Ο αρχηγός του Κινήματος Πέντε Αστέρια, Λουίτζι Ντι Μάιο | EPA/ANGELO CARCONI
Επικαιρότητα

Ντι Μάιο κατά Γαλλίας: Παραμένουν αποικιοκράτες, εκμεταλλεύονται τους Αφρικανούς

Ο αντιπρόεδρος της ιταλικής κυβέρνησης συντηρεί την αντιπαράθεση με τη Γαλλία για το Μεταναστευτικό και τις υποχρεώσεις κάθε χώρας εντός της ΕΕ
Protagon Team

Συνέχεια στην άτυπη διαμάχη μεταξύ της Ιταλίας και της Γαλλίας, η οποία συντηρείται με διάφορες αφορμές από την ιταλική κυβέρνηση, έδωσε ο επικεφαλής του Κινήματος Πέντε Αστέρια Λουίτζι ντι Μάιο.

Τα σχόλια του αντιπροέδρου της κυβέρνησης και υπουργού Εργασίας για το γαλλικό αποικιακό παρελθόν και το Μεταναστευτικό οδήγησαν ακόμη και στην κλήση της ιταλίδας πρεσβευτή στο Παρίσι για εξηγήσεις.

Η αρχή είχε γίνει την Κυριακή, επισημαίνει το BBC, όταν ο Ντι Μάιο κάλεσε την ΕΕ να επιβάλει κυρώσεις στο Παρίσι.

Οι αναφορές του λαϊκιστή υπουργού έγιναν έπειτα από ανακοίνωση του ΟΗΕ ότι 170 μετανάστες πνίγηκαν σε δύο ναυάγια στις ακτές της Μεσογείου. «Η ΕΕ πρέπει να επιβάλει κυρώσεις στη Γαλλία -και σε χώρες σαν τη Γαλλία- που εξαθλιώνουν την Αφρική, διότι οι Αφρικανοί πρέπει να είναι στην Αφρική και όχι στον βυθό της Μεσογείου», δήλωσε.

Και έδωσε τη δική του εξήγηση για το μεταναστευτικό κύμα: «Αν σήμερα φεύγουν όλοι αυτοί οι άνθρωποι είναι γιατί οι ευρωπαϊκές χώρες -και πάνω από όλες η Γαλλία- ποτέ δεν σταμάτησαν να φέρονται σαν αποικιοκράτες σε δεκάδες αφρικανικές χώρες».

Χωρίς την Αφρική, η Γαλλία θα ήταν 15η μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο και όχι 6η όπως είναι σήμερα, είπε ακόμη αν και δεν είναι σαφές πού βρήκε αυτά τα στατιστικά στοιχεία.

Τη Δευτέρα –και ενώ γαλλικές διπλωματικές πηγές είχαν εκφράσει δυσαρέσκεια για το πνεύμα των δηλώσεων του υπουργού- ο Ντι Μάιο επανήλθε.

Κατηγόρησε τη Γαλλία ότι χειραγωγεί 14 αφρικανικές χώρες για τις οποίες τυπώνει νομίσματα και «αποτρέπει την ανάπτυξή τους και συνεισφέρει στο να φεύγουν πρόσφυγες από αυτές και μετά  να πεθαίνουν στις ακτές μας».

Ο Ντι Μάιο, αλλά και ο έτερος αντιπρόεδρος της ιταλικής κυβέρνησης  Ματέο Σαλβίνι, έχουν επιτεθεί με διάφορΕς αφορμές στη Γαλλία, όπως το Μεταναστευτικό στην ΕΕ και η άρνηση του Παρισιού να δεχτεί μετανάστες, η οικονομία, αλλά και τα Κίτρινα Γιλέκα.

Ο Σαλβίνι, μεταξύ άλλων, είχε πει προ ημερών ότι στη Γαλλία «έχουν βρει καταφύγιο τρομοκράτες που έχουν διαπράξει φόνους στην Ιταλία». Σε άλλη ευκαιρία ο Ντι Μάιο είχε δηλώσει αλληλέγγυος με τα Κίτρινα Γιλέκα και τους προσέφερε «κάθε υποστήριξη που έχουν ανάγκη».