Δικαστικοί εναντίον Πολάκη. Πολάκης εναντίον δικαστών. Μια σχέση που έχει δοκιμαστεί το τελευταίο διάστημα από τη στιγμή που ο υπουργός Υγείας, συχνά πυκνά, ξεκινάει επίθεση για να χρειαστεί στη συνέχεια οι δικαστικοί λειτουργοί να απαντήσουν στις δημόσιες τοποθετήσεις του.
Αυτή τη φορά, με κοινή τους ανακοίνωση οι δικαστικοί λειτουργοί και εισαγγελείς έκαναν λόγο για συνταγματική ασέβεια και νοοτροπίες και πρακτικές που δεν συνάδουν με τη θεμελιώδη αρχή της κοινοβουλευτικής δημοκρατίας από μεριάς του Παύλου Πολάκη.
«Κατά το Σύνταγμα και τους νόμους του κράτους η υλοποίηση της κυβερνητικής πολιτικής συνέχεται κατ΄ ανάγκη με τον συνταγματικό έλεγχο και τον έλεγχο νομιμότητας, που είναι έργο της δικαστικής λειτουργίας» ξεκαθαρίζουν οι Ενώσεις των δικαστικών και των εισαγγελέων στην οργισμένη αντίδρασή τους.
Παράλληλα, προειδοποιούν τον αναπληρωτή υπουργό Υγείας για τις νομικές συνέπειες των λεγομένων του, αναφέροντας ότι έχει «έλλειψη στοιχειώδους αντιλήψεως των συνεπειών τους».
Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Πολάκης ισχυρίστηκε ότι το παραδικαστικό κύκλωμα, στο οποίο είχε αναφερθεί παλιότερα, αποδεικνύεται επειδή δικαστής εξέδωσε προσωρινή απόφαση ανάκλησης απόφασης του υπουργείου Υγείας για τις ατομικές συμβάσεις καθαριότητας στα νοσοκομεία μέχρι την απόφανση του ΣτΕ.
Διαμήνυσε, δε, «προς πάσα κατεύθυνση» ότι η κυβερνητική πολιτική στο χώρο της Υγείας «θα εφαρμοστεί και θα γίνει ό,τι χρειαστεί νομοθετικά γι’ αυτό».
Τι είχε γράψει ο κ. Πολάκης
Η δεύτερη παρέμβαση στη Δικαιοσύνη του αναπληρωτή υπουργού Υγείας έγινε με αφορμή τη σύλληψη δύο διοικητικών στελεχών του Νοσοκομείου Τρικάλων, του Διευθυντή και του Υποδιευθυντή.
Τα μεσάνυχτα της Κυριακής η αστυνομία Τρικάλων συνέλαβε τα δύο στελέχη επειδή προσελήφθησαν καθαρίστριες με ατομικές συμβάσεις, έπειτα από μήνυση που κατέθεσε ο εργολάβος καθαριότητας και προσωρινή διαταγή που εξέδωσε δικαστής.
Ο Παύλος Πολάκης, αμφισβητώντας την απόφαση της Δικαιοσύνης και την προσωρινή της διαταγή αλλά και την επιβολή του νόμου από την αστυνομία, μέσα από την προσωπική του σελίδα στο Facebook έγραψε:
Η ανακοίνωση αναλυτικά:
«Οι δηλώσεις και τοποθετήσεις του Yπουργού Πολάκη, με αφορμή την υπόθεση του Γενικού Νοσοκομείου Τρικάλων, συνιστούν απαράδεκτη παρέμβαση σε υποθέσεις που αφορούν πολίτες και τον φυσικό δικαστή τους. Οι δηλώσεις και τοποθετήσεις αυτές εκτός του ότι μαρτυρούν έλλειψη στοιχειώδους αντιλήψεως των συνεπειών τους , είναι αντίθετες με το νομικό πολιτισμό μας, εκφράζουν απαξίωση στην ελληνική δικαιοσύνη και τις αποφάσεις της, αποκαλύπτουν για μια ακόμη φορά νοοτροπίες και πρακτικές που δεν συνάδουν με τη θεμελιώδη αρχή της κοινοβουλευτικής δημοκρατίας, αυτή της διάκρισης των λειτουργιών σε δικαστική, νομοθετική, εκτελεστική, εγείρουν ζητήματα συνταγματικής ασέβειας στους θεσμούς και αγνοούν ότι, κατά το Σύνταγμα και τους νόμους του κράτους η υλοποίηση της κυβερνητικής πολιτικής συνέχεται κατ΄ ανάγκη με τον συνταγματικό έλεγχο και τον έλεγχο νομιμότητας, που είναι έργο της δικαστικής λειτουργίας, η οποία αποτελεί αναγκαία συνιστώσα και αναπόσπαστο στοιχείο της αντιπροσωπευτικής δημοκρατίας σε όλες τις δημοκρατικές χώρες.
