Ο Μάριο Ντράγκι βρέθηκε θετικός στην Covid τη Δευτέρα και έτσι δεν θα ταξιδέψει στο Κονγκό και την Αγκόλα, αυτή την εβδομάδα.
Υπουργοί της ιταλικής κυβέρνησης θα τον αντικαταστήσουν στο ταξίδι που θα πραγματοποιούσε στην Αφρική με στόχο τον περιορισμό της εξάρτησης της Ιταλίας από το ρωσικό φυσικό αέριο.
Ο ιταλός πρωθυπουργός, ο οποίος δεν έχει συμπτώματα, επρόκειτο να επισκεφθεί την Δημοκρατία του Κονγκό και την Αγκόλα, την Τετάρτη και την Πέμπτη, για την υπογραφή ενεργειακών συμβολαίων.
Της ιταλικής αντιπροσωπείας θα ηγηθούν πλέον ο υπουργός Εξωτερικών, Λουίτζι Ντι Μάιο και ο υπουργός Οικολογικής Μετάβασης, Ρομπέρτο Τσινγκολάνι.
Η Ιταλία, η οποία εισάγει περίπου το 95% του φυσικού αερίου που καταναλώνει, είναι μία από τις πλέον εξαρτημένες από το ρωσικό φυσικό αέριο ευρωπαϊκές χώρες. Το 45% των εισαγωγών της προέρχεται από την Ρωσία.
Η ιταλική κυβέρνηση έχει ξεκινήσει μεγάλη διπλωματική προσπάθεια με στόχο την διαφοροποίηση των ενεργειακών της πηγών, μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.
Ο Ντι Μάιο έχει ήδη επισκεφθεί την Αλγερία, το Κατάρ, το Κονγκό, την Αγκόλα και την Μοζαμβίκη.
Ο Ντράγκι επισκέφθηκε την περασμένη εβδομάδα το Αλγέρι, όπου ανακοίνωσε συμφωνία για την αύξηση των εξαγωγών φυσικού αερίου από την Αλγερία προς την Ιταλία.
Η Αλγερία, ένας από τους βασικούς εμπορικούς εταίρους της Ιταλίας, είναι ο δεύτερος, μετά την Μόσχα, προμηθευτής φυσικού αερίου.
Η ΕΕ πρέπει να επιβάλει πλαφόν στις τιμές φυσικού αερίου
Η Ιταλία επιδιώκει στους κόλπους της Ευρωπαϊκής Ενωσης την επιβολή πλαφόν στις τιμές του φυσικού αερίου. Σε συνέντευξή του στην Corriere della Sera, ο Ντράγκι είπε ότι η πρότασή του θα συζητηθεί κατά την επόμενη ευρωπαϊκή σύνοδο κορυφής και ότι η πρόταση αυτή χαίρει όλο και μεγαλύτερης αποδοχής.
«Η Ευρώπη αγοράζει περισσότερο του 50% του φυσικού αερίου που εξάγεται από την Ρωσία. Η εμπορική ισχύς της ΕΕ επί της Μόσχας είναι ένα όπλο που πρέπει να χρησιμοποιηθεί. Η επιβολή πλαφόν στις τιμές του φυσικού αερίου θα μείωνε την χρηματοδότηση που δίνουμε καθημερινά στην Ρωσία», είπε.
Ο ίδιος εκτίμησε ότι, «αν επιβληθεί ένα πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου, θα μειωθεί και η καθημερινή μας χρηματοδότηση της Ρωσίας».
Χάσιμο χρόνου να μιλάς στον Πούτιν
Στη συνέντευξή του, ο Ντράγκι μίλησε για τον πόλεμο στην Ουκρανία και τις επαφές που είχε με τον ρώσο πρόεδρο.
«Λίγο πριν ξεκινήσει ο πόλεμος, είχαμε τηλεφωνηθεί με τον Πούτιν. Είχαμε συμφωνήσει ότι θα ξαναμιλούσαμε, προσπάθησα να του μιλήσω μέχρι το τέλος», τόνισε ο ιταλός πρωθυπουργός.
Ο Ντράγκι πρόσθεσε ότι «την τελευταία φορά τηλεφώνησε στον Πούτιν για να μιλήσει για ειρήνη, με στόχο να του ζητήσει να συναντηθεί με τον ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι και να επιβάλει κατάπαυση του πυρός. Ο Πούτιν μου απάντησε ότι δεν είναι ακόμη η κατάλληλη στιγμή. Μετά ήρθε η φρίκη στην Μπούτσα και αρχίζω να πιστεύω ότι έχουν δίκιο όσοι λένε ότι είναι άχρηστο να μιλάς μαζί του, είναι χάσιμο χρόνου».
Τέλος, σημείωσε ότι ο Εμανουέλ Μακρόν, ως επικεφαλής της χώρας που ασκεί την προεδρία στην ΕΕ, πρέπει να συνεχίσει την διαμεσολαβητική του προσπάθεια, αλλά «οι σφαγές του πολέμου αυτού, τα όσα υπέστησαν γυναίκες και παιδιά, όλα αυτά είναι εντελώς ανεξάρτητα από τα λόγια που λέγονται, και τα τηλεφωνήματα που γίνονται». Ο Ντράγκι είναι υπέρ της αποστολής όπλων στην Ουκρανία για να μπορέσει να αμυνθεί.