Ενα Σαββατοκύριακο. Τόσο χρειαζόταν ώστε η ομάδα Μαξίμου να περάσει από την ανοχή στα φαινόμενα Παπαχριστόπουλου και τις πρωτοφανείς μεθοδεύσεις για αλλαγή του Κανονισμού της Βουλής προκειμένου να ικανοποιηθεί -και να ηρεμήσει- ο Πάνος Καμμένος, στην αιφνιδιαστική εντολή του Πρωθυπουργού προς τον Πρόεδρο της Βουλής να μην αλλάξει τελικά τίποτα!
Λίγη ώρα προτού συνέλθει η επιτροπή για τον ΚτΒ με σκοπό τις ρυθμίσεις που θα επέτρεπαν στον πρόεδρο των ΑΝΕΛ να κρατήσει τα προνόμιά του ως αρχηγός κοινοβουλευτικού κόμματος, ο Αλέξης Τσίπρας απέστειλε επιστολή στον Νίκο Βούτση τον οποίο κάλεσε να μη λάβει καμία τέτοια πρωτοβουλία!
Ο λόγος; Οπως τονίζει στην επιστολή του ο κ. Τσίπρας, δεν θέλει πλέον να υπάρξει καμία αλλαγή –μολονότι όπως ομολογεί τις είχε ζητήσει ο ίδιος ως ένδειξη της «εύλογης δημοκρατικής ευαισθησίας» του– επειδή τώρα η αντιπολίτευση τον εμφανίζει ως εκβιαζόμενο, προφανώς από τον κ. Καμμένο.
H ειρωνεία είναι ότι όλη την περασμένη εβδομάδα και αφού ο κ. Καμμένος είχε διατυπώσει την απειλή (εδώ) ότι αν του διαλύσουν την ΚΟ των ΑΝΕΛ η κυβέρνηση δεν θα προλάβαινε να κάνει παρέλαση, δεν θα έφτανε δηλαδή ως την 25η Μαρτίου, υψηλόβαθμα κυβερνητικά στελέχη, από τον Δημήτρη Τζανακόπουλο ως τον Χριστόφορο Βερναρδάκη (εδώ), διατράνωναν με επιχειρήματα το δίκαιο του πρώην κυβερνητικού εταίρου και το πώς δεν μπορούν να χάνουν έτσι εύκολα τα κόμματα τη θέση τους στη Βουλή, προεξοφλώντας ότι οι σχετικές αλλαγές θα λάμβαναν χώρα εγκαίρως.
Ακολούθησαν εξάλλου τα παρακάλια του κ. Βούτση στον Θανάση Παπαχριστόπουλο να μην παραιτηθεί ώσπου να περάσουν οι αλλαγές στον Κανονισμό της Βουλής και να διατηρήσει τα προνόμιά του ο κ. Καμμένος (εδώ), καθώς και ο προγραμματισμός για το μεσημέρι της Δευτέρας έκτακτης συνεδρίασης της αρμόδιας επιτροπής για τον ΚτΒ (εδώ), ώστε αυτές οι ρυθμίσεις να συμφωνηθούν και να εφαρμοστούν. Μάλιστα αυτές οι μεθοδεύσεις είχαν την έγκριση του κ. Τσίπρα, όπως ο ίδιος παραδέχεται στην επιστολή του.
Και ξαφνικά, το Μαξίμου κάνει πίσω! Επειδή η αντιπολίτευση (εδώ) εμφανίζει τον κ. Τσίπρα εκβιαζόμενο από τον κ. Καμμένο (ο οποίος φρόντισε να ρίξει και μερικές τροχιοδεικτικές βολές με την ιστορία περί ταξιδιού του Πρωθυπουργού στις Μαλδίβες).
