Υπόθεση Νovartis. To μεγαλύτερο πολιτικοοικονομικό σκάνδαλο στην ιστορία της χώρας, όπως μας είπε ο αν. υπουργός Δικαιοσύνης Δημήτρης Παπαγγελόπουλος ή μια χοντροκομμένη φάρσα και «πόνημα» ραδιούργων σκευωρών (όπως καταγγέλλουν τα εμπλεκόμενα πολιτικά πρόσωπα);
Από μία πρώτη ανάγνωση της δικογραφίας, προκύπτει μάλλον το δεύτερο, καθώς μία σειρά από ασάφειες, λογικά άλματα, παραλείψεις και εξόφθαλμα λάθη-κενά στις καταθέσεις των τριών προστατευόμενων μαρτύρων (οι οποίες μάλιστα αποτελούν και τον πυλώνα της δικογραφίας), προδίδουν την προχειρότητα, αλλά και την περίεργη σπουδή να διαμορφωθεί το περιεχόμενό της έτσι ώστε να έχει συγκεκριμένη στόχευση, σε συγκεκριμένα πρόσωπα.
Πρώτο και σημαντικότερο, το γεγονός ότι οι μάρτυρες καταθέτουν σε δόσεις και με χρονική απόσταση δέκα ή και περισσότερων ημερών από κάθε τους κατάθεση, ενώ εμφανίζονται να θυμούνται κάθε φορά και άλλο πολιτικό πρόσωπο ως αποδέκτη παράνομων πληρωμών με βαλίτσες χρημάτων από την Novartis. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση του μάρτυρα που καταθέτει με το όνομα «Αικατερίνη Κελέση», η οποία γίνεται σε έξι στάδια και θυμήθηκε τον Αντώνη Σαμαρά αφού είχε κατηγορήσει τον Ανδρέα Λυκουρέντζο.
Ο στενός συνεργάτης του κ. Σαμαρά, Δημήτρης Σταμάτης, έκανε λόγο για σκευωρία. «Κάθε φορά φορά πρόσθετε και κάτι» είπε για τη συγκεκριμένη μαρτυρία και σημείωσε ότι μεταξύ των καταθέσεων αυτών τα χρονικά διαστήματα είναι μεγάλα. Πρόκειται για κάτι «πρωτόγνωρο και δικονομικά απαράδεκτο».
«Η πρώτη και βασική μάρτυς στις 8 Νοεμβρίου αναφέρεται σε δύο πρόσωπα, τον Λυκουρέτζο και τον Γεωργιάδη. Μετά, την 1η Δεκεμβρίου, η ίδια θυμάται τον Σαμαρά και μετά από μερικές μέρες εμπλέκει τον Πικραμένο. Δεν θα ήταν λογικό να ξεκινήσει με το πιο βαρύ όνομα;», διερωτήθηκε ο κ. Σταμάτης.
Σημείωσε, δε ο κ. Σταμάτης, το γεγονός ότι η τελευταία κατάθεση ελήφθη αργά την Κυριακή 4 Φεβρουαρίου (ημέρα διεξαγωγής του συλλαλητηρίου), ενώ δεν προκύπτει από κάπου ανάγκη επείγουσας κλήσης της μάρτυρος. Συνέδεσε, δε, το γεγονός ότι την επομένη, Δευτέρα, «ο Δημήτρης Τζανακόπουλος έπρεπε να πάει στον Αρειο Πάγο».
