη», υπονοώντας ότι περιέχει αντισημιτικά αποσπάσματα.

«Είναι οι ηλίθιοι, οι βάρβαροι (…) του 21ου αιώνα. Είναι η δυτική εκδοχή του Νταές (αραβικό ακρωνύμιο της τζιχαντιστικής οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος)», έγραψε στο Twitter ο εκπρόσωπος της τουρκικής κυβέρνησης Μπεκίρ Μποζντάγ, με το θέμα να εξελίσσεται σε μέγιστο ζήτημα της προεκλογικής αντιπαράθεσης στη γείτονα.

Για το κλείσιμο των σχολών γαλλικής φιλολογίας, επισήμως η Αγκυρα στηρίζει την απόφαση στην αρχή της αμοιβαιότητας, αφού όπως ισχυρίζεται -και θυμήθηκε ξαφνικά- το καθεστώς Ερντογάν, δεν υπάρχει σχολή τουρκικής φιλολογίας στη Γαλλία.

Οσο για την τύχη των φοιτητών, θα έχουν τη δυνατότητα να αποφοιτήσουν, αλλά δεν θα επιτραπεί να γίνουν νέες εγγραφές.