O θεωρητικός της «Γαλάζιας Πατρίδας» που ονειρεύεται τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και το μισό Αιγαίο τουρκικά | YouTube
Επικαιρότητα

Ο Ερντογάν συνέλαβε τον θεωρητικό της «Γαλάζιας Πατρίδας»

Xειροπέδες στους απόστρατους ναυάρχους για την κοινή τους δήλωση κατά του τούρκου προέδρου με κατηγορίες για ισλαμοποίηση του στρατού και υπονόμευση των εθνικών συμφερόντων της Τουρκίας
Protagon Team

Σκηνικό πραξικοπήματος – το οποίο μάλιστα εμφανίζεται «να πνίγει» άμα τη γενέσει του, ως ο αδιαφιλονίκητος ηγέτης- στήνει εκ νέου στην Τουρκία ο Ερντογάν, δίνοντας εντολή σύλληψης των απόστρατων ναυάρχων που τόλμησαν να τον επικρίνουν.

Οπως μετέδωσε το CNN Turk, ο εισαγγελέας της Αγκυρας εξέδωσε ένταλμα σύλληψης, σε πρώτη φάση για 14 από τους υπογράφοντες την κοινή δήλωση των «103», με την οποία κατήγγειλαν μεταξύ άλλων ισλαμοποίηση του τουρικού στρατού και υπονόμευση των εθνικών συμφερόντων της χώρας.

Με έκτακτη είδηση στην ηλεκτρονική της έκδοση, η Cumhuriyet ανέφερε ότι το πρωί της Δευτέρας  συνελήφθη στην οικία του ο απόστρατος ναύαρχος Τζέμ Γκιουρντενίζ, αποκαλούμενος και θεωρητικός του δόγματος της «Γαλάζιας Πατρίδας, καθώς ήταν αυτός που πρώτος αναφέρθηκε το 2006 στην έννοια της «Γαλάζιας Πατρίδας» παρουσιάζοντας και αναλύοντας τις τουρκικές διεκδικήσεις σε Αιγαίο και Μεσόγειο, στο ομώνυμο βιβλίο του «Mavi Vatan».

Τη σύλληψή του από το καθεστώς Ερντογάν, επιβεβαίωσε με ανάρτησή της στο Τwitter και η σύζυγός του, Ρενγκίν Γκιουρντενίζ, σύμφωνα με την οποία, αστυνομικοί έκαναν έφοδο στην κατοικία τους λίγο πριν τις 6.30 πμ.

Με το που δημοσιοποιήθηκε η κοινή δήλωση των «103» το σύστημα Ερντογάν έκανε λόγο για «Πέμπτη Φάλαγγα», χαρακτηρίζοντας τους απόστρατους «πιόνια ξένων δυνάμεων».

«Βλάπτουν τη Δημοκρατία, υπονομεύουν το ηθικό και το φρόνιμα των Ενόπλων Δυνάμεων και δίνουν χαρά στους εχθρούς μας», τόνισε μεταξύ άλλων σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Αμυνας της Τουρκίας και κάλεσε τη Δικαιοσύνη να κάνει «ό,τι είναι αναγκαίο».

«Και τι έγινε; Μερικοί απόστρατοι ναύαρχοι μαζεύτηκαν και εξέδωσαν μία ανακοίνωση. Αμέσως οι πεμπτοφαλαγγίτες ενθουσιάστηκαν. Καθίστε κάτω», ανέφερε χαρακτηριστικά μέσω Twitter o εκπρόσωπος του τούρκου προέδρου, Φαχρετίν Αλτούν.

«Αυτή η Τουρκία ανήκει στο παρελθόν! Το έθνος αυτό απέδειξε το πώς αντιμετωπίζει τους θιασώτες των πραξικοπημάτων στις 15 Ιουλίου. Να ξέρετε τα όριά σας! Ποιοι νομίζετε ότι είστε; Με ποιο δικαίωμα κουνάτε το δάχτυλο στους νόμιμους εκπροσώπους της λαϊκής βούλησης; Η Τουρκία είναι Κράτος Δικαίου.

