Παρά την παρέμβαση του Βαγγέλη Βενιζέλου, ο οποίος διατύπωσε (εδώ) τη θεωρία ότι το εισαγγελικό αίτημα της άρσης ασυλίας του Ανδρέα Λοβέρδου για την υπόθεση Novartis είναι μη νόμιμο και πρέπει να επιστραφεί στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, η Ολομέλεια αποφάσισε με συντριπτική πλειοψηφία να άρει τη βουλευτική προστασία για τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του Κινήματος Αλλαγής και πρώην υπουργού.
Ηταν βέβαια αίτημα του ίδιου του κ. Λοβέρδου να μην κρυφτεί πίσω από τη βουλευτική ασυλία για το αδίκημα της παθητικής δωροδοκίας στην υπόθεση Novartis. Πριν από λίγες ημέρες είχε δηλώσει χαρακτηριστικά: «Ζητώ την άρση της ασυλίας μου γιατί δεν ανέχομαι μύγα στο σπαθί μου και θα συντρίψω το ρασπουτινικό παραδικαστικό κύκλωμα με τα μέσα που διαθέτει κάθε Έλληνας και κάθε Ελληνίδα».
Ετσι, σε ψηφοφορία που διεξήχθη στη Βουλή το μεσημέρι της Πέμπτης, η Εθνική Αντιπροσωπεία ψήφισε μαζικά υπέρ της άρσης της ασυλίας –συγκεκριμένα ψήφισαν 225 βουλευτές και 224 ψήφισαν υπέρ, με έναν να ψηφίζει κατά.
Στη γραμμή του κ. Βενιζέλου, η Φώφη Γεννηματά είπε πάντως στην αγόρευσή της στη Βουλή ότι υπάρχει θέμα νομιμότητας και ότι το Κίνημα Αλλαγής είναι επί της αρχής κατά του αιτήματος των δικαστικών αρχών.
Από την πλευρά του, σε μια φορτισμένη ομιλία του από το βήμα της Βουλής, ο κ. Λοβέρδος επανέλαβε: «Εδωσα και ξαναδίνω το λόγο της τιμής μου: Θα συντρίψω τους σκευωρούς και θα αποκαλύψω το άθλιο πολιτικό-παραδικαστικό ρασπουτινικό κύκλωμα με τη δύναμη της αλήθειας και μόνο. Χωρίς κανένα προνόμιο, χωρίς καμία ασυλία».
Για «θέμα που έχει υπόβαθρο ηθικό και δεοντολογικό» έκανε λόγο ο αντιπρόεδρος της Βουλής, Χαράλαμπος Αθανασίου, το κατά πόσο θα έπρεπε να ασκηθεί δίωξη από την εισαγγελέα Διαφθοράς, Ελένη Τουλουπάκη, ενόψει των μηνύσεων που έχουν γίνει σε βάρος της.
«Είναι ένα θέμα ηθικό και έχει υπόβαθρο δεοντολογικό και ηθικό», ανέφερε ο κ. Αθανασίου, ο οποίος έχει διατελέσει και υπουργός Δικαιοσύνης, επεσήμανε όμως ότι είναι νόμιμη η διαδικασία του αιτήματος που διαβιβάστηκε στη Βουλή στις 30 Σεπτεμβρίου.
«Ο εισαγγελέας Διαφθοράς, εν προκειμένω η κυρία Τουλουπάκη, είχε όλες τις αρμοδιότητες που ορίζει ο Ν.4022/2011, να ζητήσει να αποφανθεί η Βουλή περί άρσεως ή μη της ασυλίας. Το έγγραφο αυτό που διαβιβάστηκε στη Βουλή δεν αποτελεί πράξη άσκησης ποινικής δίωξης ούτε καν πράξη προκαταρκτικής εξέτασης αλλά αποτελεί μία απλή διαδικαστική πράξη, την οποία προβλέπει το Σύνταγμα».
Για Κυρανάκη και Χατζηδάκη
Στην ίδια συνεδρίαση συζητήθηκαν και τα αιτήματα της άρσης ασυλίας δύο κυβερνητικών βουλευτών, του Κώστα Κυρανάκη και του Διονύση Χατζηδάκη.
Για την υπόθεση του κ. Κυρανάκη (εδώ) ψήφισαν 233 βουλευτές (219 και 14 κατά). Ο ίδιος ο βουλευτής του Νότιου Τομέα Αθηνών είχε ζητήσει να αρθεί η ασυλία του προκειμένου να κριθεί στα δικαστήρια η μήνυση που έχει υποβάλει εναντίον του ο Παναγιώτης Δημητράς, πρόεδρος του Ελληνικού Παρατηρητηρίου των Συμφωνιών του Ελσίνκι, για ρητορική μίσους.
Ο κ. Κυρανάκης έχει χαρακτηρίσει αβάσιμη τη μήνυση Δημητρά, ξεκαθάρισε ωστόσο πως δεν πρόκειται να κρυφτεί πίσω από την ασυλία μου, ζητώντας την άρση της έτσι ώστε όπως είπε, η Δικαιοσύνη να αποφανθεί για την μήνυση που είχε δεχθεί με την κατηγορία αντιτσιγγανικής ρητορικής μίσους για σχόλιό του στο Twitter. Ο βουλευτής της ΝΔ, είχε γράψει τον περασμένο Ιούνιο πως το επίδομα των 2.000 ευρώ για κάθε γέννηση που εξήγγειλε προεκλογικά το κόμμα του, θα δίνεται σε ελληνόπουλα, προκαλώντας μεταξύ άλλων την αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ.
Για την υπόθεση του κ. Χατζηδάκη ψήφισαν 224 βουλευτές (194 υπέρ, 18 κατά και 12 «παρών»). Η υπόθεση αφορά την περίοδο που ο βουλευτής της ΝΔ ήταν δήμαρχος Παλαιού Φαλήρου.