Στη συνέντευξη Τύπου της ΔΕΘ, ο Αλέξης Τσίπρας παραδέχθηκε ότι η ρητορική των Σκοπιανών ορισμένες φορές ξεπερνά τα όρια της Συμφωνίας Πρεσπών, παρ’ όλα αυτά επέμεινε πως η συμφωνία διασφαλίζει την ιστορία της αρχαίας ελληνικής Μακεδονίας.
Μία ακόμη δήλωση, όμως, από τον υπουργό Εξωτερικών της ΠΓΔΜ, Νίκολα Ντιμιτρόφ, στον βρετανικό Guardian εν όψει του δημοψηφίσματος, άφησε περιθώρια ερμηνειών που αγγίζουν ξανά το ευαίσθητο κομμάτι της Ιστορίας.
Στην Αθήνα εν τω μεταξύ, από το υπουργείο Εξωτερικών ανακοινώθηκε επισήμως η σύσταση της Μεικτής Διεπιστημονικής Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων (ΜΔΕΕ) Ελλάδος-πΓΔΜ για ιστορικά, αρχαιολογικά και εκπαιδευτικά θέματα.
Η συγκρότηση της επιτροπής γίνεται σύμφωνα με το Άρθρο 8 (5) της Συμφωνίας των Πρεσπών και από ελληνικής πλευράς συμμετέχουν επτά μέλη, με πρόεδρο τον υφυπουργό Εξωτερικών Μάρκο Μπόλαρη.
«Στο παρελθόν», είπε ο κ. Ντιμιτρόφ, «θυσιάσαμε την πραγματικότητά μας για τη μυθολογία» (εννοώντας την παρωδία με τα ψευδομακεδονικά αγάλματα του Γκρουέφσκι).
«Τώρα θυσιάζουμε τη μυθολογία για την πραγματικότητα και η πραγματικότητα είναι αυτό που πραγματικά έχει σημασία», σημείωσε ο υπουργός Εξωτερικών της γειτονικής χώρας στις δηλώσεις του που περιλαμβάνονται σε δημοσίευμα της εφημερίδας υπό τον τίτλο: «Οι Μακεδόνες ετοιμάζονται να ψηφίσουν για την αλλαγή του ονόματος» (φωτογραφία κάτω).
Από την άλλη όμως, η δήλωσή του ερμηνεύεται και ως νέα αποδοκιμασία της ανιστόρητης και χοντροκομμένης προσπάθειας του τέως πρωθυπουργού της ΠΓΔΜ Νίκολα Γκρουέφσκι να οικειοποιηθεί την αρχαιοελληνική Ιστορία γεμίζοντας δρόμους και πλατείες των Σκοπίων με αγάλματα του Μεγαλέξανδρου.
Στη λογική αυτή φαίνεται να επιμένει ο Αλεξάνταρ Νικολόσκι, αντιπρόεδρος του VMRO (του κόμματος δηλ. του οποίου ηγείτο ο Γκρουέφσκι μέχρι τον Δεκέμβριο του 2017, οπότε και υποχρεώθηκε σε παραίτηση).
«Θα είχαν καλύτερη συμφωνία εάν είχαν αφήσει τους Έλληνες να την γράψουν οι ίδιοι, γιατί πιθανότατα οι Έλληνες θα ένιωθαν λίγο ντροπή να δώσουν στον ευαυτό τους απολύτως τα πάντα», σχολίασε δηκτικά ο Νικολόσκι, σε μία συνέντευξή του από τα γραφεία του VMRO, ένα φαραωνικό κτίριο γεμάτο αγάλματα και έργα που αντικατοπτρίζουν το κιτς-όραμα Γκρουέφσκι.
Βουλευτές και στελέχη του VMRO αντιτίθενται με οργή στη συμφωνία των Πρεσπών διότι, όπως επισημαίνει στο δημοσίευμα του ο Guardian, βάσει όσων προβλέπει, η χώρα τους θα πρέπει να αλλάξει το όνομά της όχι μόνο στις διεθνείς επικοινωνίες αλλά και εσωτερικά (το γνωστό δηλ. erga omnes), με τα διαβατήρια, τα ονόματα των υπουργείων και όλες τις άλλες αναφορές σε «Μακεδονία» να αντικαθίστανται από το «Βόρεια Μακεδονία».
Το κόμμα όμως είναι υπό αφυκτική πίεση από τον διεθνή παράγοντα να μην υπονομεύσει τη συμφωνία (δεδομένου ότι για τη συνταγματική αλλαγή απαιτείται πλειοψηφία 2/3 στο κοινοβούλιο των Σκοπίων) ενώ μέσα στις επόμενες ημέρες καλείται να αποφασίσει αν θα μποϊκοτάρει ή όχι το δημοψήφισμα για την έγκριση της συμφωνίας των Πρεσπών.
Από την πλευρά του πάντως ο Νικολοσκι διέψευσε τα σενάρια σύμφωνα με τα οποία προτάθηκε στο VMRO ένας είδους συμφωνίας ώστε να στηρίξει τη συμφωνία με αντάλλαγμα τη αμνήστευση του Γκρουέφσκι και άλλων συνεργατών που είναι αντιμέτωποι με την Δικαιοσύνη.
Υπενθυμίζεται ότι προ μηνών ποινικό δικαστήριο της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας καταδίκασε τον Νίκολα Γκρουέφσκι σε δύο χρόνια φυλάκισης, κρίνοντας τον ένοχο για άσκηση επιρροής σε υπαλλήλους του υπουργείου Εσωτερικών προκειμένου να αποκτήσει ένα πολυτελές θωρακισμένο αυτοκίνητο.
Ο πρώην πρωθυπουργός καταδικάστηκε με βάση τις ηχογραφημένες συνομιλίες που ήλθαν στο φως το 2015, όταν αποκαλύφθηκε ότι η κυβέρνησή του παρακολουθούσε τις τηλεφωνικές επαφές περίπου 20.000 ανθρώπων, συμπεριλαμβανομένων δικαστών, αστυνομικών, πολιτικών, δημοσιογράφων και ξένων διπλωματών.