| REUTERS/Yves Herman/File Photo
Επικαιρότητα

Νέος στόχος στην ΕΕ: Μείωση 55% των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα σε εννέα χρόνια!

Ενα 24ωρο πριν από τη Σύνοδο Κορυφής για το κλίμα που έχει συγκαλέσει ο Τζο Μπάιντεν, οι «27» της Ευρώπης θέτουν έναν τολμηρό στόχο: να μειώσουν τις εκπομπές αερίων πάνω από το μισό ως το τέλος της τρέχουσας δεκαετίας
Protagon Team

Οι ευρωβουλευτές και τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης συμφώνησαν να υιοθετήσουν τον στόχο της καθαρής μείωσης κατά «τουλάχιστον 55%» των εκπομπών των αερίων που προκαλούν το αέριο του θερμοκηπίου και την υπερθέρμανση του πλανήτη μέχρι το 2030 σε σχέση με το επίπεδο του 1990, ανακοίνωσαν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και αρκετοί ευρωβουλευτές.

Ο στόχος αυτός βρισκόταν στο επίκεντρο διαπραγματεύσεων των 27, που είχαν συμφωνήσει τον Νοέμβριο να μειωθούν οι εκπομπές αερίων κατά 55%, και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, που αξίωνε η ΕΕ να θέσει στόχο τη μείωσή τους κατά τουλάχιστον 60%.

Η συμφωνία ανακοινώνεται την παραμονή της ψηφιακής Συνόδου Κορυφής για το κλίμα που οργανώνεται με πρωτοβουλία του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν.

Ο 46ος πρόεδρος των ΗΠΑ είχε θέσει την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής στην κορυφή της ατζέντας του προεκλογικά και μάλιστα ένα από τα πρώτα πράγματα που έκανε μετά τη νίκη του στις εκλογές τον περασμένο Νοέμβριο ήταν να ανακοινώσει την επιστροφή της χώρας του στη Συμφωνία του Παρισιού.

Τώρα διοργανώνει τη Σύνοδο, στην οποία μάλιστα θα συμμετάσχει και ο μεγάλος γεωπολιτικός αντίπαλος, αλλά και παγκόσμιος ρυπαντής: η Λαϊκή Κίνα.

Οπως έγινε γνωστό από το Πεκίνο, ο Σι Τζινπίνγκ θα απευθύνει μια «σημαντική ομιλία», μερικές ημέρες μετά τη δέσμευσή που έκαναν οι Κίνα και ΗΠΑ να «συνεργαστούν» στην προσπάθεια αποτροπής της κλιματικής αλλαγής.

Η Χουά Τσουνγίνγκ, η εκπρόσωπος της κινεζικής διπλωματίας, διευκρίνισε ότι ο Σι Τζινπίνγκ συμμετέχει στη Σύνοδο κατόπιν πρόσκλησης του Τζο Μπάιντεν.

Οι ΗΠΑ αναμένεται σύντομα να ανακοινώσουν νέα δέσμευσή τους για τη μείωση της εκπομπής των αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου, μερικούς μήνες αφότου επανεντάχθηκαν στη συμφωνία του Παρισιού, από την οποία είχε αποσύρει τη χώρα η προηγούμενη κυβέρνηση του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ.

Μείωση 78% των εκπομπών προτείνει ο Τζόνσον

Φαίνεται ότι το timing είναι μαζί με το περιβάλλον –αν δεν είναι πια αργά. Δεν είναι μόνο οι δεσμεύσεις του Μπάιντεν, του Σι και των Βρυξελλών. Και το Λονδίνο αναμένεται να ανακοινώσει έναν φιλόδοξο στόχο για τη μείωση των εκπομπών αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου και την υπερθέρμανση του πλανήτη.

Οπως έγινε γνωστό από την Ντάουνινγκ Στριτ, στην τηλε-Σύνοδο Κορυφής που θα διεξαχθεί την Πέμπτη με οικοδεσπότη τον Τζο Μπάιντεν, ο Μπόρις Τζόνσον αναμένεται να παρουσιάσει το σχέδιο της κυβέρνησής του για τη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα κατά 78% μέχρι το 2035 σε σύγκριση με το επίπεδο του 1990!

Η δέσμευση αυτή θα σημάνει ότι η Βρετανία θα παραμείνει σε καλό δρόμο για να μειώσει τη συμβολή της στην κλιματική αλλαγή και να τηρήσει τον στόχο της Συμφωνίας του Παρισιού να περιοριστεί η αύξηση της θερμοκρασίας στον πλανήτη κάτω από τους 2° Κελσίου και ή δυνατόν στον 1,5° Κελσίου, ανέφερε το Λονδίνο την Τετάρτη.

Για πρώτη φορά οι εξαγγελίες του Μπόρις Τζόνσον θα αφορούν τους τομείς των αερομεταφορών και της ναυτιλίας· ο πρωθυπουργός του ΗΒ θα δεσμευθεί πως θα εγγραφούν σε νόμο.

Οι νέοι στόχοι περιγράφονταν σε έκθεση που δημοσιοποιήθηκε το 2020 από την Επιτροπή για την Κλιματική Αλλαγή, ανεξάρτητο θεσμό.

Ανάμεσα στις προτάσεις της επιτροπής είναι η βιομηχανία να χρησιμοποιεί ηλεκτρισμό παραγόμενο από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας αντί της καύσης ορυκτών καυσίμων, καθώς και να αιχμαλωτίζονται εκπεμπόμενες ποσότητες διοξειδίου του άνθρακα και να αποθηκεύονται υποθαλάσσια.

Η Επιτροπή αναγνώριζε ότι οι στόχοι που έθεσε είναι «δύσκολοι» και θα αλλάξουν τον τρόπο που οι πολίτες θερμαίνουν τα σπίτια τους, ταξιδεύουν, ακόμα και τον τρόπο που τρώνε.

Το αντιπολιτευόμενο Εργατικό Κόμμα εξέφρασε ικανοποίηση για τους νέους στόχους αλλά πρόσθεσε πως «δεν μπορεί κανείς να εμπιστευθεί» την κυβέρνηση και τη βούλησή της να «κάνει πραγματικότητα τη ρητορική» αυτή.

Ο Κόνορ Σουόρτς, ακτιβιστής της οργάνωσης Φίλοι της Γης, εκτίμησε πως οι στόχοι είναι σημαντικοί, αλλά χωρίς τις σωστές πολιτικές θα μείνουν κενό γράμμα.

«Η κυβέρνηση του ΗΒ ήδη δυσκολεύεται να εκπληρώσει τους υπάρχοντες, πολύ λιγότερο φιλόδοξους στόχους που έχει θέσει» για την προστασία του περιβάλλοντος, εξήγησε.

«Η κυβέρνηση του Μπόρις Τζόνσον μπορεί να θέλει να δείξει πως αναλαμβάνει παγκόσμιο ηγετικό ρόλο (…) αλλά με δεδομένη τη στήριξή της στην κατασκευή νέων δρόμων και στην επέκταση αεροδρομίων και με την τεράστια οικονομική υποστήριξή της για την εκμετάλλευση τεράστιου κοιτάσματος φυσικού αερίου στη Μοζαμβίκη, κανένας δεν θα την πάρει στα σοβαρά», συμπλήρωσε ο Σουόρτς.