Οι Πρόεδροι των Ενώσεων
Χριστόφορος Σεβαστίδης Πρόεδρος Πρωτοδικών
Ευθύμιος Αντωνόπουλος Σύμβουλος του Σ.τ.Ε
Ειρήνη Γιανναδάκη Πρόεδρος Εφετών
Ασημίνα Σαντοριναίου Σύμβουλος Ε.Σ
Χρήστος Μητκίδης Σύμβουλος του Ν.Σ.Κ»
Ερώτηση Γεωργιάδη στη Βουλή
Η περίπτωση Πολάκη συνεχίζει να προκαλεί έντονες πολιτικές αντιπαραθέσεις, μέσα και έξω από τη Βουλή. Αυτή τη φορά, η νέα κόντρα του υπουργού Υγείας με τους δικαστικούς λειτουργούς έχει και πολιτική αντανάκλαση με τη ΝΔ, διά του αντιπροέδρου της, Αδωνι Γεωργιάδη, να μεταφέρει το θέμα στο κοινοβούλιο.
Συγκεκριμένα, με ερώτηση που κατέθεσε ο κ. Γεωργιάδης ζητάει από τον Αλέξη Τσίπρα να πάρει ξεκάθαρη θέση θέση απέναντι στη συγκεκριμένη συμπεριφορά του μέλους του υπουργικού συμβουλίου.
«Κατά τον κ. Πολάκη, η Δικαιοσύνη δε λειτουργεί ως θεματοφύλακας του εργασιακού δικαίου και του δημοσίου συμφέροντος και για να είναι ανεξάρτητη πρέπει να υπακούει στις κεντρικές πολιτικές επιλογές της Κυβέρνησης. Είναι προφανές, ότι ο κ. Πολάκης, κάνοντας δημαγωγική χρήση της κυριαρχίας που του προσδίδει ο Υπουργικός θώκος, διακατεχόμενος από αίσθημα αυτοενθουσιασμού και από παραισθήσεις, προβάλλει εαυτόν, ως πολιτοφύλακα, ως αναλάμποντα φανό σε έναν ωκεανό ανηθικότητας, ανομίας, αναρχίας και διασαλευμένης κοινωνικής τάξης που επικρατεί στη χώρα μας», υπογραμμίζει ο κος Γεωργιάδης.
Προσθέτει, δε, ότι οι ενέργειες του αναπληρωτή υπουργού αναδεικνύει ότι υπάρχει «κρίση αυτοσυνειδησίας» σε ορισμένα μέλη της κυβέρνησης, τα οποία όπως υποστηρίζει δυστυχώς «παίζουν ἐν οὐ παικτοῖς, θέτοντας σε σοβαρή κρισιμότητα την αξιοπιστία του πολιτικού συστήματος και τις βασικές αρχές του κράτους δικαίου».
Ο Αδωνις Γεωργιάδης εγκαλεί προσωπικά τον Πρωθυπουργό, σημειώνοντας ότι ο έλεγχος της τήρησης των ενεργειών των μελών της κυβέρνησης είναι ευθύνη του πρωθυπουργού ως πολιτικού προϊσταμένου, ενώ τονίζει ότι «η ευθύνη περιφρούρησης των αρχών του κράτους δικαίου είναι ευθύνη όλων μας».
Ο αντιπρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης ζητά από τον Αλέξη Τσίπρα να τοποθετηθεί με σαφήνεια για τις δηλώσεις του κου Πολάκη και να ξεκαθαρίσει κατά πόσο συμφωνεί με τις απόψεις του για το ρόλο των δικαστικών λειτουργών και των αστυνομικών οργάνων.
Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:
ΕΡΩΤΗΣΗ
ΠΡΟΣ: Τον Αξιότιμο Πρωθυπουργό
ΘΕΜΑ: Αναφορικά με την επίθεση του Αναπληρωτή Υπουργού Υγείας κατά της Δικαιοσύνης και της Ελληνικής Αστυνομίας.
Το πεδίο συνάντησης των αρχών του κράτους δικαίου και των ενεργειών του Αναπληρωτή Υπουργού Υγείας, κ. Πολάκη, χαρακτηρίζεται από αίσθηση ιδιαίτερης κρισιμότητας. Αφορμή στάθηκε αυτή τη φορά η ευθεία επίθεση στη Δικαιοσύνη και στην Ελληνική Αστυνομία για τη σύλληψη δύο διοικητικών στελεχών του Νοσοκομείου Τρικάλων, οι οποίοι προχώρησαν, ενάντια στην προσωρινή διαταγή μη εφαρμογής της κυβερνητικής απόφασης που εξέδωσε δικαστικός λειτουργός, στη σύναψη ατομικών συμβάσεων έργου για τον καθαρισμό του νοσοκομείου, όπως ορίζει νόμος και υπουργική απόφαση.
