Ο Μάριο Ντράγκι ενημερώνει τους δημοσιογράφους μετά τη συνεδρίαση του Δ.Σ. της ΕΚΤ στις 25 Ιουλίου στη Φρανκφούρτη | REUTERS/Ralph Orlowski
Επικαιρότητα

Ο «μπούσουλας» του Ντράγκι στη Λαγκάρντ για τόνωση της οικονομίας

Πριν από την αλλαγή σκυτάλης του Οκτωβρίου, ο πρόεδρος της ΕΚΤ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο για ένα νέο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, υπογραμμίζοντας την επικινδυνότητα της επιβράδυνσης της ανάπτυξης
Protagon Team

Πολλά εύγε εισέπραξε το τελευταία διάστημα ο Μάριο Ντράγκι, γράφει η Corriere della Sera – τόσα όσα δεν είχε λάβει ποτέ.

Ισως επειδή ο τραπεζίτης που αρνήθηκε την «τράμπα» με την Κριστίν Λαγκάρντ, την «αφεντικίνα του ΔΝΤ», θα της παραδώσει την προεδρία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) στα τέλη Οκτωβρίου και, τότε, θα αποτελεί παρελθόν για την Ευρωζώνη.

Κάποιοι (στη Γερμανία) θα ανακουφιστούν, γιατί δεν θα υπάρχει να υπενθυμίζει τις επιπτώσεις της δημοσιονομικής θηλιάς στις οικονομίες και στις κοινωνίες των χωρών της Ευρωζώνης.

Ο «μπούσουλας» που αφήνει ο Ντράγκι στη διάδοχό του είναι η τόνωση της ευρωπαϊκής οικονομίας η οποία δεν διανύει και τις καλύτερες ημέρες της. Πάντως, στη συνεδρίασή του της 25ης Ιουλίου, το διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ έκανε ακόμη ένα βήμα προς αυτήν την ανορθωτική κατεύθυνση με μία νέα δέσμη μέτρων.

Μετά τη συνεδρίαση του Δ.Σ., ο Ντράγκι σχολίασε πως η οικονομική προοπτική της Ευρωζώνης δεν διαγράφεται ευοίωνη, και ότι από τους στόχους για άνοδο του πληθωρισμού, κοντά στο 2%, υπάρχουν αποκλίσεις. Από τις δηλώσεις του προκύπτει ότι νέα μείωση επιτοκίου δεν αποκλείεται – ούτε ένα για νέο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης.

Ο Ντράγκι υπογράμμισε και τη σημασία του ενδοευρωπαϊκού και διεθνούς περιβάλλοντος, καταστάσεις που επιτάσσουν δραστικές ενέργειες. Μεταξύ των αιτίων της επιβράδυνσης ο Ντράγκι ανέφερε «τους εμπορικούς πολέμους, τις γεωπολιτικές εντάσεις και το ‘σκληρό Brexit’».

Είναι σχεδόν βέβαιο ότι τον Σεπτέμβριο η ΕΚΤ θα συνεχίσει να μειώνει τα επιτόκια αναλαμβάνοντας δέσμευση να μην τα αυξήσει για μεγάλο χρονικό διάστημα. Πιθανό είναι και να αγοράσει περισσότερα κρατικά ομόλογα.

Δεν είναι η πρώτη φορά που ο πρόεδρος της ΕΚΤ θέτει το πρόβλημα, αλλά ποτέ δεν το έκανε με αυτή τη δύναμη και τον επείγοντα χαρακτήρα: «Η νομισματική πολιτική της κεντρικής τράπεζας έχει ήδη κάνει πολλά, αλλά αν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση η δημοσιονομική πολιτική καθίσταται απαραίτητη». Δεν διευκρίνισε αν ο ίδιος θα προτιμούσε περισσότερες επενδύσεις ή φορολογικές περικοπές.