«Με έκπληξη παρατηρώ τις τελευταίες ημέρες, κυρίως τη μείζονα αντιπολίτευση, αλλά και αλλά κόμματα της αντιπολίτευσης μαζί με μερίδα μέσων ενημέρωσης να αντιμετωπίζουν με απίστευτη επιθετικότητα μια εύλογη δημοκρατική ευαισθησία. Και να φτάνουν μάλιστα στο σημείο ορισμένοι να επιχειρηματολογούν και να παρουσιάζουν τον Πρωθυπουργό ως δήθεν εκβιαζόμενο. Κατόπιν τούτων και δεδομένου ότι εκβιαζόμενος δεν υπήρξα ποτέ και από κανέναν, και δεδομένου ότι δεν επιθυμώ να επιτρέψω σε κανέναν να αξιοποιεί τη δημοκρατική μου ευαισθησία για να με συκοφαντεί, σας ζήτω να μην αναλάβετε καμία πρωτοβουλία για αλλαγή του ισχύοντος κανονισμού, ούτε κατά ένα σημείο στίξης», ανέφερε μεταξύ άλλων στην επιστολή του προς τον κ. Βούτση ο Πρωθυπουργός.
Που σημαίνει ότι εφόσον ο συγκεκριμένος Πρόεδρος της Βουλής κάνει ό,τι του λέει ο συγκεκριμένος Πρωθυπουργός (άλλο θεσμικό ζήτημα αυτό), το όποιο σχέδιο «διάσωσης» του κ. Καμμένου ναυαγεί. Ο κ. Παπαχριστόπουλος θα παραιτηθεί, οι ΑΝΕΛ θα μείνουν με πέντε βουλευτές (με τον Αριστείδη Φωκά όμως να μην λογίζεται και τον α’ επιλαχόντα Τέρενς Κουίκ να έχει θέσει εαυτόν εκτός κόμματος) και έτσι η ΚΟ δεν θα μπορεί παρά να διαλυθεί.
Σε αυτό το ενδεχόμενο οι εξελίξεις δεν θα είναι πλέον γραμμικές. Ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ όντως θα χάσει τα προνόμιά του ως αρχηγός κοινοβουλευτικού κόμματος και θα πάψει έτσι να κρατάει το στόμα του κλειστό για τα μυστικά της τετραετούς συμβίωσής του με τον κ. Τσίπρα…
Η επιστολή του κ. Τσίπρα προς τον κ. Βούτση είναι η εξής:
Αξιότιμε κύριε Πρόεδρε,
Θα θυμάστε ότι κατά την πρόσφατη επικοινωνία μας την προηγούμενη εβδομάδα σας εξέφρασα τον προβληματισμό μου για τον πολιτικό και κανονιστικό ανορθολογισμό σε σχέση με κόμματα που εκλέγονται στο κοινοβούλιο με την ψήφο του ελληνικού λαού, αλλά στην πορεία χάνουν τον απαιτούμενο αριθμό βουλευτών και ως εκ τούτου το δικαίωμα να συγκροτούν κοινοβουλευτική ομάδα.
Και ο ανορθολογισμός έγκειται στο γεγονός ότι ο ίδιος ο νόμος ορίζει ότι ανεξάρτητα από τον αριθμό των βουλευτών, ο χρόνος προβολής των κομμάτων από το ΕΣΡ, αλλά και η κρατική χρηματοδότηση παραμένει – και ορθώς – ίδια, σε συνάρτηση με την λαϊκή ψήφο, ενώ στο κοινοβούλιο οι αρχηγοί των κομμάτων αυτών χάνουν προνόμια, μεταξύ των οποίων και το χρόνο ομιλίας τους κατά τη διάρκεια της κοινοβουλευτικής διαδικασίας.
Κατόπιν της συζήτησης μας και αφού συμμεριστήκατε τις σκέψεις μου, ορθά αναλάβατε την πρωτοβουλία να συζητήσετε με τους εκπροσώπους των κομμάτων το ζήτημα αυτό, προκειμένου να βρεθεί η ευρεία συναίνεση που απαιτείται για τη σχετική διόρθωση του εν λόγω ανορθολογισμού.
Με έκπληξη, όμως, παρατηρώ τις τελευταίες ημέρες, κυρίως τη μείζονα αντιπολίτευση, αλλά και αλλά κόμματα της αντιπολίτευσης μαζί με μερίδα μέσων ενημέρωσης να αντιμετωπίζουν με απίστευτη επιθετικότητα μια εύλογη δημοκρατική ευαισθησία. Και να φτάνουν μάλιστα στο σημείο ορισμένοι να επιχειρηματολογούν και να παρουσιάζουν τον Πρωθυπουργό ως δήθεν εκβιαζόμενο.
