Αποτελεί πλέον κοινό τόπο ότι ο ΕΦΚΑ είναι ένα τέρας ασυνέχειας και λαθών, όμως σε κάθε περίπτωση, αυτή η κατάσταση να πλήττει ακόμα και την πολιτική προϊστάμενη του φορέα προκαλεί αίσθηση. Ετσι από την προχειρότητα με την οποία στήθηκε πέρυσι ο ΕΦΚΑ από τον Γιώργο Κατρούγκαλο, δεν γλίτωσε ούτε η ίδια η σημερινή υπουργός Εργασίας, Εφη Αχτσιόγλου!
Οπως αναφέρουν «Τα Νέα» στο φύλλο της Τρίτης, ο ΕΦΚΑ εμφανίζει την κυρία Αχτσιόγλου στην κατηγορία των ομογενών χωρίς να ισχύει κάτι τέτοιο. Αυτό προκύπτει από το προφίλ με τα στοιχεία της στο ηλεκτρονικό μητρώο του Υπερταμείου. Είναι η περίπτωση της κυρίας Αχτσιόγλου, αναφέρει χαρακτηριστικά η εφημερίδα, μια ακραία αλλά ταυτόχρονα άκρως ενδεικτική γκάφα για το χάος που επικρατεί στον ΕΦΚΑ.
Διότι κατά τα άλλα η εικόνα είναι η γνωστή: ασφαλισμένοι-φαντάσματα, διπλοεγγεγραμμένοι και σωρεία λαθών στα ατομικά στοιχεία συνθέτουν την εικόνα χάους στους ηλεκτρονικούς καταλόγους του νέου ΕΦΚΑ. Τα λάθη που υπάρχουν στο ηλεκτρονικό μητρώο του νέου Υπερταμείου επιφυλάσσουν όχι μόνο αρκετή ταλαιπωρία, αλλά και επιβαρύνσεις για δεκάδες χιλιάδες εργαζομένους.
Μάλιστα τα «Νέα» προβλέπουν ότι το χάος με τον ΕΦΚΑ θα συνεχιστεί για 30 χρόνια! Γράφει χαρακτηριστικά η εφημερίδα:
«Οι ιστορίες της μηχανογραφικής τρέλας στον ΕΦΚΑ θα συνεχιστούν για τουλάχιστον άλλα… 30 χρόνια. Την αποκαλυπτική όσο και δυσάρεστη αυτή πραγματικότητα γνωστοποίησε πριν από κάποιες εβδομάδες ο πρόεδρος και διεθύνων σύμβουλος της ΗΔΙΚΑ Αναστάσιος Τάγαρης, της εταιρείας που έχει αναλάβει το έργο της μηχανογράφησης του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης. Η σχετική παραδοχή έγινε μετά την ερώτηση που κατέθεσε ο βουλευτής της ΝΔ Νότης Μηταράκης στη Διαρκή Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής. Ο λόγος της ταλαιπωρίας οφείλεται στη… μεταφορά. Σύμφωνα με πληροφορίες, στο μητρώο ΕΦΚΑ δεν μεταφέρθηκαν τα στοιχεία από την πιο πρόσφατη ενημέρωση των ανά Ταμείο μητρώων, αλλά τα στοιχεία από κάποια προγενέστερη, άγνωστης ημερομηνίας. Σύμφωνα με τον Αναστάσιο Τάγαρη, παρότι επιχειρήθηκε ένα “τιτάνιο έργο”, τα λάθη και οι περιπτώσεις στις οποίες δεν έχουν ενοποιηθεί σωστά τα στοιχεία θα συνεχίσουν να εμφανίζονται για πολλά ακόμη χρόνια. “Δεν υπάρχει περίπτωση να εκκαθαριστεί και να υπάρχει σωστό μητρώο 100% όταν τα δεδομένα από τα οποία προέρχεται είναι από μόνα τους μη ποιοτικά δεδομένα” παραδέχθηκε, επισημαίνοντας ότι «έχουμε σηκώσει το χαλάκι» και ό,τι στραβό υπήρχε από κάτω σε ένα Ταμείο ήρθε κι ενώθηκε με άλλα στραβά που υπήρχαν στα άλλα Ταμεία».