| CreativeProtagon
Επικαιρότητα

Ο «Μπραντ Πιτ των Λιονταριών»: το πούμα που έχει κλέψει την καρδιά του Λος Αντζελες

Το αιλουροειδές έφτασε μόνο του στην τσιμεντένια μητρόπολη των τεσσάρων εκατομμυρίων κατοίκων από τα βουνά της Σάντα Μόνικα, διασχίζοντας τους μεγάλους αυτοκινητόδρομους της νότιας Καλιφόρνιας, και έχει γίνει αγαπητό και διάσημο σαν άλλος σταρ του Χόλιγουντ
Protagon Team

Είναι σταρ του Χόλιγουντ εδώ και 10 χρόνια, από όταν βρέθηκε στο Λος Αντζελες από τα βουνά της Σάντα Μόνικα. Ο P22 είναι ένα πούμα που έχει κλέψει την παράσταση και τις καρδιές των Αντζελίνος, όπως λέγονται οι κάτοικοι της μητρόπολης της Καλιφόρνιας.

Τον αποκαλούν «Μπραντ Πιτ των Λιονταριών» και απολαμβάνει την προστασία των αρχών και των κατοίκων της πόλης, σε ένα σπάνιο δείγμα αρμονικής συμβίωσης άγριας ζωής σε αστικό περιβάλλον.

Βέβαια, τα πούμα (γνωστά και ως κούγκαρ, λιοντάρια του βουνού ή λιοντάρια της Αμερικής), δεν είναι τόσο ασυνήθιστο φαινόμενο στις αμερικανικές πόλεις, σε πολλές από τις οποίες υπάρχουν μεγάλα πάρκα ή συνορεύουν με δάση. Ομως, όπως σημειώνει ο Guardian, είναι σπάνιο για ένα αιλουροειδές να ζει σε μια τόσο μικρή έκταση, όπως είναι το 16.000 στρεμμάτων Πάρκο Γκρίφιθ, στους λόφους του Χόλιγουντ, όπου βρίσκεται το περίφημο παλιό Αστεροσκοπείο της πόλης.

Και ακόμα σπανιότερο είναι να μη θέλουν να το εξοντώσουν, μολονότι ένα βράδυ πήδηξε τον φράκτη του Ζωολογικού Κήπου του Λος Αντζελες και κατασπάραξε ένα κοάλα που κοιμόταν ανέμελο. Ακόμα και τότε, οι αρχές αποφάσισαν να το αφήσουν ήσυχο να κάνει τις βόλτες του και να αλλάξουν τον κανονισμό του ζωολογικού κήπου, βάσει του οποίου, πλέον, δεν αφήνουν τα ζώα να τριγυρίζουν ελεύθερα τα βράδια.

Για χάρη του έχουν γράψει τραγούδια, έχουν ζωγραφίσει τοιχογραφίες και έχουν διοργανώσει έκθεση για τη ζωή του.

Αυτόν τον μήνα, συμπληρώνονται 10 χρόνια από τότε που οι επιστήμονες εντόπισαν έκπληκτοι το λιοντάρι με κάμερες που έβαλαν στην περιοχή. Δεν μπορούσαν να φανταστούν μέχρι τότε ότι ένα λιοντάρι θα ζούσε σε μια αχανή τσιμεντούπολη. Και όμως, αυτό βρήκε τη γωνιά του και δεν έφυγε, παρόλο που τα αρσενικά πούμα ζουν σε εκτάσεις 220 τετραγωνικών χλμ. τουλάχιστον και όχι 12 τ.χλμ, όπως είναι το Γκρίφιθ Παρκ.

Το Λος Αντζελες όπως φαίνεται από το Πάρκο Γκρίφιθ, σπίτι του P22 / Alexi Rosenfeld/Getty Images

«Μία πόλη που είναι ζούγκλα από τσιμέντο, γεμάτη νέφος, κατάφερε να γίνει το σπίτι ενός λιονταριού το βουνού», είπε χαρακτηριστικά η Μπεθ Πρατ, διευθύντρια της Εθνικής Ομοσπονδίας Αγριας Φύσης, υπεύθυνη για την Καλιφόρνια. Η Πρατ έχει κάνει τον P22 τατουάζ και είναι αυτή που τον έχει βαφτίσει Μπραντ Πιτ, γιατί της θυμίζει τον ηθοποιό: όμορφος, αινιγματικός και άτυχος στην αγάπη! Και αυτό γιατί ναι μεν έχει πολλά ελάφια που μπορεί να φάει, αφού δεν υπάρχει κανένα άλλο αρσενικό, αλλά δεν υπάρχει ούτε ένα θηλυκό για να ζευγαρώσει.

