Ο Βεντούρα (δεξιά) σε πρόσφατη συνάντησή του με τον πρόεδρο Μακρόν | Reuters
Επικαιρότητα

Ο αντιπρόσωπος του Βατικανού στη Γαλλία κατηγορείται για σεξουαλική παρενόχληση

Ο 74χρονος Λουίτζι Βεντούρα εδρεύει στο Παρίσι από το 2009 υπηρετώντας ως διπλωμάτης εκ μέρους του Πάπα Φραγκίσκου
Protagon Team

Ο αντιπρόσωπος του Βατικανού στη Γαλλία ερευνάται από τις αρχές της χώρας, καθώς κατηγορείται για σεξουαλική επίθεση κατά αξιωματούχου στο δήμο του Παρισιού.

Ο Λουίτζι Βεντούρα εδρεύει στο Παρίσι από το 2009 υπηρετώντας ως διπλωμάτης εκ μέρους του Πάπα Φραγκίσκου.

Ο 74χρονος Ιταλός κατηγορείται πως παρενόχλησε σεξουαλικά ένα άνδρα κατά τη διάρκεια τελετής στο δημαρχείο στις 17 Ιανουαρίου, όταν η δήμαρχος Αν Ινταλγκό πραγματοποιούσε την καθιερωμένη ομιλία για την καινούργια χρονιά, σε διπλωμάτες, θρησκευτικούς ηγέτες και εκπροσώπους της κοινωνίας των πολιτών.

Σύμφωνα με όσα επικαλείται δικαστική πηγή στο AFP, ένας υπάλληλος του δήμου θωπεύτηκε από τον Βεντούρα τρεις φορές από πίσω, η μία φορά συνέβη μπροστά στα μάτια ενός μάρτυρα.

Η μήνυση κατατέθηκε στις 24 Ιανουαρίου και σύμφωνα με τον Πάτρικ Κλούγκμαν, τον αντιδήμαρχο του Παρισιού αρμόδιο για τις διεθνείς σχέσεις, αποφασίστηκε γρήγορα το ζήτημα να γίνει γνωστό στον εισαγγελέα.

Ο Βεντούρα έχει υπηρετήσει στις αντιπροσωπείες της Βραζιλίας, της Βολιβίας της Βρετανίας πριν οριστεί ως νούντσιος (παπικός έξαρχος) στην Ακτή Ελεφαντοστού, τη Μπουρκίνα Φάσο, τον Νίγηρα και τον Καναδά.

Δεν είναι το πρώτο, ούτε το τελευταίο φυσικά τέτοιο περιστατικό, καθώς τα τελευταία χρόνια η γαλλική καθολική εκκλησία έχει συγκλονιστεί από επαναλαμβανόμενες καταγγελίες κατά των μελών της ως δράστες σεξουαλικής παρενόχλησης, όπως αποκαλύπτει σχετικά και ένας γάλλος δημοσιογράφος σε ένα βιβλίο του για τα παρασκήνια της Αγίας Έδρας.

Το ογκώδες -570 σελίδων- βιβλίο του Φρεντερίκ Μαρτέλ με τίτλο «Στη Ντουλάπα του Βατικανού», που κυκλοφορεί σε οκτώ γλώσσες, υποστηρίζει πως πίσω από τις κλειστές πόρτες, τέσσερις στους πέντε ιερείς στο Βατικανό είναι ομοφυλόφιλοι!

Το βιβλίο επικεντρώνεται στην κουλτούρα της μυστικότητας που ξεκινά από τα χαμηλά και φτάνει ως τα ανώτατα κλιμάκια. Μιλά ακόμη για τους όρκους αγαμίας των ιερέων που καταπατώνται, για τον μισογυνισμό, ακόμη και για μυστικά σχέδια κατά του Πάπα Φραγκίσκου.

Ο Μαρτέλ εργάστηκε τέσσερα χρόνια για το βιβλίο. Πραγματοποίησε 1.500 συνεντεύξεις, μεταξύ των οποίων με 41 καρδιναλίους, δεκάδες επισκόπους και παπικούς πρεσβευτές, εκατοντάδες ιερείς αλλά και άνδρες της φρουράς του Βατικανού.