Επί τέσσερις και πλέον δεκαετίες, ο Πύργος του Πειραιά, το δεύτερο υψηλότερο κτίριο της χώρας (84 μέτρα ύψος) μετά τον Πύργο Αθηνών έστεκε μεγαλοπρεπές μεν, αναξιοποίητο δε (πλην των τριών πρώτων από τους συνολικά 22 ορόφους του) μπροστά στο λιμάνι.
Πλέον ο «κοιμισμένος γίγαντας» (όπως αποκαλούν τον Πύργο οι Πειραιώτες) παίρνει νέα πνοή, καθώς όπως ανακοίνωσε ο δήμος Πειραιά, κατά τη συνεδρίαση της αρμόδιας Οικονομικής Επιτροπής αναδείχθηκε ο προσωρινός ανάδοχος για την αξιοποίηση του εμβληματικού ακινήτου.
Πρόκειται για την ένωση εταιρειών CANTE HOLDINGS LTD [Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (EBRD) με την εταιρεία ανάπτυξης ακινήτων Dimand] και Prodea AEEAΠ (επενδυτική εταιρεία ακινήτων, πρώην Εθνική Πανγαία) στην οποία κατόπιν αξιολόγησης της τεχνικής, εμπορικής και οικονομικής προσφοράς, παραχωρείται η διαχείριση/εκμετάλλευση του Εμποροναυτιλιακού Κέντρου Πειραιά (Πύργος) για 99 έτη.
Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, το ετήσιο οικονομικό αντάλλαγμα για τον δήμο Πειραιά είναι 1.010.000 ευρώ με αναπροσαρμογή 2% ετησίως και η αξιοποίηση του Πύργου προβλέπει μεικτές χρήσεις γραφείων/καταστημάτων ως εξής: μηχανολογικοί χώροι και στάθμευση στα Α και Β υπόγεια, χώρος ενημέρωσης και ανάδειξης τουριστικού προϊόντος του Πειραιά στο ισόγειο, καταστήματα στο ισόγειο και στους 1ο και 2ο όροφο, πολυχώρος πολιτιστικών λειτουργιών με χώρο εστίασης στον 3ο όροφο, γραφεία από τον 4ο έως τον 18ο όροφο και εστιατόριο στους 19ο και 20ό όροφο.
Ο προϋπολογισμός της επένδυσης ανέρχεται σε 41 εκατ. ευρώ και το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης είναι 33 μήνες για τη ριζική ανακαίνιση και διαμόρφωση των εσωτερικών χώρων και του άμεσου περιβάλλοντος χώρου, την αναβάθμιση όψεων με δημιουργία προστατευτικού κελύφους, κατακόρυφες ζώνες πρασίνου και σύγχρονο σύστημα φωτισμού για την ανάδειξη του Πύργου ως τοπόσημου.
Το επόμενο διάστημα θα υπάρξει ο απαραίτητος έλεγχος δικαιολογητικών από τους αρμόδιους φορείς, καθώς και ο έλεγχος νομιμότητας από το Ελεγκτικό Συνέδριο.
Εργο των αρχιτεκτόνων Βικέλα, Μολφέση και Λοϊζου, ο Πύργος του Πειραιά άρχισε να κατασκευάζεται το 1972. Η ανέγερσή του ολοκληρώθηκε το 1975 και την τελική του μορφή την πήρε το 1983
Ο δήμαρχος Πειραιά Γιάννης Μώραλης, σε δήλωσή του, τόνισε πως πρόκειται για μια σημαντική στιγμή για τον Πειραιά και τους δημότες, καθώς προχωράει η διαδικασία για την αξιοποίηση του Πύργου, με την ανάδειξη προσωρινού αναδόχου που αποτελείται από επενδυτές διεθνούς κύρους.
Ο κ. Μώραλης δήλωσε ιδιαίτερα περήφανος και χαρούμενος που οι προσπάθειες της δημοτικής Αρχής για την αξιοποίηση του Πύργου απέδωσαν καρπούς.
«Όταν διαπιστώσαμε ότι το κτήριο δεν είχε κάποιο ουσιαστικό πρόβλημα, δεσμευθήκαμε ότι θα το αξιοποιήσουμε. Κάποιοι τότε μας αμφισβήτησαν. Σήμερα όμως κάναμε ακόμη ένα βήμα, το σημαντικότερο όλων, για την αξιοποίηση του Πύργου Πειραιά και μάλιστα χωρίς να υπάρξει καμία ένσταση».«Μπαίνει τέλος στη στασιμότητα που σηματοδοτούσε το κτήριο- σύμβολο της πόλης μας», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Οπως επεσήμανε ο δήμαρχος του Πειραιά, με την αξιοποίηση του Πύργου θα αυξηθούν σημαντικά τα έσοδα του δήμου, θα αποκτήσει «ζωή» το κτήριο , θα αναβαθμιστεί η γύρω περιοχή, ενώ θα δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας.
«Η αξιοποίηση του Πύργου αποτελεί ορόσημο ότι η πόλη αλλάζει ριζικά προς το καλύτερο, όπως ακριβώς είχαμε δεσμευτεί στους Πειραιώτες», κατέληξε στη δήλωσή του ο κ. Μώραλης.