Η Μπεθ Πρατ, με μία φωτογραφία του P22, μιλά στους δημοσιογράφους /Kevin Winter/Getty Images

Η Πρατ τονίζει ότι σε οποιοδήποτε άλλο μέρος της χώρας οι αρχές θα είχαν αποσύρει τον P22 μακριά από την πόλη ή θα τον είχαν σκοτώσει. Στο Λος Αντζελες όμως, είναι διάσημος και αγαπητός.

Το καταπληκτικό είναι το ταξίδι του πούμα μέχρι να φτάσει στο Χόλιγουντ: Ξεκίνησε από τα βουνά της Σάντα Μόνικα, πολλά χιλιόμετρα μακριά, όπου γεννήθηκε το 2010 και όπου ζουν τουλάχιστον 100 λιοντάρια του βουνού.

Ο P22 (P από το πούμα και 22 από το νούμερο του ζώου που είναι μέρος επιστημονικής έρευνας της Υπηρεσίας Εθνικών Πάρκων των ΗΠΑ, στην περιοχή) άφησε το σπίτι του και πήρε τον μακρύ δρόμο της μετανάστευσης, άγνωστο γιατί. Κατάφερε να διασχίσει απόσταση 75 χλμ., δύο από τους περίφημους αυτοκινητόδρομους της νότιας Καλιφόρνιας, όπου κινούνται χιλιάδες αυτοκίνητα με μεγάλες ταχύτητες καθημερινά, και να μην εντοπιστεί από κανέναν άνθρωπο.

Οταν τον είδαν οι κάμερες του πάρκου, οι βιολόγοι τον αιχμαλώτισαν και του φόρεσαν ένα ειδικό κολάρο για να παρακολουθούν τις κινήσεις του. Το ανακοίνωσαν στις ειδήσεις και οι Αντζελίνος τον ερωτεύθηκαν.

Το αιλουροειδές δεν έχει απειλήσει ποτέ άνθρωπο και ας επισκέπτονται πολλές χιλιάδες καθημερινά το πάρκο και το αστεροσκοπείο. Σπάνια γίνεται αντιληπτός.

Εκτός από το βράδυ που εισέβαλε στον ζωολογικό κήπο, ο P22 έγινε είδηση και το 2014 όταν έφαγε ένα ζώο δηλητηριασμένο με ουσία που χρησιμοποιείται στις μυοκτονίες και αρρώστησε. Ηταν τέτοια η δημόσια κατακραυγή, που η πόλη απαγόρευσε τη χρήση αυτού του δηλητηρίου.

Επίσης, το 2015, παγιδεύτηκε κάτω από το ξύλινο ντεκ ενός σπιτιού στην περιοχή και στο σημείο έσπευσαν δημοσιογραφικά συνεργεία που παρακολουθούσαν μερόνυχτα την προσπάθεια των ειδικών να τον βγάλουν.

Για χάρη του, το Λος Αντζελες ετοιμάζεται να εγκαινιάσει τον μεγαλύτερο διάδρομο άγριας ζωής στον πλανήτη, ένα μονοπάτι που θα ενώνει δύο τμήματα της οροσειράς της Σάντα Μόνικα, επιτρέποντας ασφαλές πέρασμα στα άγρια ζώα, κάτι που αυξήσει την έκταση στην οποία μπορούν να βρίσκουν τροφή και τη βιοποικιλότητα της περιοχής.

Η απουσία αρσενικών πούμα επιτρέπει στον P22 να ζήσει περισσότερα χρόνια από τον μέσο όρο, λένε οι ειδικοί. Τα πούμα ελεύθερα ζουν περίπου 12 χρόνια, ενώ σε αιχμαλωσία φτάνουν και τα 20 ή περισσότερα.

Ετσι, λέει η Πρατ, θα γίνει ακόμα πιο διάσημος «στο σπίτι του»: «Οπως πολλοί Αντζελίνος, είναι χαλαρός, του αρέσει να περνά τον χρόνο του κάτω από την ταμπέλα του Χόλιγουντ, και κατάφερε να τη βγάλει “καθαρή” στο μποτιλιάρισμα. Το ΛΑ θέλει να συνυπάρχει με την άγρια ζωή. Ο κόσμος μοιράζεται τα βίντεο που τραβάνε όταν τον βλέπουν στην αυλή τους με ενθουσιασμό, όχι με φόβο».