»Να μην το ξεχνάτε αυτό. Δεν θα βλάψουν τη δημοκρατία μας όσοι τη θέλουν υπό κηδεμονία. Τα καταπιεσμένα υποχείρια των ξένων δυνάμεων δεν θα ανακόψουν την πορεία της Τουρκίας που γίνεται ισχυρή», έγραψε οργισμένος ο εκπρόσωπος του Ερντογάν.

Με τη σειρά του και ο πρόεδρος της Εθνοσυνέλευσης, Μουσταφά Σέντοπ (σ.σ. ο οποίος και επανέφερε τη συζήτηση για την απόσυρση της Τουρκίας από της Συνθήκη του Μοντρέ,/ δείτε πιο κάτω) έγραψε στο Twitter:

«Το ηρωικό μας έθνος έθαψε στις 15 Ιουλίου όχι μόνο τους πραξικοπηματίες της FETO (Γκιουλενιστές), αλλά και όλους όσoι ερωτοτροπούν με την ιδέα του πραξικοπήματος και τροφοδοτούνται από την ίδια πηγή».

«Αλλο ‘εκφράζω την άποψή μου’ και άλλο δημοσίευση ανακοίνωσης που προϊδεάζει σε πραξικόπημα», παρατήρησε.

Για απόδειξη ότι η λογική που θέλει ένα καθεστώς κηδεμονίας στην Τουρκία, είναι ακόμα ζωντανή, έκανε λόγο από την πλευρά του ο εκπρόσωπος του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ), Ομέρ Τσελίκ για να συμπληρώσει:

«Καταδικάζουμε αυτή τη πρωτόγονη γλώσσα που στρέφεται κατά της εκλεγμένης κυβέρνησης. Εξάλλου, η στόχευση του αρχιστρατήγου (σ.σ. προέδρου Ερντογάν) την ώρα που αυτός δίνει μάχη στη ‘Γαλάζια Πατρίδα’, έχει αντίκρισμα σε συγκεκριμένο λήμμα στην στρατιωτική ορολογία».

Μπροστά στο νέο αυτό μπαράζ συλλήψεων από τον Ερντογάν, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης και του κεμαλικού Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος, Κεμάλ Κιλιντστάρογλου, μίλησε για «ψεύτικες ατζέντες», ενώ η αρχηγός του «Καλού Κόμματος», Μεράλ Ακσενέρ έκανε λόγο για ανοησίες. Εσπευσε πάντως να επιπλήξει τους απόστρατους ότι σε αντίθεσή με όσα λένε σήμερα, δεν έκαναν το καθήκον τους, όταν ήταν εν ενεργεία και η Ελλάδα εισέβαλε (!) σε νησιά του Αιγαίου.

Τι λέει ο Γκιουρντενίζ

«Αποτελεί επιτακτική ανάγκη οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις να τηρούν απαρεγκλίτως τις θεμελιώδεις αξίες του συντάγματος, οι οποίες δεν μπορούν να αλλάξουν και δεν μπορούν να υποστούν αναθεώρηση… καταδικάζουμε και αντιτασσόμαστε στις προσπάθειες που καταβάλλονται, προκειμένου να φανεί ότι οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις και το πολεμικό μας Ναυτικό έχουν απομακρυνθεί από αυτές τις αξίες και τη σύγχρονη πορεία που χάραξε ο Ατατούρκ.

»Διαφορετικά, η Τουρκική Δημοκρατία, όπως δείχνει και η ιστορία, θα μπορούσε να έρθει αντιμέτωπη με θανάσιμους κινδύνους και επικίνδυνα γεγονότα, που θα έθεταν σε κίνδυνο την εθνική της ασφάλεια», σημείωναν μεταξύ άλλων οι «103».

