Μετά τα κομμωτήρια που έκαναν πρεμιέρα στο πλαίσιο της χαλάρωσης των μέτρων του lockdown, φαίνεται ότι ανοίγουν και τα κέντρα αισθητικής (τα κοινώς λεγόμενα νυχάδικα). Τουλάχιστον αυτό άφησε να εννοηθεί ο υπουργός Ανάπτυξης Αδωνις Γεωργιάδης σε δηλώσεις του το μεσημέρι της Δευτέρας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ.
Ο υπουργός προανήγγειλε μάλιστα τη σχετική ανακοίνωση από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο.
Οπως είπε, για το άνοιγμα του εν λόγω κλάδου έχει πειστεί μόνο και μόνο από το γεγονός ότι και να μείνουν κλειστά, πολλές κυρίες (θα) κάνουν χρήση των υπηρεσιών αυτών κατ’ ιδίαν τα σπίτια τους, με παράνομο τρόπο.
Ακολούθησε η επίσημη ανακοίνωση από τον εκπρόσωπο της κυβέρνησης, Στέλιο Πέτσα, ότι από την Τρίτη 15 Δεκεμβρίου, ανοίγουν και τα κέντρα περιποίησης νυχιών (μανικιούρ-πεντικιούρ), καθώς θεωρείται προτιμότερο, λόγω της αυξημένης ζήτησης, να λειτουργήσουν συντεταγμένα και με συγκεκριμένους όρους, από το να βρίσκουν καταναλωτές κι επαγγελματίες άλλες μεθόδους.
«Τα φαινόμενα “μαύρης εργασίας” είναι δυστυχώς εκτεταμένα. Για αυτό είναι προτιμότερο να λειτουργούν με κανόνες και υγειονομικά πρωτόκολλα παρά ανεξέλεγκτα κατ’ οίκον», ανέφερε συγκεκριμένα.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος παρέπεμψε σε σχετική ανακοίνωση η οποία θα περιλαμβάνει αναλυτικά τους νέους ΚΑΔ για τις επιχειρήσεις που θα ανοίξουν.
Οσο για την πρεμιέρα του click away, ο κ. Γεωργιάδης υποστήριξε ότι με βάση τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή του το υπουργείο, πήγε αρκετά καλά, καθώς ήδη έχουν γίνει χιλιάδες παραγγελίες με τη νέα αυτή μέθοδο.
Στις μεγάλες αλυσίδες, περίπου το 40% των νέων παραγγελιών που θα παραδίδονταν με ταχυμεταφορά θα τα παραλάβουν οι καταναλωτές με click away. Αρα, τόνισε ο κ. Γεωργιάδης, ο στόχος, που ήταν η αποφόρτιση των εταιρειών ταχυμεταφοράς, φαίνεται ότι επιτυγχάνεται.
Απαντώντας στις ενστάσεις του εμπορικού κόσμου για το (μη) άνοιγμα της αγοράς, ο υπουργός επανέλαβε ότι μία πλήρης απελευθέρωση θα οδηγούσε σε 1.000 νεκρούς την ημέρα από τον Ιανουάριο και μετά.
Οπως χαρακτηριστικά ανέφερε, κατά τις συνομιλίες που είχε με τους εκπροσώπους των επιμελητηρίων, ουδείς του είπε: «εμένα δεν με νοιάζει, ας ανοίξουμε και ας έχουμε χίλιους νεκρούς την ημέρα».
Στο ίδιο πλαίσιο, εξήγησε ότι προτάσεις όπως άνοιγμα της λιανικής με ραντεβού για ένα μόνο άτομο ή λειτουργία καταστημάτων σε διαφορετικές ημέρες, εξετάστηκαν και απορρίφθηκαν, όχι γιατί τα μέτρα δεν θα εφαρμόζονταν, αλλά γιατί θα αυξανόταν η κοινωνική κινητικότητα και οι πολίτες «θα κόλλαγαν στους δρόμους».
«Ποιος θα δεχόταν να πάρει πάνω του χιλιάδες νεκρούς την ημέρα;»
Για να φτάσουμε σε αυτή την απόφαση αποκλείστηκαν όλες οι άλλες δυνατότητες. Δεν αποφασίζουν οι λοιμωξιολόγοι, αποφασίζουμε εμείς οι πολιτικοί όμως τους λοιμωξιολόγους τους έχουμε για να μας κατευθύνουν σωστά. Αυτή η απόφαση (για το λιανεμπόριο) ήταν μονόδρομος, τόνισε σε άλλη συνέντευξή του στα «Παραπολιτικά FM» ο υπουργός Ανάπτυξης.
«Μπαίνεις στην επιτροπή, σου βγάζουν οι λοιμωξιολόγοι έναν αλγόριθμό που έχουν φτιάξει, ένα χάρτη επιδημιολογικό της Ελλάδας, σου δείχνουν τις προβλέψεις αυτού του αλγορίθμου κατά τους προηγούμενους μήνες οπότε συνειδητοποιείς ότι ο αλγόριθμος έχει πέσει ανά βδομάδα πάντα μέσα άρα καταλαβαίνεις ότι ο αλγόριθμος λειτουργεί. Σου βάζουν μετά τους πίνακες της κοινωνικής κινητικότητας που θα προκαλούσε το άνοιγμα του λιανικού εμπορίου με φυσική παρουσία στα καταστήματα, και σου βάζουν πάνω σε αυτή την κοινωνική κινητικότητα τον αλγόριθμο και βγαίνεις από τις 20 Ιανουαρίου να έχεις 1.000 νεκρούς την ημέρα.
»Και σας ερωτώ, θα δεχτείς να πάρεις πάνω σου χιλιάδες θανάτους για να ανοίξεις το λιανεμπόριο αυτή την εβδομάδα;» ήταν το ρητορικό ερώτημα με το οποίο έκλεισε τη σχετική αναφορά του ο κ. Γεωργιάδης.
Ο υπουργός κλήθηκε να σχολιάσει και τη φωτογραφία της ξανθιάς κυρίας που κάνει ακροβατικά για να δοκιμάσει ένα ζευγάρι μποτάκια στην είσοδο καταστήματος στην Ερμού.
Εάν πρόκειται για πραγματική φωτογραφία, παρατήρησε ο κ. Γεωργιάδης, δείχνει κάτι απολύτως απαγορευμένο και το συγκεκριμένο κατάστημα θα έπρεπε να κλείσει για 90 ημέρες.
Ο υπουργός Ανάπτυξης διευκρίνισε τέλος ότι δεν ανοίγουν τα μεγάλα εμπορικά κέντρα, αλλά δίνεται η δυνατότητα για “παράδοση εκτός”, για την παράδοση δηλ. παραγγελιών σε εξωτερικούς χώρους περιμετρικά ή/και στην είσοδο του εμπορικού. «Δεν είναι τόσο φοβερό πια», σχολίασε για τις αντιδράσεις που ξεσήκωσε το νέο αυτό «παραθυράκι», ο κ. Γεωργιάδης.
Οσο για το ρεβεγιόν, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επανέλαβε ότι «για την παραμονή και ανήμερα Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς, δεν επιτρέπεται η συγκέντρωση σε σπίτια περισσοτέρων των 9 ατόμων προερχόμενων από δύο οικογένειες, ενώ θα ισχύει η απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 10 μ.μ. έως τις 5 π.μ.».