Τελειωμό δεν έχουν τα προβλήματα της Ευρωπαϊκής Ενωσης με τον εφοδιασμό των εμβολίων που έχει παραγγείλει και πληρώσει για λογαριασμό των 27 κρατών-μελών, της Ελλάδας συμπεριλαμβανομένης.
Μετά τις μετ’ εμποδίων παραλαβές από την Pfizer και την AstraZeneca, η αμερικανική Johnson & Johnson ενημέρωσε την Τρίτη τις Βρυξέλλες ότι είναι πιθανό να μην καταφέρει να παραδώσει τα 55 εκατομμύρια εμβόλια κατά της Covid-19 που είχε δεσμευτεί για το δεύτερο τρίμηνο του έτους. Αυτό μετέδωσε το Reuters επικαλούμενο ευρωπαίο αξιωματούχο.
Σύμφωνα με το πρακτορείο, οποιαδήποτε καθυστέρηση, θα αποτελέσει ένα ακόμα πλήγμα για το ευρωπαϊκό πρόγραμμα μαζικού εμβολιασμού, το οποίο ούτως ή άλλως αντιμετωπίζει καθυστερήσεις στις παραδόσεις εμβολίων από άλλες εταιρείες και αφήνει την ΕΕ πίσω από τις ΗΠΑ και τη Βρετανία όσον αφορά το ποσοστό εμβολιαστικής κάλυψης.
Η αμερικανική φαρμακευτική, που έχει αναπτύξει μονοδοσικό εμβόλιο –ιδιαίτερα κρίσιμο και χρήσιμο για τον προγραμματισμό των εμβολιασμών– προειδοποίησε την ΕΕ την περασμένη εβδομάδα ότι βρίσκεται «υπό πίεση» να πετύχει τον στόχο για ως τον Ιούνιο, δήλωσε ο αξιωματούχος που δεν κατονομάζεται αλλά συμμετέχει άμεσα στις εμπιστευτικές επαφές με την εταιρεία.
Ο ίδιος τόνισε πως η J&J δεν αποκλείει το ενδεχόμενο να πετύχει τελικά τον στόχο, αντιμετωπίζει όμως προβλήματα στον εφοδιασμό της με συστατικά του εμβολίου και τον απαιτούμενο εξοπλισμό.
Δεύτερος αξιωματούχος που επίσης διατηρεί την ανωνυμία του ανέφερε ότι η ΕΕ προσπαθεί να αυξήσει την χωρητικότητα των ευρωπαϊκών εργοστασίων που συσκευάζουν το εμβόλιο, σε μια προσπάθεια να εξομαλύνουν το χρονοδιάγραμμα παραδόσεων.
Το πρόβλημα είναι ακόμα πιο σύνθετο καθώς το συμβόλαιο της ΕΕ με την J&J προβλέπει ότι τα εμβόλια που παράγονται σε εργοστάσιό της στην Ολλανδία αποστέλλονται πρώτα στις ΗΠΑ για συσκευασία πριν εισαχθούν πίσω στις χώρες της Ενωσης. Για αυτό το ζήτημα είχε προειδοποιήσει την Κομισιόν ο Κυριάκος Μητσοτάκης, σε επιστολή που είχε συντάξει από κοινού τον περασμένο Φεβρουάριο με τους ομολόγους του της Τσεχίας και της Δανίας, Αντρέι Μπάμπις και Μέτε Φρεντέρικσεν αντίστοιχα, και τον αυστριακό καγκελάριο Σεμπάστιαν Κουρτς.
Εκπρόσωπος της J&J αρνήθηκε να σχολιάσει το ρεπορτάζ, αρκούμενος να επαναλάβει ότι η εταιρεία έχει δεσμευτεί για συνολικά 200 εκατ. δόσεις στην ΕΕ μέχρι το τέλος του έτους.
Η Κομισιόν, η οποία δέχεται επικρίσεις για τον αργό ρυθμό των εμβολιασμών, επίσης αρνήθηκε να σχολιάσει.
Σε κάθε περίπτωση, το εμβόλιο της Johnson & Johnson, το μόνο που απαιτεί μία μόνο δόση, αναμένεται να εγκριθεί από την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Φαρμάκων στις 11 Μαρτίου, με την προοπτική να αρχίσουν οι εμβολιασμοί τον Απρίλιο.
Ανάλογες καθυστερήσεις αντιμετωπίζουν και οι ΗΠΑ, καθώς η J&J ανακοίνωσε ότι θα παραδώσει μόνο 20 εκατομμύρια δόσεις τον Μάρτιο, σχεδόν το μισό από ό,τι είχε αρχικά υποσχεθεί.
Η διαφαινόμενη καθυστέρηση στις παραδόσεις της J&J έρχεται να προστεθεί στην ανακοίνωση της AstraZeneca ότι το πρώτο τρίμηνο του έτους θα παραδώσει στην ΕΕ μόνο 40 από τις 90 εκατομμύρια δόσεις για τις οποίες είχε δεσμευτεί. Προειδοποίησε επίσης ότι οι παραδόσεις το δεύτερο τρίμηνο είναι πιθανό να μειωθούν στο μισό.
Σύμφωνα με το Reuters, η Pfizer και η Moderna σχεδιάζουν να πετύχουν τους στόχους που είχαν τεθεί για το πρώτο τρίμηνο, οι καθυστερήσεις όμως δεν αποκλείονται.