Ο Νίκος Δένδιας στη συνάντηση με τον Ακίλα Σάλεχ | INTIMEnews
Επικαιρότητα

Ο Δένδιας αιφνιδίασε πάλι τον Ερντογάν στη Λιβύη – Η Τουρκία «επισήμως πρόβλημα» για την ΕΕ

Οι επιδιώξεις της Αθήνας από την όχι και τόσο «έκτακτη» επίσκεψη του υπουργού των Εξωτερικών στο Τομπρούκ και τις συνομιλίες (για θαλάσσιες ζώνες και όχι μόνο) με τον πρόεδρο της εκλεγμένης και διεθνώς αναγνωρισμένης λιβυκής Βουλής των Αντιπροσώπων, Ακίλα Σάλεχ. «Ξυπνούν» και οι Ευρωπαίοι με απόφαση ακόμα και για νέες αυστηρότερες κυρώσεις σε βάρος της Αγκυρας, στις 13 Ιουλίου
Protagon Team

Η επίσκεψη Δένδια στο Τομπρούκ της Λιβύης και η συνάντησή του με τον Ακίλα Σάλεχ, πρόεδρο της εκλεγμένης Βουλής των Αντιπροσώπων, διεθνώς αναγωρισμένης νομοθετικής αρχής στη βορειοαφρικανική χώρα, αποτέλεσε έναν ακόμα αιφνιδιασμό για την Αγκυρα.

Ταυτόχρονα το ταξίδι του υπουργού Εξωτερικών στη Λιβύη εξέπεμψε ένα ακόμα μήνυμα: ότι ανεξαρτήτως εξελίξεων στο πεδίο της εμφύλιας σύγκρουσης (ή ορθότερα μεταξύ του φιλότουρκου επικεφαλής της κυβέρνησης της Τρίπολης, Φαγιέζ Αλ Σαράζ και του στρατάρχη Χαλίφα Χαφτάρ), η Ελλάδα θα εξακολουθεί να είναι παρούσα στην περιοχή.

Μετά και την κριτική που δέχθηκε για την υποδοχή Χαφτάρ στην Αθήνα τον περασμένο Ιανουάριο, παραμονές της Συνόδου του Βερολίνου, η κυβέρνηση επιδιώκει τη διατήρηση του διαύλου επικοινωνίας με τον Ακίλα Σάλεχ που όπως εκτιμάται, θα έχει σημαντικό ρόλο στην ειρηνευτική διαδικασία και τη διαμόρφωση της «επόμενης ημέρας» στη Λιβύη.

Πηγές του ΥΠΕΞ διευκρίνιζαν με νόημα την Τετάρτη ότι η επίσκεψη Δένδια στο Τομπρούκ δεν ήταν έκτακτη, αλλά είχε προγραμματιστεί από την προηγούμενη εβδομάδα

Στόχος του Νίκου Δένδια στη συνάντηση με τον Σάλεχ, ήταν να ενημερωθεί αξιόπιστα και ενδελεχώς για τη διαμορφωθείσα κατάσταση στη βορειοαφρικανική χώρα, εν όψει και της κρίσιμης (και καθοριστικής για τον τρόπο αντιμετώπισης της Τουρκίας) Σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ, στις 13 Ιουλίου.

Η συνεδρίαση πραγματοποιείται κατόπιν αιτήματος της Γαλλίας που μέρα με τη μέρα κλιμακώνει -με πράξεις- την αντίδρασή της απέναντι στην τουρκική προκλητικότητα (περισσότερα εδώ) .

«Κατόπιν αιτήματός μας θα συνεδριάσουν οι υπουργοί Εξωτερικών των χωρών της Ευρωπαϊκής Ενωσης στις 13 Ιουλίου με αποκλειστικό θέμα την Τουρκία», ανακοίνωσε στο γαλλικό κοινοβούλιο ο υπουργός Εξωτερικών Ζαν Ιβ Λε Ντριάν, προαναγγέλλοντας ότι το Παρίσι θα ασκήσει πιέσεις για νέες και ποιο ουσιαστικές κυρώσεις για τη συμπεριφορά της Τουρκίας στην ευρύτερη περιοχή της ΝΑ Μεσογείου (Λιβύη, θαλάσσιες ζώνες, κυπριακή ΑΟΖκ.α.).

Οπως σημείωσε ο γάλλος ΥΠΕΞ, «έχουν ήδη επιβληθεί κυρώσεις στην Τουρκία από την ΕΕ για τις γεωτρήσεις στην οικονομική ζώνη της Κύπρου. Ενδέχεται, ωστόσο να εξεταστούν και άλλες».

Για τη γραμμή που θα τηρήσει η γερμανική προεδρία της ΕΕ εναντι της Τουρκίας μίλησε από την πλευρά της η καγκελάριος της Γερμανίας, Ανγκελα Μέρκελ, απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις βουλευτών.

«Με την Τουρκία έχουμε τα θέματα της Συρίας και της Λιβύης. Της ασκούμε κριτική για την εκεί κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων», ανέφερε η γερμανίδα καγκελάριος, αλλά τώρα, υπογράμισε, «έχουμε ένα ακόμη επιβαρυντικό στοιχείο, καθώς η Τουρκία θέλει να κάνει γεωτρήσεις στην Ελλάδα και στην Κύπρο, γεγονός που οδηγεί σε μεγάλες αντιπαραθέσεις».

«Εργαζόμαστε για να υπάρχουν ξανά συνομιλίες, όπως το 2016. Η Γερμανία προσπαθεί να συνδέσει τις διάφορες πτυχές των σχέσεων με την Τουρκία. Δεν είναι όμως κάτι απλό και θα γίνει μόνον σε συνεννόηση με τη Γαλλία», συμπλήρωσε προμηνύοντας ουσιαστικά αυστηρή στάση έναντι της Αγκυρας, καθώς ο γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν έχει καταστήσει σαφή -σε όλους τους τόνους- τη γνώμη του για τον πρόεδρο Εντογάν και τη συμπεριφορά της Τουρκίας γενικότερα.

Η Ανγκελα Μέρκελ έκανε μάλιστα ειδική αναφορά στο πρόσφατο επεισόδιο μεταξύ των γαλλικής φρεγάτας «Courbet» και τουρκικών πολεμικών που τη «λόκαραν» στα ραντάρ τους. «Παίρνουμε πολύ στα σοβαρά το περιστατικό αυτό», τόνισε, και «το συζητήσαμε και με τον γάλλο πρόεδρο, ενώ το ερευνά και το ΝΑΤΟ. Είναι ένα πολύ σοβαρό περιστατικό».