Οι τρεις βραβευθέντες: από αριστερά ο Αμπιτζίτ Μπανερτζί, η Εστέρ Ντιφλό και ο Μάικλ Κρέμερ | nobelprize.org
Επικαιρότητα

Νομπέλ Οικονομικών στον αγώνα για την καταπολέμηση της φτώχειας

Οι τρεις βραβευθέντες έδειξαν πώς η πειραματική προσέγγιση μπορεί να βελτιώσει την κατάσταση αλλά και τις προοπτικές εκατομμυρίων ανθρώπων που ζουν σε ακραία ένδεια
Protagon Team

Τρεις οικονομολόγοι που εργάζονται για την καταπολέμηση της φτώχειας βραβεύτηκαν με το Νομπέλ Οικονομικών για το 2019.

Πρόκειται για τον Αμπιτζίτ Μπανερτζί, την Εστέρ Ντιφλό και τον Μάικλ Κρέμερ που μοιράζονται το βραβείο «για την πειραματική προσέγγιση στην ανακούφιση της παγκόσμιας φτώχειας».

Μέσα σε μόλις δύο δεκαετίες η προσέγγιση και των τριών μεταμόρφωσε τα οικονομικά της ανάπτυξης, σε βαθμό που σήμερα είναι ένα αναπτυσσόμενο πεδίο, εξηγεί το σκεπτικό της βράβευσης.

Περίπου το 10% του παγκόσμιου πληθυσμού (περί τα 700 εκατ. άνθρωποι) επιβιώνουν με εξαιρετικά χαμηλά εισοδήματα, ενώ πέντε εκατομμύρια παιδιά πεθαίνουν πριν από τα πέμπτα γενέθλιά τους, πολλές φορές από ασθένειες που εύκολα προλαμβάνονται.

Οι τρεις βραβευθέντες, αναφέρεται στο σκεπτικό, εισήγαγαν μία νέα προσέγγιση σε ό,τι αφορά την αποτελεσματική  καταπολέμηση της φτώχειας, την λογική του μοιράσματος του προβλήματος σε πολλά μικρότερα για ευκολότερη καταπολέμηση.

Ετσι από τη δεκαετία του ’90 ο Κρέμερ κατέδειξε τη σπουδαιότητα της πειραματικής προσέγγισης και πώς θα μπορούσε να βοηθήσει τις σχολικές επιδόσεις στην Κένυα. Η Ντιφλό και ο Μπανερτζί (που είναι ανδρόγυνο), συχνά και με τον Κρέμερ, επέκτειναν την έρευνα και σε άλλες χώρες, μεταξύ των οποίων και την Ινδία.

Το αποτέλεσμα: πάνω από 5 εκατ. παιδιά έχουν ωφεληθεί από τις μεθόδους των τριών οικονομολόγων, ένα πρώτο – μικρό ίσως – αλλά καθοριστικό βήμα για την καταπολέμηση της φτώχειας.

Το βραβείο δίνεται από την Κεντρική Τράπεζα της Σουηδίας και καταχρηστικά και μόνο λέγεται και αυτό Νομπέλ, γιατί δεν προβλεπόταν στη διαθήκη του Αλφρεντ Νόμπελ που θέσπισε τα πέντε βραβεία (φυσική, χημεία, ιατρική, λογοτεχνία και ειρήνη).

Από το 1973 ως σήμερα μόνο μία γυναίκα, η σπουδαία οικονομολόγος Ελινορ Οστρομ, είχε τιμηθεί με το βραβείο το 2009.