Ενα δεύτερο σημείο που προκαλεί εύλογες απορίες προέρχεται από την έρευνα του ίδιου του FBI, καθώς σύμφωνα με την εφημερίδα «Τα Νέα», στα έγγραφα που εστάλησαν από τις ΗΑΠ στην εισαγγελέα Διαφθοράς και περιελήφθησαν στη δικογραφία, αναφέρεται για τον Γιάννη Στουρνάρα και τη σύζυγό του:
«Ιδιοκτήτης της MINDWORK ήταν η Σταυρούλα Νικολοπούλου (Λίνα) (…) Η Λίνα ήταν σύζυγος του πρώην υπουργού Οικονομικών και κεντρικού τραπεζίτη της Ελλάδας Γιάννης Στουρνάρα (…). Ο Στουρνάρας ήταν ο κεντρικός τραπεζίτης στην Ελλάδα από τον Ιούνιο του 2012 έως το τέλος του 2013. Ο Στουρνάρας ίδρυσε τον ΙΟΒΕ, που ήταν ινστιτούτο που ανέλυε τις οικονομικές τάσεις και παρείχε ακριβές σπουδές στη ΣΒΙΕ φαρμακευτικών τάσεων».
Ο συντάκτης του κειμένου φαίνεται ωστόσο να αγνοεί ότι το 2012-2013 ο Γιάννης Στουρνάρας ήταν υπουργός Οικονομικών και ότι ορίστηκε διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος τον Ιούνιο του 2014. Και ουδέποτε ίδρυσε τον ΙΟΒΕ.
Τρίτο λάθος στις καταθέσεις προκύπτει από τη μαρτυρία της «Αικατερίνης Κελέση» η οποία με όσα λέει εμπλέκει στην υπόθεση τον πρώην πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά. Σε ένα από τα σημεία της κατάθέσής της αναφέρεται σε ραντεβού του Κώστα Φρουζή με τον Χρύσανθο Λαζαρίδη, εκ των στενών συνεργατών του κ. Σαμαρά, στο γραφείο του (κ. Λαζαρίδη) στη λεωφόρο Αθηνών 110.
Εκεί, όμως, βρίσκεται το Ελληνικό Χρηματιστήριο και ουδέποτε ο πρωθυπουργικός σύμβουλος είχε γραφείο στο συγκεκριμένο κτίριο. Γραφείο στη συγκεκριμένη διεύθυνσης έχει όμως ο Σωκράτης Λαζαρίδης, πρόεδρος του Ελληνικού Χρηματιστηρίου που δεν κατονομάζεται σε οποιοδήποτε σημείο της δικογραφία της Novartis. Γεννάται, επομένως το ερώτημα αν έγινε ποτέ αυτό το ραντεβού με τον Χρύσανθο Λαζαρίδη ή αν έγινε ραντεβού με τον Σωκράτη Λαζαρίδη για άσχετο λόγο, αλλά η μάρτυς μπέρδεψε τα ονόματα θεωρώντας ότι πρόκειται για τον σύμβουλο του κ. Σαμαρά…
«Διαψεύδω κατηγορηματικά ότι έχω δώσει ποτέ χρήματα σε πολιτικούς ή άλλους υπεύθυνους σε δημόσια θέση. Δεν έχω δωροδοκήσει κανέναν», επέμεινε σε νέες του δηλώσεις ο πρώην αντιπρόεδρος της Novartis, Κώστας Φρουζής.
Για μία ακόμη φορά ξεκαθάρισε ότι δεν είχε ποτέ στενή σχέση με κανένα από τα πολιτικά πρόσωπα που εμπλέκονται στην υπόθεση, αλλά απλά σοβαρή επαγγελματική σχέση με όλους. «Από τους εμπλεκόμενους σίγουρα δεν έχω συναντήσει ποτέ στη ζωή μου τους κυρίους Πικραμένο και Βενιζέλο», διευκρίνισε.
Οπως επανέλαβε, ο ίδιος δεν έχει κληθεί ποτέ από κανέναν να καταθέσει είτε στην Ελλάδα είτε στις ΗΠΑ. «Πρώτη φορά άκουσα να εμπλέκεται το όνομα μου στην υπόθεση τις τελευταίες ημέρες. Από τη Δευτέρα έμαθα ότι υπάρχει και ποινική δίωξη εναντίον μου χωρίς ποτέ να έχω κληθεί από κανέναν να δώσω απαντήσεις επί των κατηγοριών. Δεν είχα ποτέ καμία κλήση», δήλωσε κατηγορηματικά στα «Παραπολιτικά».
