Τρεις μήνες μετά την αποχώρησή του από τους Ανεξ. Ελληνες –λόγω Σκοπιανού– ο Δημήτρης Καμμένος μίλησε για τον «εμφύλιο» στο πρώην κόμμα του και εμφανίστηκε για τρία πράγματα βέβαιος.
Πρώτον, ο Πάνος Καμμένος, παρά τα όσα λέει, δεν μπορεί να ρίξει από μόνος του την κυβέρνηση και «ψεύδεται» για τα περί αναχώματος των ΑΝΕΛ στη συμφωνία των Πρεσπών. «Δεν μπορεί να τη ρίξει, εκτός αν υπάρχει συνεννόηση με τον Τσίπρα. Διότι, όπως έχω αποκαλύψει μήνες πριν, μας είχε πει (ο κ. Καμμένος) στην Κοινοβουλευτική Ομάδα ότι έχουν συνεννοηθεί με τον κ. Τσίπρα, έναν μήνα πριν, να συνεννοηθούν και να ρίξουν την κυβέρνηση. Ο κ. Καμμένος ας τελειώσει την παπάτζα» είπε χαρακτηριστικά ο ανεξάρτητος βουλευτής σε τηλεοπτική του εμφάνιση στον ΣΚΑΪ το πρωί της Πέμπτης.
Ο Δημ. Καμμένος παρατήρησε ότι αν υπήρχε ενδεχόμενο οι ΑΝΕΛ να ρίξουν την κυβέρνηση για να μην περάσει η συμφωνία των Πρεσπών θα υπήρχε «διπλωματικός τουρισμός» και στην Αθήνα, με τον αμερικανικό παράγοντα να είναι παρών ώστε να μεταπείσει τον κ. Καμμένο. «Με το να φύγουν (από την κυβέρνηση) και να υπογραφεί η συμφωνία (των Πρεσπών) δεν κερδίζουν κάτι», είπε, εκτιμώντας ότι υπάρχει η απαραίτητη πλειοψηφία στη Βουλή για να περάσει η συμφωνία.
Δεύτερον, οι ΑΝΕΛ δεν μπορούν να μπουν στη Βουλή αν κατέβουν αυτόνομα στις εκλογές –«πώς να μπει (ο κ. Καμμένος) στη Βουλή όταν του δίνουν στο 1,1% με 0,8%;» αναρωτήθηκε.
Τρίτον, έχει συζητηθεί κοινό ψηφοδέλτιο ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. «Επίσημα-ανεπίσημα έχει συζητηθεί, έχει ειπωθεί ότι υπάρχει η ιδέα να κατέβουμε σε κοινό ψηφοδέλτιο». Στην ερώτηση αν το έχει ο κ. Καμμένος συζητήσει με τον Πρωθυπουργό, ο Δημ. Καμμένος απάντησε: «Ε, να το έχει πει μόνος του;». Στην παρατήρηση ότι δύσκολα θα δεχθεί ένα κόμμα της Αριστεράς να βάλει στα ψηφοδέλτιά του δεξιούς, ο Δημ. Καμμένος σχολίασε: «Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι τελείως αριστερό κόμμα. Οι πιο πολλοί των Ανεξ. Ελλήνων έχουν γίνει Συριζαίοι».
Οι δηλώσεις του ανεξάρτητου βουλευτή καταγράφονται ενώ οι ΑΝΕΛ εμφανίζονται διχασμένοι απέναντι στη γραμμή που θα πρέπει να ακολουθήσουν αν η συμφωνία των Πρεσπών έρθει προς επικύρωση στη Βουλή: κάποιοι, όπως ο Κώστας Κατσίκης, απειλούν ότι θα ρίξουν την κυβέρνηση, κάποιοι άλλοι, όπως ο Θανάσης Παπαχριστόπουλος, διαβεβαιώνουν ότι δεν θα απειλήσουν τη συγκυβέρνηση και κάποιοι άλλοι είναι στον ενδιάμεσο χώρο· άλλωστε οι Ανεξ. Ελληνες δεν αριθμούν πολλούς βουλευτές, μόλις επτά.
Στο φόντο της όλης προβληματικής είναι η πολιτική επιβίωση –πρωτίστως των βουλευτών και δευτερευόντος του κόμματος. Ετσι, κάποιοι προβαίνουν σε λεονταρισμούς –μεταξύ αυτών ακόμα και ο πρόεδρος κ. Καμμένος– ενώ άλλοι σπεύδουν να δηλώσουν τη στήριξή τους στους σχεδιασμούς του ΣΥΡΙΖΑ. Υπό από αυτό το πρίσμα, ένα ενδεχόμενο να υπάρξουν ψηφοδέλτια ΣΥΡΙΖΑ με στελέχη τον ΑΝΕΛ υποψήφια (και τον «έντιμο» συνέταιρο του Αλέξη Τσίπρα, κ. Καμμένο, στο Επικρατείας;) δεν είναι πια σενάριο επιστημονικής φαντασίας.