Την ώρα που το κόμμα των Ρεπουμπλικανών φαίνεται να στηρίζει την υποψηφιότητα του Ντόναλντ Τραμπ για τις προεδρικές εκλογές του 2020, οι Δημοκρατικοί βρίσκονται μπροστά σε μια πρωτοφανή κρίση ταυτότητας με το 51% των ψηφοφόρων τους να ασπάζονται τις απόψεις της αριστερής πτέρυγας και το υπόλοιπο 49% να βρίσκεται πιο κοντά στο κέντρο. Τον ασκό του αιόλου φαίνεται πως άνοιξε ο Μπέρνι Σάντερς, υποψήφιος για το Δημοκρατικό χρίσμα του 2016, που είχε καταφέρει να κοντράρει στα ίσια τη Χίλαρι Κλίντον παρά το γεγονός ότι η πρώην υπουργός Εξωτερικών είχε μεγάλη επιρροή στον κομματικό μηχανισμό καθώς και ένα ισχυρό δίκτυο χρηματοδότησης.
Ο Σάντερς, ο οποίος είναι εκ νέου υποψήφιος για το χρίσμα και θεωρείται μάλιστα ένα από τα φαβορί, κατεβαίνει στις εκλογές με την ίδια πολιτική ατζέντα η οποία, τρία χρόνια αργότερα, φαίνεται να έχει πολύ μεγαλύτερη απήχηση.
Σύμφωνα με ρεπορτάζ του CΝΝ, εν έτει 2019, όλες εκείνες οι ιδέες που ακούγονταν ακραίες και μη ρεαλιστικές, φαίνεται με το πέρας του χρόνου να έχουν ωριμάσει και να θεωρούνται από πολλούς πλέον ως λύσεις: δωρεάν περίθαλψη για όλους, μειωμένα δίδακτρα στα πανεπιστήμια και αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής με στροφή στην πράσινη ενέργεια είναι μερικές από τις κύριες προτάσεις του Σάντερς για την Αμερική του μέλλοντος.
Στοιχείο που επιβεβαιώνει το διχασμό στο εσωτερικό του Δημοκρατικού Κόμματος είναι η απάντηση που έδωσε ο πολύπειρος γερουσιαστής του Βερμόντ όταν ρωτήθηκε πρόσφατα αν θα ζητήσει συμβουλές από την πρώην αντίπαλό του Χίλαρι Κλίντον. Ο Σάντερς λοιπόν απέκλεισε το παραπάνω ενδεχόμενο δηλώνοντας σε εκπομπή του αμερικανικού δικτύου ABC: «Η Χίλαρι δεν μου έχει τηλεφωνήσει. Δεν πρόκειται να της ζητήσω συμβουλές διότι πολύ απλά διαφωνούμε ριζικά στα περισσότερα ζητήματα».
Παρά το γεγονός ότι η Χίλαρι διαθέτει ισχυρό πολιτικό εκτόπισμα τόσο εντός όσο και εκτός του κόμματος, ο Σάντερς δεν φαίνεται διατεθειμένος να ζητήσει τη στήριξή της διότι θεωρεί ότι τόσο οι πολιτικές όσο και οι προσωπικές τους διαφορές είναι αγεφύρωτες.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η Κλίντον έχει πραγματοποιήσει αυτό το διάστημα συναντήσεις με αρκετούς υποψηφίους, μεταξύ των οποίων βρίσκονται οι γερουσιαστές Κόρι Μπούκερ, Κάμαλα Χάρις, Ελίζαμπεθ Ουόρεν και Έιμι Κλόμπουτσαρ ενώ έχει συζητήσει και με τον πρώην αντιπρόεδρο Τζο Μπάιντεν ο οποίος αναμένεται να ανακοινώσει την υποψηφιότητά του οσονούπω. Με τα μέχρι τώρα δεδομένα, είναι σχεδόν βέβαιο, ότι ο Σάντερς δεν θα είναι ένας από αυτούς που θα συναντήσει η πρώην υπουργός Εξωτερικών.
Το ερώτημα που τίθεται λοιπόν είναι το εξής: είναι διατεθειμένος ο Σάντερς αλλά και η αριστερή πτέρυγα του Δημοκρατικού Kόμματος στο σύνολό της να κάνει κάποιες υποχωρήσεις έτσι ώστε να καταστεί δυνατή η δημιουργία ενός κοινού μετώπου απέναντι στον Τραμπ; Ή θα παραμείνουν αμετακίνητοι στα όσα υποστηρίζουν, ενισχύοντας τον διαφαινόμενο διχασμό του κόμματος ο οποίος ενδέχεται να οδηγήσει σε εκλογική πανωλεθρία;
Μια καλή ευκαιρία για να υπάρξουν κινήσεις με στόχο την επίτευξη της ενότητας των Δημοκρατικών, είναι η κοινή εμφάνιση Σάντερς-Κλίντον στη Σέλμα της Αλαμπάμα σε εκδήλωση για την επέτειο της «Ματωμένης Κυριακής» όπου 54 χρόνια πριν, βρετανικά στρατεύματα άνοιξαν πυρ κατά ιρλανδών διαδηλωτών με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 14 άνθρωποι.