Τέταρτη αοριστία. Αντίστοιχα, ο μάρτυρας «Μάξιμος Σαράφης» κάνει λόγο στη δική του κατάθεση για συχνές επικοινωνίες του κ. Φρουζή με τον Αδωνι Γεωργιάδη, πιθανολογώντας πως έγιναν για να «κλείσουν συμφωνίες». Οι συνεννοήσεις, λέει, γίνονταν μέσω των προσωπικών τους ηλεκτρονικών λογαριασμών, αλλά σε άλλο σημείο εμφανίζεται να υποστηρίζει ότι ο πρώην αντιπρόεδρος της Novartis «δεν γνώριζε να χρησιμοποιεί ηλεκτρονικό υπολογιστή»!
Μια πέμπτη αντίφαση, όπως σημειώνουν «Τα Νέα», είναι το λάθος του ίδιου μάρτυρα σε ό,τι αφορά ένα φάρμακο που κυκλοφόρησε το 2011. Τονίζει ο «Μάξιμος Σαράφης» ότι με απόφαση του τότε υπουργού, Ανδρέα Λοβέρδου, ελήφθη ως τιμής βάσης αυτή που υπήρχε σε δύο αγορές, της Αγγλίας και της Γερμανίας που ήταν οι πιο ακριβές, επομένως, η Novartis κέρδισε από αυτό. Ωστόσο, αποκαλύπτεται ότι το συγκεκριμένο φάρμακο είχε κυκλοφορήσει μόνο σ’ αυτές τις δύο αγορές και πουθενά αλλού, οπότε μόνο αυτή η τιμή θα μπορούσε να οριστεί ως βάση.
Τα fail των μαρτύρων στη δικογραφία συνεχίζονται με τις αναφορές στον Αδωνι Γεωργιάδη και τον ισχυρισμό ότι «ξέπλενε» τις μίζες μέσω των τηλεπωλήσεων βιβλίων. Με αφορμή την αποδοχή της συγκεκριμένης μαρτυρίας από την εισαγγελέα Διαφθοράς, ο αντιπρόεδρος της ΝΔ χαρακτήρισε τουλάχιστον αφελή την εμπλοκή της επαγγελματικής δραστηριότητας, που ξεκίνησε πριν από σχεδόν 20 χρόνια.
«Υποπτεύομαι ότι μία προστατευόμενη μάρτυρας δωροδοκήθηκε για να λέει αυτά που λέει», υποστήριξε χαρακτηριστικά ο Aδωνις Γεωργιάδης.
Ως «κουρελόχαρτα» χαρακτήρισε τις καταθέσεις των «προστατευόμενων μαρτύρων», ο ποινικολόγος Μιχάλης Δημητρακόπουλος μιλώντας στο ΘΕΜΑ 104,6.
Βασικό πρόβλημα, όπως υπογραμμίζει, είναι ότι δεν τηρήθηκαν οι πολύ αυστηρές προϋποθέσεις που βάζει για τη χορήγηση του καθεστώτος προστατευόμενου μάρτυρα ο νόμος του 2001 με την αναθεώρησή του επί πρωθυπουργίας Σαμαρά το 2014.
«Μια από αυτές είναι ότι εφαρμόζεται σε περιπτώσεις εγκληματικών οργανώσεων. Υπάρχει εδώ εγκληματική οργάνωση;» διερωτήθηκε ο κ. Δημητρακόπουλος.
Οσον αφορά το ζήτημα της παραγραφής των κατηγοριών, σχολίασε χαρακτηριστικά ότι αν βρεθεί δικαστικό όργανο που θα πει ότι αυτά τα αδικήματα δεν είναι παραγεγραμμένα «εγώ θα σταματήσω τη δικηγορία».