Πυροσβέστες επιχειρούν στην κατάσβεση της πυρκαγιάς στο κοινοβούλιο της Νότιας Αφρικής | REUTERS/Mike Hutchings
Επικαιρότητα

Νότια Αφρική: Εισβολέας στο κοινοβούλιο προκάλεσε δύο καταστροφικές πυρκαγιές

Πολλοί όροφοι του ιστορικού κτιρίου στο Κέιπ Τάουν κάηκαν ολοσχερώς, ενώ συνελήφθη ένας 49χρονος άνδρας που μπήκε από το παράθυρο ενός γραφείου βουλευτού
Protagon Team

Υπό έλεγχο τέθηκε η νέα πυρκαγιά που ξέσπασε τη Δευτέρα στο συγκρότημα όπου στεγάζεται το κοινοβούλιο της Νότιας Αφρικής στο Κέιπ Τάουν.

Ενας άνδρας που συνελήφθη και κατηγορείται για εμπρησμό, πρόκειται να παρουσιαστεί την Τρίτη στο δικαστήριο.

Η πρώτη πυρκαγιά, που ξέσπασε την Κυριακή, προκάλεσε την κατάρρευση τμήματος της οροφής στη νέα πτέρυγα του συγκροτήματος, όπου στεγάζεται η Κάτω Βουλή της Νότιας Αφρικής.

Τμήμα της στέγης της παλιάς πτέρυγας, που χρονολογείται από το 1884 και στεγάζει το Εθνικό Συμβούλιο Επαρχιών, έχει επίσης καταρρεύσει.

Η στέγη του κοινοβουλίου στις φλόγες, τη Δευτέρα – REUTERS/Sumaya Hisham

Η πυρκαγιά έκαιγε ανεξέλεγκτη έως τα μεσάνυχτα της Δευτέρας, όταν και τέθηκε υπό έλεγχο. Πυροσβέστες μπήκαν στο δαιδαλώδες κτίριο και το ήλεγχαν δωμάτιο δωμάτιο για να εντοπίσουν και να σβήσουν μικροεστίες.

Από τη δεύτερη πυρκαγιά προκλήθηκαν νέες ζημιές και περισσότεροι όροφοι του κτιρίου, όπου στεγάζονται τα γραφεία των βουλευτών και προσωπικού, καταστράφηκαν ολοσχερώς.

Ο 49χρονος άνδρας κατηγορείται για εμπρησμό και άλλα αδικήματα, μεταξύ των οποίων κλοπή.

«Πιστεύουμε ότι κατάφερε να μπει (στο κτίριο) από το παράθυρο ενός γραφείου», δήλωσε ο εκπρόσωπος της επίλεκτης ομάδας Hawks της νοτιοαφρικανικής αστυνομίας Νομθαντάζο Μπάμπο και πρόσθεσε ότι συνεχίζονται οι έρευνες για το πώς ο ύποπτος κατάφερε να διαφύγει της ασφάλειας στο κοινοβούλιο.

Η πυρκαγιά εξαπλώθηκε σε πολλά κτίρια, αλλά αξιωματούχοι έχουν δηλώσει ότι τουλάχιστον σημαντικά τμήματα του συγκροτήματος γλίτωσαν, όπως ένα μουσείο με περίπου 4.000 έργα τέχνης και πολιτιστικής κληρονομιάς, μερικά από τα οποία του 17ου αιώνα.