Ποδήλατο στην πόλη. Καλή ιδέα για την Νέα Ζηλανδία, κακή ιδέα για την Αθήνα | Shutterstock
Επικαιρότητα

Νέα Ζηλανδία: Εταιρεία δίνει μπόνους σε όσους πάνε στη δουλειά με ποδήλατο

Διαφημιστική εταιρεία προσφέρει μπόνους αρκετών εκατοντάδων ευρώ τον χρόνο αρκεί οι εργαζόμενοι της να φτάνουν στην δουλειά με ποδήλατο. Η ιδέα έχει ενθουσιάσει τους περισσότερους αλλά υπάρχουν και αυτοί που διστάζουν
Protagon Team

Ας αρχίσουμε με μία παρατήρηση. Υπάρχουν χώρες (αλλά και μερικές ελληνικές πόλεις) στις οποίες μπορείς να κάνεις ποδήλατο χωρίς να κινδυνεύεις από τα διερχόμενα αυτοκίνητα και τους ακατάλληλους δρόμους. Στην Νέα Ζηλανδία για παράδειγμα υπάρχουν σύγχρονοι δρόμοι για τους ποδηλάτες που δεν τους φέρνουν ακριβώς πίσω από τις εξατμίσεις των αυτοκινήτων.

Σε αυτήν την μακρινή χώρα λοιπόν, μία διαφημιστική εταιρεία, η Make Collective, δίνει ένα διαφορετικό κίνητρο για να στρέψει τους υπαλλήλους της στην ποδηλασία. Η εταιρεία με έδρα την πόλη Κράισττσερτς αποφάσισε να προσφέρει πέντε δολάρια την ημέρα για όποιον υπάλληλο φτάνει στο χώρο εργασίας όχι με το αυτοκίνητο ή τα μέσα μεταφοράς αλλά με ένα δίκυκλο.

Και αυτό είναι μόνο η αρχή. Οποιος υπάλληλος, επιμείνει και κάνει πετάλι προς την δουλειά για πάνω από έξι μήνες, τότε το μπόνους θα διπλασιάζεται και θα φτάνει τα 10 δολάρια. Τα συνολικά μπόνους θα διατίθεται στους εργαζομένους στο τέλος κάθε έτους. «Για καιρό σκεφτόμουν πώς θα μπορούσα να κάνω και άλλους να αγαπήσουν το ποδήλατο. Τα χρήματα είναι ξεκάθαρα ένα σαφές κίνητρο» δήλωσε ο επικεφαλής της εταιρείας Make Collective.

Φυσικά αυτή η πρωτοβουλία πάρθηκε από έναν άνθρωπο που λατρεύει το ποδήλατο που σκέφτηκε ότι με αυτόν τον τρόπο θα δημιουργήσει πιο υγιείς, χαρούμενους άρα και πιο αποδοτικούς εργαζομένους. «Επειδή και εμένα μου αρέσει το ποδήλατο, πιστεύω ότι θα ωφελήσει την αποδοτικότητα. Εγώ βλέπω τον εαυτό μου ότι φτάνω με μεγαλύτερη ενέργεια στη δουλειά καθώς το αίμα μου κυλάει» ανέφερε.

Οπως είναι λογικό, οι εργαζόμενοι της εταιρείας ενθουσιάστηκαν με την ιδέα και ήδη έχουν ανταποκριθεί 5 με 6 υπάλληλοι.

Υπάρχουν φυσικά και αυτοί που διστάζουν επειδή στους χώρους εργασίας δεν υπάρχουν ντους για να πλυθούν μετά την ποδηλασία. Ωστόσο ο επικεφαλής της Make Collective πιστεύει ότι το μπόνους των εκατοντάδων δολαρίων στο τέλος κάθε χρόνου θα κάμψει όλες τις αμφιβολίες και τους δισταγμούς.