Ο ίδιος ο Γκιουρτενίζ σε συνέντευξη του στην Cumhuriyet, χαρακτήρισε «πολύ μεγάλο λάθος» την ερμηνεία της κοινής δήλωσης των «103» ως «κάλεσμα σε πραξικόπημα».

«Εχουμε φυλακιστεί λόγω των συνωμοσιών της οργάνωσης του Φετουλάχ Γκιουλέν […] Στόχος μας είναι η προστασία της ‘Γαλάζιας Πατρίδας’. Το κείμενο της δήλωσης πρέπει να αξιολογηθεί στο πλαίσιο της ελευθερίας της έκφρασης. Εχουμε απομακρυνθεί από τα συμφέροντα της ‘Γαλάζιας Πατρίδας’. Η δήλωση μας έγινε για να προστατεύσει τα συμφέροντα της Τουρκίας και της ‘Γαλάζιας Πατρίδας’», επέμεινε.

Η Συνθήκη του Μοντρέ

Ολα ξεκίνησαν από μία δήλωση του προέδρου της τουρκικής Εθνοσυνέλευσης και έμπιστου του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, Μουσταφά Σεντόπ, ο οποίος άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο αποσυρσης της Τουρκίας και από τη Συνθήκη του Μοντρέ (μετά από αυτή της Κωνσταντινούπολης) που ρυθμίζει την ελεύθερη ναυσιπλοΐα στα Στενά των Δαρδανελίων και του Βοσπόρου.

«Ο πρόεδρος της Τουρκικής  Δημοκρατίας μπορεί με διάταγμα του να αποσυρθεί και από τη Συνθήκη του Μοντρέ, όπως αποσύρθηκε και από τη Συμφωνία της Κωνσταντινούπολης», είπε ευθαρσώς ο Σεντόπ.

Σε συνέχεια της δήλωσης Σεντόπ, οι «103» εξέφρασαν ανοικτά την ανησυχία τους για το άνοιγμα μία τέτοιας συζήτησης:

«Τα Τουρκικά Στενά είναι μια από τις σημαντικότερες θαλάσσιες οδούς στον κόσμο και το καθεστώς τους διέπονταν καθ’ όλη τη διάρκεια της Ιστορίας από διεθνείς συνθήκες.

»Η τελευταία από αυτές τις συνθήκες, εκείνη του Μοντρέ, που προστατεύει τα δικαιώματα της Τουρκίας με τον καλύτερο τρόπο, δεν αποτελεί μόνο ένα συμβόλαιο για το καθεστώς διελεύσεων από τα Τουρκικά Στενά, αλλά αποτελεί μία μεγάλη διπλωματική νίκη της Τουρκίας με την οποία ανέκτησε τα πλήρη δικαιώματα κυριαρχίας στην Κωνσταντινούπολη, το Τσανάκαλε (Δαρδανέλια), τη Θάλασσα του Μαρμαρά και τα Στενά, συμπληρώνοντας τη Συνθήκη της Λωζάνης.

»Η Συνθήκη του Μοντρέ είναι βασικό έγγραφο για την ασφάλεια των Παρευξείνιων Χωρών και μετέτρεψε τη Μαύρη Θάλασσα σε μια θάλασσα ειρήνης. Το Μοντρέ, είναι ένα συμβόλαιο που σε περίπτωση πολέμου προστατεύει την Τουρκία από το να εισέλθει ακούσια σε αυτόν, στο πλευρό ενός από τα εμπόλεμα μέρη.

»Το Μοντρέ επέτρεψε στην Τουρκία να διατηρήσει την ουδετερότητά της κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Για αυτούς και για παρόμοιους λόγους, πιστεύουμε ότι θα πρέπει να αποφεύγεται οποιαδήποτε λεκτική αναφορά και πράξη, που θα άνοιγε τη συζήτηση / θα έθετε στο τραπέζι των συζητήσεων τη σημαντική για την επιβίωση της Τουρκίας Συνθήκη του Μοντρέ».