Η πρώην πρόεδρος της Νότιας Κορέας Παρκ Γκέουν-χιε, η οποία είχε καταδικαστεί σε πολυετή κάθειρξη για το πολύκροτο σκάνδαλο διαφθοράς που οδήγησε στην παύση της από το αξίωμα το 2017, έλαβε χάρη.
Η Παρκ έτυχε ειδικής αμνηστίας προς όφελος «της εθνικής ενότητας», όπως εξήγησε ο υπουργός Δικαιοσύνης, ο Παρκ Μπομ-γκιε, σε δημοσιογράφους.
Η πρώην πρόεδρος, 69 ετών σήμερα, εξέτιε δύο ποινές εικοσαετούς κάθειρξης για διαφθορά και κατάχρηση εξουσίας και δύο ετών φυλάκισης για παραβίαση του εκλογικού νόμου.
Ηταν η πρώτη γυναίκα που εξελέγη πρόεδρος στη Νότια Κορέα, το 2013.
Τέσσερα χρόνια αργότερα, το 2017, το Συνταγματικό Δικαστήριο της Νότιας Κορέας επικύρωσε το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας στο Κοινοβούλιο για την καθαίρεσή της εξαιτίας του πολύκροτου σκανδάλου που έστειλε –εκτός από την ίδια– τους επικεφαλής δύο μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων στη φυλακή.
Το 2018 κρίθηκε ένοχη για σειρά αδικημάτων: δωροληψία, διότι είχε απαιτήσει δεκάδες εκατομμύρια δολάρια από μεγάλους νοτιοκορεατικούς επιχειρηματικούς ομίλους, συμπεριλαμβανομένης της Samsung, διότι είχε μοιραστεί απόρρητα κρατικά έγγραφα, διότι είχε φτιάξει «μαύρη λίστα» που περιείχε καλλιτέχνες που επέκριναν την πολιτική της, διότι είχε απομακρύνει από τις θέσεις τους αξιωματούχους που εναντιώθηκαν στις καταχρήσεις της.
Το σκάνδαλο είχε ρίξει φως στις προβληματικές δοσοληψίες ανάμεσα σε πασίγνωστους νοτιοκορεάτικους επιχειρηματικούς ομίλους και στην πολιτική εξουσία.
Μετά την παύση της Παρκ, ο κεντροαριστερός Μουν Τζε-ιν ανέλαβε την εξουσία το 2017, καβαλώντας το κύμα της απώλειας της αξιοπιστίας της νοτιοκορεατικής Δεξιάς.
Στη Νότια Κορέα, η Δικαιοσύνη δείχνει συχνά μεγάλη αυστηρότητα έναντι πρώην αρχηγών του κράτους. Οι τέσσερις πρώην πρόεδροι της χώρας που βρίσκονται ακόμη στη ζωή καταδικάστηκαν όλοι μετά το τέλος της θητείας τους.
Η απονομή χάριτος ανακοινώθηκε μερικούς μήνες προτού διεξαχθούν οι εκλογές του Μαρτίου, που προβλέπονται εξαιρετικά αμφίρροπες.