Ο Πελοποννήσιος νομομαθής Ι.Π. Κοκκώνης, αναφερόμενος προφητικά και εύστοχα στα όρια της εξουσίας των αρχόντων, μίλησε για τον κίνδυνο υπερπήδησης αυτών των ορίων, αλλά και τις συνέπειες στην υπεράσπιση του δικαίου των πολιτών και της ευνομίας. Η αρχή έγινε πριν λίγο καιρό με την δριμεία επίθεση του κ. Πολάκη στους δικαστικούς λειτουργούς, καθώς σύμφωνα με τον Υπουργό «ένα πολύ μεγάλο μέρος των δικαστών είναι στο παραδικαστικό κύκλωμα του παρελθόντος ή του παρόντος». Χθες το Υπουργείο Υγείας (01.08.2016), διά μέσου σχετικού Δελτίου Τύπου, αποκάλεσε την Αστυνομία το «μακρύ χέρι των εργολάβων» και «τοποτηρητές των ατομικών και επιχειρηματικών συμφερόντων» και παράλληλα ότι «το βαθύ πρόβλημα, που εντοπίζεται σε τμήμα της Δικαιοσύνης και των Σωμάτων Ασφαλείας πρέπει να αντιμετωπιστεί άμεσα από την Κυβέρνηση». Για μια ακόμη φορά ο Υπουργός καταφέρεται εναντίον των δικαστικών λειτουργών, κάνοντας λόγο ότι «η ανεξάρτητη Δικαιοσύνη, κατανοώντας την ουσία και το δίκαιο της απόφασης αυτής, από την σκοπιά του εργασιακού δικαίου και του δημόσιου συμφέροντος να σταθεί συμπαραστάτης και όχι υπονομευτής, απέναντι στην προσπάθεια αυτή».
Κατά τον κ. Πολάκη, η Δικαιοσύνη δε λειτουργεί ως θεματοφύλακας του εργασιακού δικαίου και του δημοσίου συμφέροντος και για να είναι ανεξάρτητη πρέπει να υπακούει στις κεντρικές πολιτικές επιλογές της Κυβέρνησης. Είναι προφανές, ότι ο κ. Πολάκης, κάνοντας δημαγωγική χρήση της κυριαρχίας που του προσδίδει ο Υπουργικός θώκος, διακατεχόμενος από αίσθημα αυτοενθουσιασμού και από παραισθήσεις, προβάλλει εαυτόν, ως πολιτοφύλακα, ως αναλάμποντα φανό σε έναν ωκεανό ανηθικότητας, ανομίας, αναρχίας και διασαλευμένης κοινωνικής τάξης που επικρατεί στη χώρα μας.
Οι παραπάνω ενέργειες αναδεικνύουν ότι υπάρχει κρίση αυτοσυνειδησίας σε ορισμένα μέλη της Κυβέρνησης, τα οποία, δυστυχώς, παίζουν ἐνοὐπαικτοῖς, θέτοντας σε σοβαρή κρισιμότητα την αξιοπιστία του πολιτικού συστήματος και τις βασικές αρχές του κράτους δικαίου. Στη μαχητική ρητορεία της ιδεολογικής υπεροχής της Αριστεράς πρέπει να μπει το καθήκον της αλήθειας και της ευνομίας, χωρίς αυθαίρετες επεμβάσεις της κρατικής εξουσίας στο δικαιοδοτικό έργο των δικαστικών λειτουργών και των Αστυνομικών οργάνων. Ιδίως στην εποχή της οικονομικής κρίσης, που, δυστυχώς, αναδεικνύεται σε πολιτική κρίση, απαιτείται πλεόνασμα πολιτικής εμπιστοσύνης προκειμένου να ολοκληρωθούν οι αναγκαίες μεταρρυθμίσεις που χρειάζεται η Ελλάδα για να ανακάμψει και που απαιτούνται στο πλαίσιο των συμφωνιών που έχει υπογράψει η Κυβέρνηση με τους εταίρους μας. Ο έλεγχος της τήρησης των ενεργειών των μελών μιας Κυβέρνησης είναι ευθύνη του ίδιου του Πρωθυπουργού ως πολιτικού προϊσταμένου και η ευθύνη περιφρούρησης των αρχών του κράτους δικαίου είναι ευθύνη όλων μας.
Συνεπώς, ερωτάται ο Αξιότιμος Πρωθυπουργός:
1. Ποια είναι η τοποθέτησή σας για τις δηλώσεις του Αναπληρωτή Υπουργού Υγείας, κ. Παύλου Πολάκη;
2. Συμφωνείτε με τις απόψεις του κ. Πολάκη για το ρόλο των Δικαστικών λειτουργών και των Αστυνομικών οργάνων;
Ο Ερωτών Βουλευτής,
Σπυρίδων – Άδωνις Γεωργιάδης
Βουλευτής Β΄ Αθηνών, Νέα Δημοκρατία