Κατόπιν τούτων και δεδομένου ότι εκβιαζόμενος δεν υπήρξα ποτέ και από κανέναν, και δεδομένου ότι δεν επιθυμώ να επιτρέψω σε κανέναν να αξιοποιεί τη δημοκρατική μου ευαισθησία για να με συκοφαντεί, σας ζήτω να μην αναλάβετε καμία πρωτοβουλία για αλλαγή του ισχύοντος κανονισμού, ούτε κατά ένα σημείο στίξης.
Και για οποιαδήποτε αμφισημία του ισχύοντος κανονισμού σας παρακαλώ όπως προστρέξετε στη γνωμοδότηση της Επιστημονικής Επιτροπής της Βουλής.
Με εκτίμηση,
Αλέξης Τσίπρας
«Απευθύνεται στον ΠτΒ σαν να είναι υφιστάμενος»
Σε μια πρώτη αντίδραση από τη Νέα Δημοκρατία, η εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος Μαρία Σπυράκη έκανε λόγο για «εκβιαζόμενο Πρωθυπουργό που εξαρτάται από τις διαθέσεις Μεγαολοικονόμου και Παπαχριστόπουλου» και τόνισε ότι «για τη ΝΔ δεν υπάρχει θέμα αλλαγής Κανονισμού της Βουλής».
«Ο κ. Τσίπρας χρειάστηκε μία εβδομάδα, για να δει πώς θα αντιμετωπίσει τον εκβιασμό του κ. Καμμένου. Ο Πρωθυπουργός που στηρίζεται στις διαθέσεις της κυρίας Μεγαλοοικονόμου και του κ. Παπαχριστόπουλου, με περισσή αλαζονεία απευθύνεται στον Πρόεδρο της Βουλής σαν να είναι υφιστάμενός του, ξεχνώντας ότι στη Δημοκρατία η Βουλή ελέγχει την κυβέρνηση και όχι η κυβέρνηση τη Βουλή.
» Ο κ. Τσίπρας, με την όλη διαδικασία, κατάφερε να δείξει ότι η πλειοψηφία του, είναι πλειοψηφία ευκαιρίας και είναι έτοιμος να ενδώσει απαιτήσεις του άλλοτε αναντικατάστατου κυβερνητικού του εταίρου», τόνισε η κυρία Σπυράκη.
Από την πλευρά του ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Βαγγέλης Βενιζέλος σχολίασε:
«Η επιστολή του κ. Τσίπρα στον Πρόεδρο της Βουλής συνιστά πανηγυρική και θρασεία ομολογία του γεγονότος ότι ο ίδιος ο Πρωθυπουργός είχε δώσει την εντολή να ευτελιστεί η κοινοβουλευτική τάξη και παράδοση με τη συγκυριακή τροποποίηση του Κανονισμού της Βουλής, προκειμένου να ικανοποιηθεί ο κ. Καμμένος και να περιορισθούν οι αντιδράσεις του και κυρίως οι απειλές του. Τώρα ο κ. Τσίπρας επιχειρεί να εμφανίσει την αναγκαστική υπαναχώρησή του μπροστά στη δημοκρατική κατακραυγή ως δήθεν ένδειξη «θεσμικής ευαισθησίας». Τόσο μεγάλης “θεσμικής ευαισθησίας” που του επιτρέπει να λέει δημόσια – ευτελίζοντας τον Πρόεδρο της Βουλής – ότι ελέγχει τη διαδικασία τροποποίησης του Κανονισμού της Βουλής που κινείται από τον Πρόεδρό της και διεξάγεται χωρίς συμμετοχή της κυβέρνησης. Πίσω από όλα αυτά υπάρχει μια σκοτεινή πραγματικότητα. Ο αλληλοεκβιασμός και η αλληλοεξάρτηση των μέχρι πρότινος αδελφοποιτών κυβερνητικών εταίρων»