Η επιλογή του στόχου από τους τζιχαντιστές του ISIS που χτύπησαν το βράδυ της Πρωτοχρονιάς στην Κωνσταντινούπολη είχε από μόνη της μεγάλο συμβολικό βάρος.
Ο χώρος συγκέντρωνε διασημότητες και ανθρώπους από τον χώρο του θεάματος, τόσο από την Τουρκία και το εξωτερικό, και ήταν από μόνοι τους η εικόνα μιας περισσότερο ανοιχτής Τουρκίας.
Στα μάτια των φανατικών ισλαμιστών που σχεδίασαν και υλοποίησαν την επίθεση φαίνονται να είναι πολύ μακριά από τη ζωή που επιβάλλει η θρησκεία.
Με τα ως τώρα δεδομένα, από τους 39 νεκρούς της επίθεσης, οι 24 προέρχονται από ξένες χώρες, ενώ, πέρα από τους 11 Τούρκους, υπάρχουν και τέσσερα θύματα η ταυτότητα των οποίων δεν έχει εξακριβωθεί.
Πρόκειται για επτά άτομα από τη Σαουδική Αραβία, τρία από το Ιράκ και τρία από τον Λίβανο. Από την Ιορδανία, την Ινδία και το Μαρόκο είναι από δύο άτομα.
Ακόμη, άλλα οκτώ άτομα προέρχονται από το Βέλγιο τη Γαλλία, το Ισραήλ, τον Καναδά, το Κουβέιτ, τη Συρία, τη Ρωσία και τη Τυνησία.
Ανάμεσα στα θύματα, νεκρούς ή τραυματίες, δεν υπάρχει κάποιος έλληνας τουρίστας ή ομογενής.
Μεταξύ των ξένων θαμώνων, που κατά κανόνα προέρχονται από την κοσμική (μη θρησκευτική) ελίτ των χωρών τους, σύμφωνα με τους Times του Λονδίνου, νεκροί είναι ο Τυνήσιος Μοχάμεντ αλί Αζάμπι και η γαλλοτυνήσια σύζυγός του Σέντα Νακάι. Είναι από τους πρώτους των οποίων η ταυτότητα εξακριβώθηκε και, σύμφωνα με πληροφορίες, είχαν ένα αγοράκι μόλις πέντε μηνών. Ο Αζάμπι, προσθέτουν οι Times, είναι γιος απόστρατου αξιωματικού και εξάδελφος του επικεφαλής του προεδρικού γραφείου.
Μία 19χρονη ισραηλινή αραβικής καταγωγής, η Λεάν Ζαχέρ Νάσερ, έχασε τη ζωή της στην επίθεση. Αρχικά ήταν ανάμεσα στους αγνοούμενους, στη συνέχεια όμως ταυτοποιήθηκε μεταξύ των θυμάτων. Αλλα δύο άτομα που ήταν μαζί της συγκαταλέγονται στους πάνω από 60 τραυματίες.
Από το Λίβανο ήταν η Ρίτα Σάμι, κόρη γνωστού στη χώρα του επιχειρηματία και ο Χαϊκάλ Μουσαλέμ που βρισκόταν στην Κωνσταντινούπολη με τη σύζυγό του με την οποία είχαν παντρευτεί πριν πέντε μήνες.
Ενας 26χρονος Λιβανέζος, ο Ελίας Ουαρντίνι, το τρίτο θύμα από αυτή την χώρα, που έπεσε στη θάλασσα του Βοσπόρου για να σωθεί τελικά εντοπίστηκε νεκρός.
Τέλος, ένας από τους δύο Ινδούς που έχασαν τη ζωή τους είναι παραγωγός του Bollywood.
Τα θύματα από την Τουρκία
Δίπλα στα θύματα από το εξωτερικό, ήταν αρκετοί Τούρκοι εργαζόμενοι στο κλαμπ ή άτομα που έτυχε να βρίσκονται στο λάθος σημείο κατά τη λάθος στιγμή.
Μεταξύ αυτών που έχασαν τη ζωή τους είναι ένας οδηγός ταξί που μετέφερε στο κλαμπ πελάτες και ένας 22χρονος αστυνομικός, ο Μπουράκ Γιλντίζ, που σκοτώθηκε έξω από το κλαμπ. Μαζί του συνομιλούσε ο Αϊχάν Αρίκ, ο οποίος επίσης σκοτώθηκε κατά την επίθεση.
Τραγική είναι, τέλος, η ιστορία του Φατίχ Τσακμάκ.
Ηταν ο φρουρός ασφαλείας που σκοτώθηκε στο «Reina» ενώ είχε επιβιώσει από την επίθεση στις 10 Δεκεμβρίου έξω από το γήπεδο της Μπεσίκτας, κατά την οποία σκοτώθηκαν δεκάδες συνάδελφοί του.