Δεν χρειάζεται να έχετε Instagram και να τον παρακολουθείτε ανελλιπώς. Ο Σκοτ Κέλι έχει γίνει αυτό το οποίο βλέπει καθημερινά. Αστέρας.
Ο διάσημος, πλέον, αστροναύτης είναι έτοιμος για την επιστροφή του στον πλανήτη που ζούμε εμείς οι… κοινοί θνητοί και τα όσα έχει κάνει μέχρι στιγμής έχουν αλλάξει –εκτός από τον ίδιο- και το ίδιο το επάγγελμά του.
Ο Κέλι έμεινε για έναν χρόνο στο Διάστημα και μέσα από τα social media έγινε αληθινός σταρ. Και μέσα σε αυτόν τον έναν χρόνο που έμεινε μακριά από τη Γη έσπασε, σχεδόν, όλα τα ρεκόρ που είχαν οι προηγούμενοι συνάδελφοί του.
Την Τρίτη, ο Κέλι θα πατήσει το κουμπί και θα αρχίσει το ταξίδι για την επιστροφή στα… πάτρια εδάφη. Η προσγείωσή του είναι προγραμματισμένη για τις 2 Μαρτίου, ακριβώς 340 ημέρες μετά την τελευταία φορά που πάτησε το πόδι του στον πλανήτη μας. Ο χρόνος παραμονής του είναι ρεκόρ για αμερικανό αστροναύτη, κανείς ομοεθνής του δεν έχει λείψει τόσο πολύ από τη Γη. Και ο λόγος που όλο αυτό κράτησε τόσο πολύ είναι απλός.
Στη Γη μένει ένας άλλος Κέλι. Ενας άλλος πανομοιότυπος Κέλι. Είναι ο Μαρκ, ο δίδυμος αδερφός του αστροναύτη, ο οποίος μένει στις ΗΠΑ και συνεχίζει να ζει κανονικά, όπως εμείς. Οπότε η NASA, εκτός των άλλων, θα μπορέσει να συγκρίνει και τις αλλαγές στο σώμα δύο –σχεδόν- ίδιων ανθρώπων.
Ο Κέλι έκανε την τελευταία «σύσκεψη» την περασμένη Πέμπτη. Κι αυτό που είπε στους ανθρώπους της NASA ήταν αυτό που περίπου περιμέναμε όλοι ότι θα πει. «Το Διάστημα είναι ένα πολύ δύσκολο μέρος, το περιβάλλον είναι σκληρό. Δεν μπόρεσα ποτέ να νιώσω εντελώς οικεία», λέει ο ίδιος. Και πώς να το κάνει άλλωστε;
«Ηταν σαν να πρέπει να κάνω κάμπινγκ στο δάσος για έναν χρόνο», αποκαλύπτει. Λογικό, εξ αρχής χρειαζόταν να πίνει νερό από τα ούρα του. Ναι, καλά διαβάσατε. Συνολικά, στις ημέρες που παρέμεινε στο Διάστημα κατανάλωσε 193 γαλόνια, δηλαδή 730 λίτρα, από ανακυκλωμένα ούρα και ιδρώτα. Τώρα εάν αναρωτιέστε γιατί αυτό, όλα είναι θέμα κόστους. Το νερό έχει βαρύ φορτίο για να μεταφερθεί στο Διάστημα και η όλη διαδικασία θα αύξανε το κόστος. Ωστόσο, το καλό με το νερό είναι πως συνεχώς μπορεί να ανακυκλώνεται. Ε, μπορείτε να φανταστείτε λοιπόν πώς πέρασε ο Κέλι….
Ας δούμε τι έκανε όλον τον χρόνο που πέρασε.
340 – Τόσες οι μέρες που έμεινε συνολικά. Το ρεκόρ είναι 438 ημέρες και το κατέχει ο Βαλερί Πολιάκοφ, μεταξύ του 1994 και του 1995. Αυτή ήταν η τέταρτη αποστολή του Κέλι, ο οποίος έχει ζήσει συνολικά 540 ημέρες στο διάστημα.
10.944 – Τόσες ήταν οι ανατολές και οι δύσεις του Ηλίου που είδε. Τις περισσότερες τις φωτογράφισε και τις ανέβασε στους αντίστοιχους λογαριασμούς του στα social media. Δείτε τα αποτελέσματα εδώ.
Λογικό, πάντως, να έχει δει τόσα πολλά. Ο Διεθνής Διαστημικός Σταθμός περιστρέφεται γύρω από τη Γη κάθε 90 λεπτά. Σαν να βλέπεις ένα ποδοσφαιρικό ματς, δηλαδή.
400 – Τόσα είναι τα πειράματα τα οποία έκανε ο ίδιος. Η NASA πραγματοποιεί πειράματα για το οτιδήποτε μπορείτε να φανταστείτε. Από τις επιπτώσεις στο ανθρώπινο σώμα μέχρι βιολογικά πειράματα για μύκητες που προσβάλλουν τα φυτά.
1 – Μία φορά ντύθηκε γορίλας.
Τι θέλει να κάνει όταν γυρίσει: Να βουτήξει στην πισίνα του σπιτιού του και να καθήσει στο τραπέζι να φάει «ένα κανονικό γεύμα» και να τα πει με τους φίλους του.
Τι ονειρεύεται να κάνει με το που του το επιτρέψει η NASA: Να πάει για ψάρεμα στην Αλάσκα με τον αδερφό του.
Τι του έλειψε περισσότερο: Οι δικοί του άνθρωποι. «Ενιωσα πολλές φορές μοναξιά».
Ο Κέλι είναι 52 ετών και στη Γη τον περιμένει η Αμίκο Κόντερερ. Η εδώ και εφτά χρόνια σύντροφός του εργάζεται στο Τμήμα Δημοσίων Σχέσεων της NASA και μένει στο Τέξας.
Καλή επανένωση!