Ο αμερικανός υπουργός Οικονομικών Στιβ Μνούτσιν σε προηγούμενη ανακοίνωση κυρώσεων κατά του Ιράν από την Ουάσινγκτον | Patrick Semansky/Pool via REUTERS
Επικαιρότητα

Νέες κυρώσεις κατά του Ιράν από τον Τραμπ – για ανθρωπιστική κρίση προειδοποιεί η Ευρώπη

Αμερικανοί και ευρωπαίοι αξιωματούχοι γνωστοποίησαν τις ενστάσεις τους, καθώς πέρυσι το Ιράν εισήγαγε ιατροφαρμακευτικό υλικό αξίας ενός δισ. και σιτηρά αξίας 3,5 δισ. δολαρίων, τονίζοντας ότι πλέον οι εισαγωγές θα είναι αδύνατες
Protagon Team

Νέες αυστηρές κυρώσεις κατά του Ιράν ανακοίνωσε η κυβέρνηση Τραμπ την Πέμπτη, τις οποίες ιρανοί αξιωματούχοι θεωρούν εγκληματικές, καθώς αναμένεται να στερήσουν τη δυνατότητα της Τεχεράνης να προμηθεύεται πολύτιμα τρόφιμα και φάρμακα από το εξωτερικό.

Οι κυβερνήσεις της Βρετανίας, της Γαλλίας και της Γερμανίας, διαφωνούν με τις νέες κυρώσεις και προειδοποιούν για ανθρωπιστική κρίση.

Τον καιρό της πανδημίας, αλλά και της νομισματικής κρίσης που βιώνει το Ιράν, οι ΗΠΑ προχώρησαν σε αποκλεισμό 18 ιρανικών τραπεζών από συναλλαγές με διεθνή πιστωτικά ιδρύματα, τα οποία πλέον θα αντιμετωπίζουν αυστηρές ποινές αν παραβούν το αμερικανικό εμπάργκο.

Ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Στιβ Μνούτσιν είπε ότι η απόφαση δηλώνει την αποφασιστικότητα των ΗΠΑ να σταματήσουν την παράνομη πρόσβαση του Ιράν σε αμερικανικά δολάρια και ότι δεν πρόκειται να επηρεάσει τις συναλλαγές ανθρωπιστικής φύσης για τη στήριξη του ιρανικού λαού.

Η κυβέρνηση Τραμπ ξεκίνησε τις κυρώσεις κατά του Ιράν το 2018 όταν αποχώρησε από την διεθνή συμφωνία για τον έλεγχο των πυρηνικών του Ιράν. Από τότε, σύμφωνα με τον ΟΗΕ, η χώρα του Περσικού Κόλπου έχει δεκαπλασιάσει το απόθεμα εμπλουτισμένου ουρανίου που της επιτρεπόταν με τους όρους της συμφωνίας, ενώ έχουν αυξηθεί οι επιθέσεις από δυνάμεις που στηρίζονται από την ιρανική κυβέρνηση.

Οπως γράφει η Washington Post, για τις νέες κυρώσεις πίεσαν οι Ισραηλινοί και μία αμερικανική ΜΚΟ, που έχει στόχο την αλλαγή του ιρανικού καθεστώτος. Τα στελέχη της πίεσαν τους βουλευτές των Ρεπουμπλικάνων, οι οποίοι έπεισαν την κυβέρνηση Τραμπ να πάρει νέα μέτρα, αποκλείοντας στην ουσία το Ιράν από το διεθνές χρηματοπιστωτικό σύστημα.

Αμερικανοί και ευρωπαίοι αξιωματούχοι γνωστοποίησαν τις ενστάσεις τους για το μέτρο, καθώς πέρυσι το  Ιράν εισήγαγε ιατροφαρμακευτικό υλικό αξίας ενός δισ. δολαρίων και σιτηρά αξίας 3,5 δισ. δολαρίων, τονίζοντας ότι πλέον οι εισαγωγές θα είναι αδύνατες.

«Το πρόβλημα είναι ότι οι κυρώσεις καθιστούν οποιαδήποτε συνναλαγή με το Ιράν εγκληματική ενέργεια. Υπάρχουν μεγάλες ελλείψεις σε βασικά φάρμακα στη χώρα, όπως ινσουλίνη, φάρμακα χημοθεραπείας, και άλλα. Στο Ιράν υπάρχει μεγάλη φτώχεια», επισημαίνει η Σουζάν Μαλόνι, ειδική σε θέματα της χώρας, στο Ινστιτούτο Μπρούκινγκς.

Ο ιρανός υπουργός Εξωτερικών, Μοχαμάντ Τζαβάντ Ζαρίφ, έγραψε στο Twitter ότι «το αμερικανικό καθεστώς θέλει να καταστρέψει τις διόδους που μας απέμειναν για να αγοράζουμε φάρμακα και τρόφιμα. Οι Ιρανοί θα επιβιώσουν και αυτής της σκληρότητας. Αλλά η συνομωσία για την λιμοκτονία του πληθυσμού είναι έγκλημα κατά της ανθρωπότητας».