Ο Γιώργος Αμυράς με τον Σταύρο Θεοδωράκη σε παλαιότερη δημόσια εμφάνισή τους. Τώρα του ζητά να ξαναδεί τη Συμφωνία των Πρεσπών | SOOC
Επικαιρότητα

Ο Αμυράς ζητά από τον Θεοδωράκη να αλλάξει τη στάση του για τη Συμφωνία των Πρεσπών

Πληθαίνουν οι φωνές στο Ποτάμι να μην προσφέρει χέρι βοήθειας στον ΣΥΡΙΖΑ στο θέμα της συμφωνίας με την ΠΓΔΜ. Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος μάλιστα προέβλεψε ότι σύντομα θα υπάρξουν εξελίξεις και στη σχέση με τη ΝΔ!
Protagon Team

Το ενδεχόμενο το Ποτάμι να επανεξετάσει τη στάση του σχετικά με τη Συμφωνία των Πρεσπών μετά τις τελευταίες δηλώσεις του Ζόραν Ζάεφ, άφησε ανοιχτό ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος Γιώργος Αμυράς, ο οποίος μάλιστα είπε ότι θα το ζητήσει από τον Σταύρο Θεοδωράκη. Επιφυλακτικός εμφανίστηκε και ο Σπύρος Λυκούδης, γεγονός που μαρτυρά τον σκεπτικισμό μεταξύ των ευάριθμων βουλευτών του κόμματος απέναντι σε μια συμφωνία που είχαν πει ότι (κατά πλειοψηφία) θα ψηφίσουν.

Εως τώρα το Ποτάμι των έξι βουλευτών (κρίσιμος αριθμός ώστε να επιτευχθεί κοινοβουλευτική πλειοψηφία) είχε διαμηνύσει ότι θα ψήφιζε τη συμφωνία Αθήνας-Σκοπίων όταν αυτή θα ερχόταν στη Βουλή από τον Αλέξη Τσίπρα.

Ωστόσο τώρα πληθαίνουν οι φωνές που ζητούν από το κόμμα και τον κ. Θεοδωράκη να επανεξετάσουν τη θέση τους.

«Σίγουρα θα υπάρξουν δεύτερες σκέψεις στο Ποτάμι για τη Συμφωνία των Πρεσπών, θα το θέσω και εγώ μετά τις δηλώσεις Ζάεφ που έθεσε θέμα μακεδονικής μειονότητας στην Ελλάδα» είπε ο κ. Αμυράς, σε συνέντευξή του στον ραδιοσταθμό «24/7».

Προσέθεσε μάλιστα ότι «το Ποτάμι βρίσκεται ενώπιον μίας ευθύνης, πρέπει να ξανασκεφτεί τη θέση του απέναντι στη Συμφωνία». Γνωστοποίησε δε ότι το όλο θέμα θα συζητηθεί με τον κ. Θεοδωράκη στη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας.

Νωρίτερα, ο κ. Αμυράς είχε μιλήσει στον ΣΚΑΪ υπενθυμίζοντας ότι είχε εγκαίρως διαχωρίσει τη θέση του από την αρχική απόφαση του κόμματος να εγκρίνει τη Συμφωνία των Πρεσπών. Τόνισε εξάλλου ότι κατά την άποψή του «ψήφος στη Συμφωνία των Πρεσπών, σημαίνει ψήφος εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση».

Ο ίδιος επέμεινε στην προεκλογική συνεργασία του Ποταμιού με τη Νέα Δημοκρατία. «Είχα πει ότι το Ποτάμι πρέπει να συνεργαστεί προεκλογικά με τη ΝΔ αλλά με χαρτί και με μολύβι» είπε χαρακτηριστικά και τόνισε ότι για το συγκεκριμένο θέμα όλα είναι ανοιχτά. Προέβλεψε μάλιστα ότι «δεν θα οριστικοποιηθεί τον Μάρτιο όπως λέγεται αλλά άμεσα»!

