Ακόμη μία μεγάλη μελέτη στον ελληνικό πληθυσμό, η οποία ξεκαθαρίζει ότι ο εμβολιασμός για τον κορονοϊό σώζει ζωές, προδημοσιεύτηκε σε επιστημονικό περιοδικό.
Επιβλέπων της μελέτης είναι ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας Σωτήρης Τσιόδρας και υπεύθυνος ο επίκουρος καθηγητής Δημόσιας Υγείας στο Πανεπιστήμιο της Κύπρου, Θεόδωρος Λύτρας.
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της μελέτης, από τις 11 Ιανουαρίου 2020, όταν άρχισαν οι εμβολιασμοί στη χώρα μας, μέχρι και τις 8 Δεκεμβρίου του 2021, αποφευχθήκαν στη χώρα μας 19.691 θάνατοι από επιπλοκές της λοίμωξης Covid-19.
Οπως σχολιάζει ο κ. Λύτρας σε ανάρτησή του στο Twitter, η νέα μελέτη «καταδεικνύει την τεράστια προστασία που προσφέρουν όλα τα εμβόλια και την ικανότητά τους να σώζουν πολυάριθμες ζωές».
Στη μελέτη φάνηκε ότι η αποτελεσματικότητα των εμβολίων έναντι βαριάς νόσησης και θανάτου είναι υψηλή και παρόμοια σχεδόν σε όλες τις ηλικίες. Εξαίρεση αποτελούν τα άτομα άνω των 80 ετών, στους οποίους η προστασία φθίνει με το πέρασμα του χρόνου από την ημέρα ολοκλήρωσης του εμβολιασμού τους. Ωστόσο, ακόμα και σε αυτές τις ηλικίες, η αποτελεσματικότητα των εμβολίων παραμένει μεγαλύτερη από 80% στους έξι μήνες από τη δεύτερη δόση και επανέρχεται κοντά στο 100% με την τρίτη δόση.
«Αυτό είναι σημαντικό, διότι ακόμη και κάποιοι γιατροί εκτιμούσαν λανθασμένα πως έπρεπε να καθυστερήσουν τη δεύτερη δόση, για να την κάνουν λίγο πριν από τον χειμώνα. Στην πραγματικότητα, όσοι εμβολιαστήκαμε στην ώρα μας, προλάβαμε να κάνουμε την τρίτη δόση και να έχουμε τη μέγιστη προστασία, τόσο τον χειμώνα όσο και νωρίτερα» συμπληρώνει στην ανάρτησή του ο κ. Λύτρας.
Αναφερόμενοι στα αποτελέσματα της μελέτης τους, οι ειδικοί τονίζουν ότι «ο εμβολιασμός μειώνει τόσο θεαματικά τον κίνδυνο θανάτου από τη λοίμωξη Covid-19, ώστε μέχρι τις 8 Δεκεμβρίου εκτιμούμε πως έχει προλάβει 19.691 θανάτους. Δηλαδή, τόσους επιπλέον θανάτους θα αναμέναμε αν δεν είχαμε τον εμβολιασμό».
Ωστόσο, όπως φαίνεται στην έρευνα, υπάρχουν και αρκετοί εμβολιασμένοι που αρρωσταίνουν βαριά και πεθαίνουν, όμως είναι αριθμητικά πολύ λιγότεροι.
«Η διαφορά είναι τόσο μεγάλη, ώστε ένας εμβολιασμένος 85 ετών κινδυνεύει να πεθάνει από Covid-19 όσο ένας ανεμβολίαστος 50 ετών, κι ένας εμβολιασμένος 50 ετών όσο ένας ανεμβολίαστος 25 ετών» αναφέρει ο καθηγητής.
Σύμφωνα με τον ίδιο, περαιτέρω ερωτήματα προς μελέτη στο μέλλον είναι το αν και πόσο η παραλλαγή Oμικρον επηρεάζει την αποτελεσματικότητα έναντι βαριάς νόσου και θανάτου, καθώς και το πόσο διαρκεί η προστασία της τρίτης δόσης έναντι της βαριάς νόσησης και του θανάτου.