Λίγο αργότερα και ο κ. Λυκούδης, αντιπρόεδρος της Βουλής και συνεργαζόμενος με το Ποτάμι βουλευτής εξέφρασε τις επιφυλάξεις του.

«Δεν προσδιορίζω τώρα κάτι διαφορετικό ή κάτι ιδιαίτερο, απλώς επαναλαμβάνω -και υπό μία έννοια επιβεβαιώνω- την επιφύλαξη που είχα εδώ και πάρα πολύ καιρό, ότι δηλαδή είναι καλή η συμφωνία, πρέπει να τη στηρίξουμε αλλά υπάρχει ένα ζήτημα που φοβάμαι το πώς θα το διαχειριστούν οι γείτονες και αφορά το θέμα της γλώσσας και της ιθαγένειας. Θέλω να το δούμε, να έχουμε μια αναμονή και μια σοβαρότητα απέναντι στο ζήτημα. Να δούμε πώς έρχεται», δήλωσε ο κ. Λυκούδης στον ραδιοσταθμό «24/7».

Επιπλέον, παρατήρησε ότι γίνεται μία διευκρίνιση στα Σκόπια και η ελληνική κυβέρνηση λέει «οκ, μια χαρά είναι».

«Δεν θεωρώ ότι η ελληνική κυβέρνηση κινείται αφελώς. Αποκλείεται να μη σκέφτεται ότι μπορεί να επανέλθουν αυτά τα ζητήματα. Άρα, απαντάω με έναν τρόπο πολύ σαφή. Είμαι θετικός απέναντι στη συμφωνία αλλά φοβάμαι ότι τα δυο αυτά ζητήματα θα έρχονται και θα ξαναέρχονται και θα δημιουργούν ιστορίες. Αντιλαμβάνεστε ότι πρέπει να προσέχω και την τελευταία μου λέξη», τόνισε, διευκρινίζοντας πάντως ότι δεν κάνει δεύτερες σκέψεις. «Κάνω τις σκέψεις που έκανα πάντα. Αν ανατρέξετε σε δηλώσεις δικές μου προ τετραμήνου, μετά τη συμφωνία των Πρεσπών, είχα πει -πράγμα το οποίο ξαναλέω και τώρα- ότι η συμφωνία είναι θετική γιατί απαντά στον βασικό άξονα της υπόθεσης», ανέφερε ο κ. Λυκούδης και πρόσθεσε: «Οταν όλος ο πλανήτης τη λέει “Μακεδονία”, το να πετύχει η χώρα μας να έχει σύνθετη ονομασία είναι ένα βήμα μπροστά. Αλλά έλεγα από τότε -και πριν προκύψουν οι δηλώσεις Ζάεφ- ότι τα δυο ζητήματα, της ιθαγένειας και της γλώσσας, ανάλογα με τη διαχείριση που θα κάνουν οι γείτονες, θα καταστούν ή όχι επικίνδυνο πρόβλημα. Διότι θα μπορούσαν να περάσουν αυτά τα θέματα χωρίς να δημιουργηθούν ζητήματα, ανάλογα όμως με τη διαχείριση που θα κάνουν οι γείτονες, πιθανόν να καταστούν επικίνδυνα ή όχι. Νομίζω ότι υπάρχει μια δικαίωση αυτής της επιφύλαξης που είχα ως προς αυτό το σημείο».

Σύμφωνα με τον ίδιο, είναι ζήτημα που θέλει πάρα πολύ σκέψη. «Πώς θα έρθει, πώς θα διατυπώνεται, τι θα ισχύει την ώρα της ψηφοφορίας. Εγώ δεν αλλάζω την τοποθέτησή μου ότι είμαι θετικός απέναντι στη συμφωνία, πλην όμως δεν μπορώ να το αγνοήσω αυτό το ζήτημα. Δεν αγνοείται αυτό το ζήτημα», κατέληξε ο κ. Λυκούδης.